Annonce:
Annonce:

Så vild er kovendingen

Regeringen har tidligere afvist PET's vurderinger og kategorisk nægtet at hente de danske børn hjem fra Syrien. Nu er det hele vendt på hovedet

Se Joachim B. Olsens analyse her.
Annonce:
Følg Politik

Citaterne står i kø.

Gang på gang har regeringen med statsminister Mette Frederiksen (S) i spidsen kategorisk afvist at hente de danske børn hjem fra de syriske fangelejre, fordi deres IS-forældre så ville følge med.

Desuden har regeringen med åbne øjne valgt at se bort fra PET's vurdering af, at risikoen for radikalisering af børnene forøges, jo længere tid de er i lejrene.

Men nu har regeringen foretaget en gigantisk kovending i den politisk betændte sag.

Efter en såkaldt taskforce har udarbejdet en rapport om situationen, er regeringen klar til at hjælpe tre mødre og deres 14 børn hjem fra fangelejrene.

Baggrunden for beslutningen.... En sikkerhedsvurdering fra PET.

Annonce:

- Det, vi har sagt, er, at vi gerne vil hjælpe børnene. Det kan vi ikke uden mødrene, lyder det fra taskforcen. Derfor har vi fået PET til at vurdere, hvad der var bedst for Danmarks sikkerhed, lød det tirsdag fra justitsminister Nick Hækkerup (S).

Artiklen fortsætter under billedet ...

Justitsminister Nick Hækkerup. Foto: Aleksander Klug
Justitsminister Nick Hækkerup. Foto: Aleksander Klug
 

Fair nok
Man skal ellers ikke længere tilbage end til 4. marts, før Nick Hækkerup var parat til fuldstændig at tilsidesætte PET's sikkerhedsvurdering.

- PET har lavet sin vurdering. Det er fair nok. Den stemmer bare ikke overens med regeringens politik, og vi er jo ikke tvunget til at indrette os efter, hvad en styrelse måtte mene, sagde Nick Hækkerup på et samråd.

Indtil i går har regeringens politik da også været klokkeklar. Ingen børn skulle hjem fra de syriske fangelejre, så længe der fulgte forældre med.

Her er et udpluk af, hvad statsminister Mette Frederiksen har sagt om den sag:

November 2019:

Danmark havde taget imod et forældreløst barn, hvis forældre har kæmpet for Islamisk Stat, men Danmark ville ikke tage imod yderligere børn, slog Mette Frederiksen fast under en spørgetime i Folketinget:

Annonce:

- Vi har som regering truffet den beslutning, at vi ikke tager børnene til Danmark, fordi deres forældre har vendt Danmark ryggen og har kæmpet for Islamisk Stat, og dermed har de truffet et valg på deres børns vegne.

Marts 2020:

Mette Frederiksen slog igen regeringens holdning fast, så den ikke var til at misforstå:

- Fremmedkrigere er uønskede i Danmark, uanset om de er mødre eller fædre. Det gør ondt, fordi der er tale om børn. Det må forældrene tage ansvaret for.

Marts 2020:

Efter endnu en spørgetime i Folketinget, hvor Syrien-børnene havde været på dagsordenen, lød det stålsat fra Mette Frederiksen:

- Man må gerne være uenig med mig. Det må alle mennesker gerne være, og jeg forstår omsorgen. Men mennesker, der har vendt Danmark ryggen, skal ikke hertil igen.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Spar med
Elpris LIGE NU
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:

Mest læste lige nu

Politikerne taler og taler, mens sundhedsvæsenet er tæt på sammenbrud
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: