Annonce:
Annonce:

Sådan kunne Britta forsvinde: Fik tre ugers forspring

Den efterlyste og sigtede i sagen om svindel for 111 millioner kroner Britta Nielsen blev ikke set på sin arbejdsplads de sidste tre uger før politianmeldelsen, oplyser Socialstyrelsen

Anna Britta Troelsgaard Nielsen mistænkes for at have overført 111 mio. kroner til sin egen konto fra Socialstyrelsen under Børne- og Socialministeriet.
Annonce:
Følg Politik

Den efterlyste i sagen om svindel for 111 millioner kroner, Anna Britta Troelsgaard Nielsen, havde et forspring på tre uger, da hun 25. september blev meldt til politiet af sin arbejdsgiver Socialstyrelsen.

Det fremgår af et svar fra Socialstyrelsen til Ekstra Bladet.

'Det kan oplyses, at den mistænkte af legitime årsager var fraværende fra arbejdspladsen i en periode på ca. tre uger op mod bortvisningen', skriver styrelsens presseafdeling i en mail.

Legitime årsager til længere fravær er normalt sygdom eller ferie.

Men Britta Nielsen var altså på arbejde sidste gang lige omkring den 5. september.

Tidspunktet er fuldstændig sammenfaldende med, at man i Socialstyrelsen er blevet klar over, at der er foregået 'uregelmæssigheder' i hendes afdeling med udbetalinger af satspuljemidler. 

Det fremgår af oplysninger fra Socialministeriet og Sø- og Handelsretten.

Annonce:

Alarmklokker i august
Allerede i slutningen af august opdagede et tilsyn nemlig fejl med en udbetaling fra Socialstyrelsen til en kommune. Det blev ligeledes afdækket, at der var overført større beløb fra Socialstyrelsen til en konto i Dansk Bank, som gik igen i andre sager. Det viser dokumenter fra Sø- og Handelsretten.

I begyndelsen af september blev styrelsen klar over, at der ikke var tale om almindelige fejl - og man indleder en undersøgelse af 'uregelmæssigheder'.

Kontoen i Danske Bank tilhørte Britta Nielsen, som selv havde foretaget udbetalingerne fra Socialstyrelsen. Men det opdager man angiveligt først i styrelsen 24. september.

På det tidspunkt er det altså cirka tre uger siden, at Britta Nielsen har været på sin arbejdsplads for sidste gang. Om den 64-årige kvinde har sygemeldt sig - eller er taget ferie - fremgår ikke af svaret fra Socialstyrelsen.

Men af en redegørelse fra Socialministeriet fremgår det, at styrelsen anmeldte Britta Nielsen til Fyns Politi den 25. september.

Dagen efter blev den 64-årige kvinde formelt bortvist fra arbejdspladsen, hvor hun altså på det tidspunkt ikke havde vist sig i tre uger.

Annonce:

Styrelsen skjuler høringsperiode
Ifølge Socialministeriet skete bortvisningen først efter en såkaldt 'skriftlig høring'.

Når offentlige ansatte skal fyres, har de krav på en såkaldt høring, hvor de kan tilbagevise kritik eller komme med bemærkninger og indsigelser.

Typisk er en sådan høring skriftlig - og med en svarfrist på to uger.

I forbindelse med en bortvisning kan høringsfristen dog være mundtlig og meget kort.

Ekstra Bladet har spurgt styrelsen, hvor længe denne 'skriftlige høring' varede. Det har styrelsen ikke ønsket at svare på.

Tidslinje i svindelsagen

Ultimo august 2018

I forbindelse med en intern kontrol i Tilskudsadministrationen i Socialstyrelsen konstateres der fejl i udbetalingen af tilskudsmidler.

Primo september 2018

Det konstateres, at der ikke er tale om almindelige fejl, og Socialstyrelsen undersøger derfor uregelmæssighederne nærmere.

Medio september 2018

Socialstyrelsen indhenter og undersøger forskellige data med henblik på at få klarlagt årsagen til uregelmæssighederne i tilskudsudbetalingerne.

24. september 2018

Socialstyrelsen modtager data, som viser, at der er grundlag for en begrundet mistanke om, at en medarbejder uberettiget har tilegnet sig større beløb i forbindelse med sit arbejde i Tilskudsadministrationen.

Socialstyrelsen orienterer straks departementet om mistanken.

Ministeren orienteres kort mundtligt om, at der foreligger mistanke om uberettiget tilegnelse af tilskudsmidler.

25. september 2018

Socialstyrelsen anmelder medarbejderen til Fyns Politi. Sagen er senere overdraget til Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK).

Departementet og Socialstyrelsen igangsætter en intern undersøgelse af sagen, og der søges bistand til såvel den revisionsmæssige og den juridiske håndtering af sagen.

26. september 2018

Efter en skriftlig høring bortviser Socialstyrelsen medarbejderen.

Ministeren orienteres skriftligt om sagen samt om de initiativer, der er iværksat for at få klarlagt sagens omfang.

28. september 2018

Ministeren orienteres skriftligt om de helt foreløbige resultater af den interne undersøgelse.

29. september 2018

Den interne undersøgelse viser, at der med stor sandsynlighed er tale om, at den nu tidligere medarbejder uberettiget har tilegnet sig et betydeligt millionbeløb.

30. september 2018

Der tages initiativ til at iværksætte en ekstern revisionsundersøgelse og en ekstern advokatundersøgelse.

Ministeren orienteres skriftligt om de seneste foreløbige resultater af den interne undersøgelse.

1. oktober 2018

Ministeren orienterer fortroligt Folketingets Social-, Indenrigsog Børneudvalg om sagen.

5. oktober 2018

De interne undersøgelser peger på, at den tidligere medarbejder har misbrugt sin stilling til uberettiget at tilegne sig tilskudsmidler for i alt ca. 111 mio. kr.

8. oktober 2018

Ministeren orienterer fortroligt Folketingets Social-, Indenrigs- og Børneudvalg om status i sagen.

Den interne undersøgelse afsluttes, og de to eksterne undersøgelser igangsættes.

9. oktober 2018

Ministeren orienterer offentligheden om sagen.

Kilde: Socialministeriet

Fakta: Den store svindelsag

Over en årrække - fra 2002 til 2018 - lykkedes det tilsyneladende en central medarbejder i Socialstyrelsen, Britta Nielsen, at flytte ikke mindre end 111 millioner kroner fra styrelsens kasser til sine egne lommer.

Den 64-årig kvinde er internationalt efterlyst.

Sagen blev offentlig kendt tirsdag i sidste uge, og efterfølgende er der kommet en række oplysninger frem og sagen:

* Britta Nielsen har vært ansat i Socialstyrelsen siden 1977. Frem til 26. september 2018 fungerede hun som afdelingsleder.

* Hun har modtaget dronningens fortjenstmedalje i sølv for sit mangeårige arbejde i styrelsen.

* Hun har en villa i Hvidovre ved København.

* Politianmeldt 25. september 2018 - mistænkt for groft underslæb.

* En intern undersøgelse peger foreløbig på, at kvinden har svindlet for 111 millioner kroner, som hun har overført fra Socialstyrelsen til egne konti. Ekstra Bladet har afsløret, at Britta Nielsen har brugt en konto i Dansk Bank til svindlen.

* Svindlen skulle være foregået fra 2002 til 2018, og de stjålne penge skulle være fordelt over 274 udbetalinger.

* Britta Nielsen var såkaldt superbruger af Socialstyrelsens it-systemer.

* I styrelsen har hun blandt andet været ansvarlig for satspuljen, der er penge øremærket særligt udsatte grupper i samfundet.

* Ekstra Bladet har afsløret, at svindlen foregik ved, at Britta Nielsen udnyttede sin adgang som superbruger til Socialstyrelsens tilskudsadministrations it-systemer til at indsætte sine egne kontonumre i forbindelse med anvisning af tilskudsmidler.

* Hun er formentlig på fri fod i udlandet og er derfor efterlyst internationalt.

* Britta Nielsen er blevet varetægtsfængslet in absentia - altså uden at være til stede - efter et retsmøde for dobbeltlukkede døre.

* Britta Nielsens advokat, Nima Nabipour, fortæller til Ritzau, at han er i kontakt med Britta Nielsen. Men han vil ikke røbe, hvordan hun forholder sig til sagen.

* Hun vil dog betale pengene tilbage, såfremt hun modtager en opkrævning, oplyser advokaten ifølge et dombogsudskrift fra Sø-og Handelsretten fra den 4. oktober, som Ekstra Bladet har fået aktindsigt i.

* Til Britta Nielsens adresse har der været knyttet et stutteri og en genbrugsforretning. Virksomhederne blev stiftet i 2006 og ophørte i 2016.

* Sø -og Handelsrettens skifteret har 4. oktober 2018 taget Britta Nielsen under konkursbehandling, da hun er blevet erklæret personlig konkurs.

* Herefter har en kurator beslaglagt en ejendom i Danmark, en ødegård i Sverige og ’et lille’ indestående i et dansk pengeinstitut.

* Britta Nielsens datter ejer to virksomheder i henholdsvis Holland og Tyskland. Virksomhederne har at gøre med køb og salg af heste.

* Ekstra Bladet har afsløret, at Britta Nielsen har investeret millioner af kroner i safariejendomme og jordbesiddelse i Sydafrika med sin søn. De har desuden købt to firehjulstrækkere i Sydafrika og en i Danmark. derudover har Britta Nielsen købt diamanter og dyre guldsmykker i landet.

* Ekstra Bladet har erfaret fra centrale kilder, at Britta Nielsen forklarede til sine omgivelser, at hendes afdøde mand kom fra en velhavende pakistansk familie – og at hun spenderede de arvede penge. 

Sigtet for svindel til 111 millioner kroner: Havde kun 234.833 på kontoen

Brittas safari-eventyr: Har investeret millioner i Afrika

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Det er en alvorlig situation, siger Mette
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

nyt billede

nyt billede

nyt billede

nyt billede

nyt billede

nyt billede

nyt billede

nyt billede

nyt billede

nyt billede

nyt billede

nyt billede

nyt billede

nyt billede

nyt billede

nyt billede

nyt billede

Bagholdet

Annonce:
Annonce: