Sådan lukkede Mette Danmark

Midt under pressemøde med topmyndighedspersoner blev nedlukningen af Danmark for alvor en mulighed. Få timer senere tog Mette Frederiksen sit livs største politiske beslutning

Mette Frederiksen handlede onsdag resolut, da smitten med corona steg markant
Mette Frederiksen handlede onsdag resolut, da smitten med corona steg markant

Efter flere dagens dans om den varme grød tog Mette Frederiksen onsdag aften den mest drastiske politiske beslutning i mands minde.

Statsministeren bad to millioner børn, unge og offentligt ansatte om at blive hjemme i kampen mod coronavirus. En beslutning, som vil lægge Danmark stille i mindst to uger. Men som formentlig vil få økonomiske konsekvenser adskillige måneder ud i fremtiden.

Men hvordan kom Mette Frederiksen så langt? Hvordan kunne det gå så galt?

Planerne om nedlukningen har snurret i regeringstoppen og embedsapparatet omkring statsministeren et stykke tid.

Det var smittens pludselige himmelflugt, som ændrede alt for Mette Frederiksen.

'Antallet af smittede danskere går kun én vej lige nu – og det er op. På ganske kort tid er vi gået fra 35 smittede til i skrivende stund at have 262 danskere, der er smittet med coronavirus. I de kommende dage vil det tal kun stige, ligesom vi ser det i verden omkring os,' konstaterede Mette Frederiksen på Instagram tirsdag aften.

Tallene eksploderede
Da hun stod op onsdag fortsatte tallet med at stige time for time. Ved det historiske pressemøde kl. 20:30 var antallet af smittede næsten fordoblet på et døgn til 514 danskere. Det tal steg yderligere torsdag til over 600.

Nedlukningen af Danmark blev derfor for alvor bragt på bordet i Statsministeriet onsdag formiddag, da regeringens topministre mødtes i koordinationsudvalget.

Ikke desto mindre holdt forskellige topfolk fra myndighederne - blandt andet Rigspolitiet, Sundhedsstyrelsen og Udenrigsministeriets Borgerservice - onsdag eftermiddag et pressemøde i Udenrigsministeriet, hvor danskerne fortsat blev opfordret til frivillig påpasselighed.

Men samtidig rykkede situationen sig altså pludselig dramatisk i Statsministeriet.

Mette Frederiksen blev præsenteret for de nye hastige stigninger i antallet af smittede. Og det faktum, at smittekæder internt i Danmark nu er en realitet.

Mette alene
En nedlukning af det offentlige Danmark rykkede helt tæt på. Anbefalingerne fra Sundhedsstyrelsens eksperter blev klarere nu.

Den endelige beslutning blev dog først taget på et skelsættende møde i egetræsværelset i Statsministeriet nogle timer senere.

Omkring klokken 17:30 meddelte Mette Frederiksen sine øverste rådgivere, relevante ministre og myndighedspersoner, at hun havde taget sin beslutning om, at store dele af samfundet de kommende to uger holder lukket.

I statsministeriet har man i noget tid arbejdet med corona-forholdsregler. Så den historiske meddelelse fra statsministeren faldt omkring et bord, hvor alle sad i behørig afstand for at undgå smittefare.

Det understreges, at Mette Frederiksens beslutning skete på baggrund af grundigt samarbejde med Sundsstyrelsen og på baggrund af gennemarbejdede anbefalinger.

Men det understreges samtidig, at beslutningen i sidste ende ene og alene er statsministerens. En så drastisk beslutning er og bliver en politisk beslutning på allerøverste niveau. Et niveau hvor der kun findes én person: Mette Frederiksen.

Enighed om barsk linje

Kort efter mødet med ministre og topembedsfolk, hvor nedlukningen blev meddelt af statsminister skiftede persongalleriet om mødebordet i egetræsværelset.

Ind kom lederne af de øvrige politiske partier. Mødet havde kun deltagelse af partilederne. Departementschefer og andre havde travlt med andre gøremål.

Ingen af de øvrige partibosser havde indvendinger imod Mette Frederiksens beslutning.

Det var der heller ikke, da Folketinget torsdag hastebehandlede en små 50 sider lang ekstraordinær epidemilov, som giver myndighederne vidtrækkende frihed til at tvinge danskerne til at følge alle corona-forholdsreglerne.

Nu kan sundhedspersonale fjerne danskere fra deres hjem med magt, hvis de vurderes til fare for samfundet. Det er ligeledes muligt at opløse forsamlinger, hvis det vurderes nødvendigt. Loven gælder et år frem.

Fra blød til hård på få dage

Så sent som i fredags forsøgte Mette Frederiksen ellers at tale til danskernes fornuft og frivillighed i kampen mod corona.

Derfor landede fly fra det europæiske corona-epicenter Norditalien frit i Kastrup. 500 flypassager kunne frit indtage hovedstaden, som det passede dem. Og derfor mødte landets skolebørn op som vanligt mandag morgen. Og derfor fortsatte øl- og heste konferencer med tusindvis af besøgende upåvirket.

Tirsdag begyndte Mette Frederiksen på et pressemøde i Spejlsalen at lufte muligheden for markante forholdsregler. Hun ville ikke udelukke noget, gentog hun flere gange.

Men først fem døgn efter fredagens formandende toner trykkede Mette Frederiksen for alvor på corona-alarmen.