Annonce:
Annonce:

Sådan holder de på privilegierne

Nye regler for politikernes løn, pension med mere vil først træde i kraft efter næste valg

Løkke og hans ministre er blandt de politikere, der kan nyde godt af deres nuværende økonomiske privilegier frem til næste valg (foto: Mads Nissen)
Løkke og hans ministre er blandt de politikere, der kan nyde godt af deres nuværende økonomiske privilegier frem til næste valg (foto: Mads Nissen)
Annonce:
Følg Politik

Det er på tide, at reglerne for politikernes økonomiske privilegier bliver kigget grundigt efter i sømmene.

Sådan har meldingen været fra en række fremtrædende politikere - ikke mindst oven på sagen om, at forsvarsminister Carl Holst (V) var berettiget til at modtage et klækkeligt eftervederlag som tidligere regionsrådsformand oven i lønnen som minister.

I samme åndedrag har eksempelvis Lars Løkke Rasmussen (V) og Kristian Thulesen Dahl (DF) slået fast, at en såkaldt vederlagskommission nu også er på trapperne med anbefalinger til et nyt regelsæt.

Og et flertal i Folketinget har på forhånd bundet sig til at vedtage kommissionens forslag.

Men det hører med til historien, at der efter alt at dømme vil gå år, før politikerne mærker til, at deres nuværende løn-og pensionsprivilegier bliver ændret.

Annonce:

Af kommissoriet bag Vederlagskommissionen fremgår det nemlig, at ' eventuelle ændringer for folketingsmedlemmer og ministre kan vedtages forud for, men få virkning fra det første folketingsvalg efter afslutningen af kommissionens arbejde.' Med andre ord vil regelændringerne først træde i kraft efter det næste folketingsvalg, som senest bliver afholdt i juni 2019.

Her er den hemmelige pensionskonge

Kujon-agtigt
Dermed har Lars Løkke og hans ministre eksempelvis udsigt til, at deres nuværende lønpakke består i hele valgperioden. Ud over ministerlønnen betyder det fuld indtægt i mindst halvandet år, når ministerperioden er ovre, samt udsigt til livslang ministerpension allerede fra efterlønsalderen.

Enhedslistens Pernille Skipper er fortørnet over, at et flertal af politikere på Christiansborg har fredet deres økonomiske privilegier frem til næste valg.

Annonce:

- De har sørget for at få indskrevet en klausul, så deres egne rigtig gode vilkår ikke bliver ændret. Der er en tradition for, at politikere, der endelig tager sig sammen til at få ændret reglerne, sørger for, at reglerne ikke gælder for dem selv. Det er kujon-agtigt og en fin måde at lade, som om man er handlekraftig, uden at det rører en selv, siger hun til Ekstra Bladet.

Se listen: De har scoret politikerløn plus pension

Træls diskussion
Oven på sagen om Carl Holsts eftervederlag er der blandt andet blevet sat fokus på, at SF's Holger K. Nielsen modtager sin ministerpension oven i folketingslønnen.

SF'eren har slået fast, at han ikke agter af sige nej til ministerpensionen. Men han gerne ser, at de nye regler træder i kraft før næste valg.

- Det er en træls diskussion, så jeg er tilhænger af, at man får ændret det så hurtigt som muligt, siger Holger K. Nielsen til Ekstra Bladet.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Præster, pædofili og børneporno
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bagholdet

Annonce:
Annonce: