Samuelsen efter gigantisk nedtur: Nu tager vi den i små bidder

LA-lederen forsøger at tage skrinlæggelsen af regeringens skattelettelser med oprejst pande

Ekstra Bladet talte med Anders Samuelsen kort efter Lars Løkke Rasmussens pressemøde. TV: Jonas Olufson

Registreringsafgiften er sat ned. Skatten på fri telefon bliver afskaffet. Og en lang række andre afgifter er sat ned.

LA's partileder Anders Samuelsen fokuserer på de, set med liberale briller, lyse sider, da han kommenterer regeringens beslutning om ikke at gå efter markante, ambitiøse skattelettelser dette forår.

- Der er allerede vedtaget en lang stribe af skattelettelser. Nu kommer der en til, siger Samuelsen.

Uændret ambitioner
- Vi kan konstatere, at på nuværende tidspunkt er der ikke et flertal i Folketinget for at lette skatten for ganske almindelige hårdtarbejdende danskere.

- Det kan vi ikke forstå. Vores ambitionsniveau er uændret.

- Vi ønsker stadig at lette skatten på arbejde. Vi kan bare ikke gøre det lige nu.

- Vi havde håbet at kunne sluge en stor skatteelefant på én gang. Nu tager vi den i små bidder.

Liberal Alliance sejrer dog ikke så meget, som partiet gerne ville, betoner partilederen. Før jul var han da også en del højere i hatten i eksempelvis dette tweet:

Regeringen vil forsøge at nå til enighed om at lette skatten for de laveste indkomster med knap en milliard kroner. Det er penge, der stammer fra kontanthjælpsloftet og integrationsydelsen.

Derudover kommer der nogle justeringer af pensionssystemet, der skal sikre, at det bedre kan betale sig at spare op. 

De 2,5 milliarder kroner, der er afsat til det, stammer fra fremrykkede skatteindtægter - altså at skatten af pensionsindbetalinger i højere grad skal betales på indbetalingstidspunktet i stedet for når opsparingen udbetales. 

Men Samuelsen tæller alligevel de 2,5 milliarder med som skattelettelser. Skatten bliver lettet for 3,5 milliarder, fastslår han:

- Det er ikke et nederlag. Et nederlag er, når skatterne stiger, siger han.

Samuelsens store skatte-retræte

Gang på gang er Anders Samuelsens krav om skattelettelser gået i vasken. Her kan du få et overblik over LA-formandens skatte-retræte.

Krav og stålsatte øjne

Efter krav og stålsatte øjne fra Anders Samuelsen (LA) i sommeren 2015 slog Venstre-regeringen fast i sit regeringsgrundlag, at topskatten skulle sænkes med fem procentpoint.

Regeringen varslede skatteforhandlinger i foråret 2016.

Udskydelse og trussel

Skatteforhandlingerne i foråret 2016 blev udskudt, fordi økonomien var presset af stigende asyludgifter ifølge Venstre.

Det fik LA-leder Anders Samuelsen til at true regeringen på livet. Uden skatteforhandlinger i foråret kunne han ’ikke garantere, at regeringen sad efter Grundlovsdag’.

Ultimativt krav og rød linje

Trods Samuelsens trussel overlevede V-regeringen, og i sensommeren 2016 fremlagde regeringen sin store 2025-plan. Den lagde op til en topskattelettelse på fem procentpoint – men kun for dem, der tjener op til en million kroner om året.

Det var ikke nok for Anders Samuelsen, der fastholdt topskattelettelser på fem procentpoint hele vejen op som ultimativt krav. Det var en ’rød linje’ for LA.

Udskydelse og ministerbil

Løkke inviterede i november 2016 Liberal Alliance og De Konservative med i regeringen.

I trekløverregeringens regeringsgrundlag er der en generel målsætning om at lave en skattereform, der sænker skatten på arbejde, og hvor ’topskatten skal spille en langt mindre rolle end i dag’. Markant færre danskere skal betale topskat.

Erkendelse og løfte

I august 2017 måtte Anders Samuelsen dog erkende, at der ikke var flertal for topskattelettelser, så han ville ikke fortsætte kampen.

Han lovede dog historisk store skattelettelser i VLAK-regeringens skatteudspil, der senere viste sig at indeholde skattelettelser for 15 milliarder kroner, hvilket DF har afvist.

Trussel og løfte

Regeringen og Dansk Folkeparti blev 8. december enige om en finanslov, men LA truede med ikke at stemme for, når den skulle tredjebehandles, medmindre der forinden var indgået en skatteaftale.

Anders Samuelsen lovede samtidig med finansloven, at der ville komme de største skattelettelser i mands minde inden jul.

Udskydelse og løfte

Liberal Alliance lider et nederlag 19. december, hvor Anders Samuelsen erkender at stemme for finansloven, selv om en skatteaftale er udskudt igen igen.

Skat skal til gengæld forhandles 'øjeblikkeligt' efter juleferien, oplyser Samuelsen, som ifølge ham selv har aftalt med statsminister Lars Løkke (V), at skattelettelserne nu kun bliver 'ambitiøse'.

Minimal plan og ingen erkendelse

Regeringen går 9. januar væk fra 'ambitiøse' skattelettelser og vil i stedet forhandle om minimale skattelettelser, som DF tidligere har foreslået.

Med forslaget lettes skatten med 3,5 mia. kr., men de 2,5 mia. kr. kommer fra tidligere skattestigninger. Anders Samuelsen mener ikke, at LA har lidt et nederlag, fordi der ikke er tale om, at skatterne stiger.

Ekstra Bladets politiske redaktør, Steen Larsen, analyserer situationen i regeringen. TV: Jonas Olufson

Tulle giver ikke op

Politisk bombe fra Løkke: Samuelsen må æde KÆMPE nederlag