Sådan blev han slagtet

Den tidligere næstformand i Venstre Kristian Jensen blev strippet fuldstændig for poster under en opringning fra Jakob Ellemann-Jensen (V)

Se Qvortrups analyse af situationen i Venstre her.

Kristian Jensen (V) fik sent lørdag aften en opringning fra Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen.

Selvom klokken havde passeret 21, tog Kristian Jensen telefonen. Det var dog langtfra en festlig samtale mellem de to Venstre-løver.

Jakob Ellemann-Jensen fortalte, at han på baggrund af en artikel på jp.dk - udgivet klokken 20.45 - tog alle poster fra den tidligere næstformand i Venstre.

Kristian Jensen skulle ikke længere være folketingsgruppens Arktis-ordfører eller medlem af Den Arktiske Delegation, Finansudvalget, Færøudvalget, Grønlandsudvalget eller Udenrigsudvalget.

Beslutningen blev bakket op af en enig gruppebestyrelse, oplyste Ellemann.

Dansk politik Ellemann i panik: - Han sparker nedad

Jensens brøde
Kristian Jensens brøde var, at han i Jyllands-Posten foreslog, at Venstre over de næste ti år gik sammen med regeringen, de radikale og de konservative om en stor reformpakke for blandt andet skat og seniorjobordningen.

Kristian Jensen følte, at han kunne opfordre til det brede samarbejde, da han ikke var medlem af partiledelsen og derfor havde en 'friere rolle nu', som han fortalte til Jyllands-Posten.

Det var der så åbenbart ikke plads til. Jakob Ellemann-Jensen er nemlig fuldstændig uenig i Kristian Jensens frihedsrettigheder, oplyser centrale kilder i Venstre.

Ellemann lægger linjen
Det er formanden, som lægger linjen og udtaler sig om strategi og samarbejde med partier. Særligt når det kommer til økonomisk politik ti år ude i fremtiden.

Derfor kan man ikke have en tidligere næstformand, som render rundt og sender løsgående missiler af sted. Der måtte trækkes en streg i sandet, lyder det.

Samtidig havde Kristian Jensen ikke orienteret Jakob Ellemann om sine økonomiske planer og snakken med Jyllands-Posten.

Flere i Venstre mener dog, at det var en Marianergrav-dyb streg i sandet. En 'overilet' og 'voldsom' beslutning, som kom bag på flere i Venstre, og som både kan betyde 'magt og desperation'.

Lanceringen var dog resolut efter samtalen mellem Kristian Jensen og Jakob Ellemann.

Klokken 22.07 lørdag aften blev den komplette degradering offentliggjort med en pressemeddelelse fra Venstre, der ikke var til at tage fejl af.

Det var 'Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen', som havde 'besluttet at fratage Kristian Jensen ordførerskab og udvalgsposter'.

Jensen fyret på gråt papir

Pressemeddelelse

Lørdag 11. januar 2020

Kristian Jensen fratages ordførerskab og udvalgsposter

Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen har i dag besluttet at fratage Kristian Jensen ordførerskab og udvalgsposter.

Kristian Jensen vil således fremover ikke være folketingsgruppens arktisordfører eller medlem af Den Arktiske Delegation, Finansudvalget, Færøudvalget, Grønlandsudvalget eller Udenrigsudvalget.

Beslutningen bakkes op af en enig gruppebestyrelse.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Jakob Ellemann-Jensen eller Kristian Jensen.

Dansk politik Qvortrup: Jensen kan være fortid i Venstre

Jensens fald ned gennem Venstres rækker

Kristian Jensen (V) har en stor fortid i Venstre, og indtil i slutningen af august var han partiets næstformand.

Kun fem måneder senere ligner han en færdig mand i dansk politik, efter at formand Jakob Ellemann-Jensen har frataget ham både ordførerskab og udvalgsposter.

Det sker, fordi den tidligere næstformand i et interview med Jyllands-Posten har delt sine tanker om et reformsamarbejde med Socialdemokratiet, De Konservative og De Radikale uden først at vende det med formanden.

Kristian Jensens fald fra tinderne startede med et interview i Berlingske. Få hele overblikket her:

* 8. august: Berlingske bringer et interview med Kristian Jensen, som på daværende tidspunkt var næstformand.

Her siger han blandt andet, at Venstre bør droppe tanken om at danne en SV-regering, som tidligere formand Lars Løkke Rasmussen lancerede under valgkampen.

* 9. august: Venstre-nestor Claus Hjort Frederiksen udtaler under Venstres sommergruppemøde, at Kristian Jensen bør gå af som næstformand.

Kristian Jensen undskylder interviewet på et pressemøde i forbindelse med sommergruppemødet og gør det klart, at det er Venstres formand, der lægger den politiske linje.

* 20. august: Det står klart, at der er interne magtkampe i Venstre, og det bliver for meget for dele af baglandet.

Fire medlemmer af Venstre står frem i Jyllands-Posten og kræver Løkke afsat som formand og Kristian Jensen afsat som næstformand.

* 27. august: Venstre i Region Midtjylland, folketingsmedlemmerne Preben Bang Henriksen og Carsten Kissmeyer samt enkelte borgmestre opfordrer offentligt Løkke og Kristian Jensen til at trække sig.

* 31. august: Løkke og Kristian Jensen trækker sig fra deres poster efter et møde i Venstres hovedbestyrelse på Hotel Comwell i Brejning.

Kristian Jensen stiller efterfølgende op til et improviseret pressemøde, mens Lars Løkke forlader hovedbestyrelsesmødet uden at møde pressen.

* 21. september: Jakob Ellemann-Jensen vælges ved et ekstraordinært landsmøde i Venstre som ny formand. Inger Støjberg vælges som ny næstformand.

* 26. september: Venstres folketingsgruppe konstituerer sig, og Lars Løkke Rasmussen får sæde i Udenrigspolitisk Nævn, mens Kristian Jensen efter eget ønske ikke får tildelt nogen ordførerskaber. Senere får han dog tildelt rollen som arktisordfører.

* 11. januar: Der er tavshed fra Kristian Jensen, indtil at han i et interview med Jyllands-Posten åbner for sine tanker om at samarbejde om økonomiske reformer hen over den politiske midte. Interviewet bliver bragt på nettet lørdag aften og er i avisen søndag.

Han har ikke vendt tankerne med Venstres gruppeledelse, inden han giver interviewet til avisen. Det får formand Jakob Ellemann-Jensen til at fratage Kristian Jensen alle poster. Han bliver bakket op af en enig gruppeledelse.

Kilder: Venstre, Jyllands-Posten, Ritzau.

1 af 2 Foto: Claus Bonnerup
2 af 2 Kristian Jensen og Jakob Ellemann-Jensen, da der stadig var brede smil ved Venstres landsmøde 2019 i Herning. Foto: Claus Bonnerup
330 kommentarer
Vis kommentarer