Ved du noget? Tip os på 1224@eb.dk eller sms/mms på 1224 (alm. takst).
Det var ikke kun medarbejdere og deres pårørende, som dukkede op til storfisker John-Anker Hametner Larsens firmafest sidste år.
Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og konen Sólrun Rasmussen var også med til 'Tour de Hametner' - som firmafesten hed - på Train i Århus 3. marts 2017.
Det viser en video af en dansende Lars Løkke til Sko/Torp klokken 23.13, som Ekstra Bladet er i besiddelse af.
Et øjenvidne, der ønsker at være anonym, forklarer overfor Ekstra Bladet, at statsministerparret også var med til middagen, hvor de sad ved hovedbordet tæt på John-Anker Hametner Larsen kendt som 'Kongen af Thyborøn'.
I en tale takkede kvotekongen statsministerparret for at komme til firmafesten, oplyser øjenvidnet. Der var dog ingen officiel tak til Lars Løkke, da John-Anker Hametner Larsen gjorde status på Facebook dagen efter.
Løkke tier om firmafest
Der kom også en klar afvisning fra statsministeren, da han i november sidste år blev forelagt, at han ’personligt kendte kvotekonger’.
– Og så vælger jeg at overhøre den her mærkelige insinuering om, at jeg skulle kende kvotekonger. Jeg ved ikke, hvad der gemmer sig bag den upassende bemærkning, sagde Lars Løkke under ministeransvar på et samråd i Miljø- og Fødevareudvalget 9. november.
Selve spørgsmålet om relationer til storfiskere var 'ulækker' og 'uværdigt' ifølge Lars Løkke.
Senere på samrådet forklarede statsministeren dog, at han kendte John-Anker Hametner Larsen 'i forbindelse med et velgørenhedsarrangment' med Løkkefonden.
Kvotekongen har fem år i træk arrangeret en nytårskur for Løkkefonden og derigennem samlet over 1,2 mio. kr. ind til Løkkes fond.
Udover arrangementerne i Løkkefonden nævnte Lars Løkke intet om andre relationer mellem storfiskeren og statsministeren.
Professor: Vildledning
Ekstra Bladet kunne dog i forrige uge afsløre, at Lars Løkke har boet gratis i kvotekongens sommerhus i Skagen i sommeren 2016.
Det skete i højsæsonen, hvor et lignende sommerhus ville koste godt 10.000 kroner for en uge. Løkke forklarede, at det var et gavekort fra storfiskeren, da Løkke blev 50 år i 2014.
Ved at tie om opholdet i kvotekongens sommerhus har statsministeren ikke svaret fyldestgørende på spørgsmålet om relationer til John-Anker Hametner Larsen ifølge Jørgen Albæk Jensen, der er professor i forvaltningsret ved Juridisk Institut på Aarhus Universitet.
- Han sidder notorisk på det samråd og giver indtryk af, at det er helt i skoven, at han skulle have haft noget med ham at gøre. Og så viser det sig efterfølgende, at han faktisk har fået en gave til en værdi af 10.000 kroner af ham. Så helt ubekendt med de kvotekonger er han ikke, og så er det vildledning og en overtrædelse af ministeransvarlighedsloven om at give fyldestgørende oplysninger, siger Jørgen Albæk Jensen til Berlingske, der kalder det en 'alvorlig sag'.
Lunde holdt stramninger i skuffe
Nu viser det sig, at Lars Løkke også var med til firmafest med kvotekongen. Det skete endda i en periode, hvor støttepartiet DF flere gange prøvede at få mulige stramninger overfor storfiskerne ud af regeringen.
Regeringen ved fiskeriminister Esben Lunde Larsen (V) meddelte DF og oppositionen i januar 2017, at man kun kunne lave såkaldte tro og love-erklæringer overfor kvotekongerne.
Storfiskerne skulle ifølge regeringen alene erklære, at de ikke omgik reglerne. Det var DF's fiskeriordfører, Ib Poulsen, stærkt utilfreds med.
Derfor skrev DF'eren en mail til Esben Lunde 10. marts - en uge efter Løkke firmafest hos kvotekongen - at der var 'behov for en mere kraftfuld indsats'.
Svaret fra Esben Lunde kom dagen efter. Fiskeriministeren kunne ikke se andre stramninger end tro og love-erklæringer. Det skete selv om Berlingske senere afslørede, at der i Lundes ministerium lå et katalog med 16 stramninger.
Ib Poulsen beskyldte flere gange fiskeriminister Esben Lunde for at lyve i forløbet, der endte med, at Lars Løkke måtte flytte fiskeri-området til Karen Ellemann (V).
Lars Løkke er ikke vendt tilbage på Ekstra Bladets henvendelser.
Storfisker: Få Poul Madsen til at ringe
Ekstra Bladet har i flere omgange været i kontakt med John-Anker Hametner Larsen, men han ønsker ikke at svare på spørgsmål.
- Det er John-Anker.
- Goddag, det er Kristian Larsen fra Ekstra Bladet.
- Goddag.
- Jeg vil spørge dig om, hvorfor du inviterede Lars Løkke til din firmafest sidste år?
- Ingen kommentarer.
- Vil du svare på, om du betalte for Løkkes overnatning?
- Ingen kommentarer.
- Vi kommer ikke videre. Vil du svare på nogen spørgsmål?
- Ikke så længe det er dig, der spørger.
- Hvem skal så spørge, før du vil svare på spørgsmål?
- Du kan få Poul Madsen til at ringe.
- Okay. Men hvorfor skal det være Poul Madsen, som ringer til dig?
- Det vil jeg ikke svare på, og jeg har ingen kommentarer til dig.
- Det må jeg jo så tage til takke med. Og så skal jeg give din besked videre.
- God jul!
- Jo tak og i lige måde.
Et kvarter senere ringer Ekstra Bladets chefredaktør til storfiskeren.
- Det er John-Anker.
- Det er Poul Madsen fra Ekstra Bladet.
Fiskeren smækker røret på.
Poul Madsen ringer op igen. Denne gang går den på telefonsvareren, hvor EB-chefen indtaler en besked og beder John-Anker om at ringe tilbage, da han har nogle spørgsmål om Lars Løkke og firmafesten.
Senere får Poul Madsen fat i fiskeren, som er glad for, at Poul ringer.
- Nu skal du høre Poul, du er vestjyde ligesom mig. Jeg har ikke lyst til at udtale mig, så længe I omtaler mig som kvotekonge. Så får I ikke flere saglige svar fra mig.
- Hvad vil du så betegne dig selv som?
- Er det uden for referat?
- Når du taler med mig, så taler du med Ekstra Bladet.
- Jeg er bare en ganske almindelig fisker.
- Vil du ikke bare svare på, om Lars Løkke var med din til firmafest?
- Ikke før I dementerer de usandheder, I har skrevet om mig.
Efter et stykke tid uden svar vil John-Anker ikke længere tale med Ekstra Bladet.