Sådan scorede DF 14.000 kroner på tre minutters EU-tale fra Skaarup

Sådan malkede DF skattekroner: Gruppeformanden talte om EU i 12 procent af sin grundlovstale, og derfor tillod DF, at det ærkedanske arrangement blev betalt af Europa-Nævnet

Peter Skaarup talte om EU i 12 pct. af sin tale. Alligevel scorede DF's lokalforening 14.000 i EU-oplysningsmidler. Foto: Per Folkver
Peter Skaarup talte om EU i 12 pct. af sin tale. Alligevel scorede DF's lokalforening 14.000 i EU-oplysningsmidler. Foto: Per Folkver

På godset Marsvinslund var medlemmerne af DF's lokalforeninger i Skive, Silkeborg og Viborg samlet til grundlovsmøde i 2010 og 2011.

Ekstra Bladet kan nu afsløre bilag, som viser, at danske skattekroner øremærket via Europa-Nævnet til EU-oplysning begge år betalte udgifterne.

I 2010 drejede det sig om en udgift på 9666 kroner til bl.a. festtelte, mad til optrædende og gaver til talerne. I 2011 lød regningen på 14.084, viser bilagene. At begge fulde beløb blev betalt af midler fra Europa-Nævnet, bekræftes af DF’s administration i dag.

Gavekort for 12 procent
Gruppeformand Peter Skaarup var hovedtaler i 2011. Men hans tale omhandlede sporadisk det europæiske samarbejde. En gennemgang af hans tale – som er udgivet på Politikens hjemmeside – viser, at han blot brugte 12 procent af taletiden på EU-spørgsmål.

Bilaget viser, at Peter Skaarup fik et gavekort for at tale til partifællerne
Bilaget viser, at Peter Skaarup fik et gavekort for at tale til partifællerne
 

Det svarer til, at Peter Skaarup talte om EU i under tre minutter. Det viser Ekstra Bladets oplæsningstest foretaget af en folketingspolitiker.

Alligevel betalte oplysningsmidlerne fra Europa-Nævnet også, at Peter Skaarup modtog et gavekort på 300 kroner for at tale til sine partifæller. Det fremgår af det regnskab, som regnskabsføreren i Silkeborg lokalforening sendte til DF’s hovedkontor.

DF købte DF-kuglepenne i DF-butik for skattekroner

DF betalte også nytårskur med skattekroner

Heller ikke annoncen i tre lokale aviser for grundlovsmødet i 2011 omtaler EU som emne for arrangementet. Til gengæld fremhæver annoncen, at Rosengårds Pensionistorkester underholdt mellem talerne, samt at far og søn, Jesper og Christian Langballe, holdt taler.

For at få tilskud
Leif Lund, tidligere kasserer i DF Silkeborg, påpeger, at grundlovsmøderne på ingen måde handlede særligt om EU.

– Til grundlovsmøderne fik vi EU-støtte – og det handlede altså ikke om EU … Altså, jeg tør da ikke sige, om EU er indgået i en af talerne. Men det handlede altså på ingen måde om EU, understreger han.

– Hvad synes du i dag i bagklogskabens lys?

– Jamen, det er jo fuldstændig forkasteligt. Det virker jo, som om de har afleveret et sæt dokumenter, der handlede om EU, for at få pengene udbetalt og så givet dem videre til lokalforeningerne til arrangementer, der intet har med EU at gøre.

Tidligere medlem af Viborg Byråd for DF Benny Ragner var også i flere år med til grundlovsmøderne i de historiske omgivelser.

– Jeg kan slet ikke huske, at vi talte om EU. Måske nogen har nævnt det, men i mine øjne handlede grundlovsmøderne på Marsvinslund først og fremmest om at høre, hvad de andre lokalpolitikere gik og lavede. Og om at følge med i, hvad partiledelsen tænkte om det landspolitiske.

– Hvis der er nævnt noget om EU i indbydelsen eller programmet, så vil jeg tro, det er for at kunne få en form for tilskud.

– Jeg har i øvrigt svært ved at se, hvordan man skulle bruge en masse tid på at diskutere EU. Det er jo ikke ligefrem, fordi DF’s holdning til EU er særligt kompliceret. Alle ved jo, hvad vi mener på det punkt, forklarer Benny Ragner.

Det gør vi ikke
Både Venstre og Socialdemokratiets partisekretærer afviser, at deres partier bruger Europa-Nævnets midler på grundlovsmøder.

Peter Skaarup ønsker ikke at kommentere sin optræden på grundlovsmødet. Han henviser i stedet til partifælle Steen Thomsen, som du kan læse konfrontation med andetsteds på disse sider.

Espersen om grisefest for skattekroner: Ren hetz og løgn

Tulle og Co. malkede statskassen: Grisefester for skattekroner

 

* * *

 

DF: Smækfyldt med EU

 

Dansk Folkeparti ser ingen problemer i, at der blev betalt med skattekroner til EU-oplysning.

Det siger manden, som godkendte betalingerne, organisationskonsulent Steen Thomsen. Han er i øvrigt nyopstillet folketingskandidat i Østjylland.

Steen Thomsen. Foto: Casper Holmenlund Christensen
Steen Thomsen. Foto: Casper Holmenlund Christensen
 

– I annoncerne for arrangementerne, der er bragt i den lokale presse, står der ikke EU et eneste sted.

– Det skulle der have gjort, men det afgørende er indholdet, siger han.

– Ud fra annoncen ligner det helt almindelige grundlovsmøder for Dansk Folkeparti.

– Det medgiver jeg, men det var med fokus på EU. Jesper og Christian Langballe var inde på EU, og Peter Skaarup snakkede EU. Det var smækfyldt med EU, men det skulle have fremgået af annoncerne.

– Vi har undersøgt Peter Skaarups grundlovstale i 2011, og ser man på antal ord, så fylder delen om EU kun 12 procent. Er 12 procent at have fokus på EU på et grundlovsmøde?

– Når man læser den igennem, så er det gennemgående med EU. Pengene kan dog også gå til oplysning om Europa, og der står også noget om Anden Verdenskrig for eksempel.

– Der står Europa to gange i hele teksten på 2786 ord. Er det virkelig nok EU og Europa til at bruge 14.000 skattekroner?

– Der er meget mere EU end 12 procent. Peter Skaarup taler også om tiltrædelse i euro-pagten, og det tæller du ikke med i de 12 procent.

– Det er nu også med i de 12 procent, som vi har talt op.

– Når Peter Skaarup både taler om EU, suverænitetsafgivelse, forfatningstraktat og grænsekontrol, og Jesper Langballe også gør det, så mener jeg, at der er masser af EU. Jeg medgiver dog gerne, at det burde have stået i annoncen.

– I har givet et gavekort til Peter Skaarup på 300 kroner ifølge et bilag om regnskab for EU-oplysningsmidler. Hvorfor skal Peter Skaarup have skattekroner til EU-oplysning, når han kun taler om EU i 12 procent af talen?

– Der synes jeg, at du er helt nede i petitesser. Der er ikke noget galt i, at der gives et gavekort, når man kommer og holder en tale. Jeg er sikker på, at Mette Frederiksen og andre også får gaver, når de er ude og tale i socialdemokratiske foreninger.