En jobannonce fra Helsingør Kommune får flere på de sociale medier til at rynke i panden og stille spørgsmålstegn ved, hvad jobbet i den offentlige sektor egentligt går ud på.
Liberal Alliances partileder, Anders Samuelsen, kalder opslaget 'helt ude i hampen'.
På sin facebookprofil skriver politikeren, at han har modtaget et brev, hvor jobannoncen er vedhæftet. Afsenderen af brevet afslutter sin henvendelse med den lettere ironisk ordlyd:
'Uden stillinger som denne bryder velfærdssamfundet sammen. Indse det nu, Anders. Bedste hilsner fra alle os, der repræsenterer de partier, der kæmper for en endnu større offentlig sektor i stedet for skattelettelser.'
Hamrende uenig
Uden de store overraskelser, er Anders Samuelsen (LA) dybt uenig i brevets budskab.
'Jeg er fløjtende hamrende uenig. Det er langt ude i hampen at skatteborgerne skal betale for den slags pjat og gøgl,' skriver han.
Kommunens annonce efterlyser en medarbejder i den offentlige sektor, som skal stå for at 'etablere en kreativ uddannelses- og innovationsplatform i krydsfeltet mellem kunst, teknologi og videnskab'.
Videre bruger annoncøren en række floromvundne ord som eksempelvis, 'princippet Do It With Others (DIWO)', Center for Art+Technology Copenhagen Hub (CATCH), og 'en tæt kobling til makerkulturen'.
Centerchef: Stor interesse for jobbet
Bag opslaget står blandt andre centerchef i Helsingør Kommune, Susanne Docherty. Hun fortæller til Ekstra Bladet, at der har været stor opmærksomhed omkring stillingen og opslaget.
Desuden kan hun sagtens forklare, hvad udtryk som 'Do It With Others' betyder:
- Der findes et slang, der lyder 'Do It Yourself', der er udsprunget af makerkulturen, og så er det her i virkeligheden et udtryk for, at man kan gøre det sammen med andre. Altså, 'Do It With Others'.
- Altså arbejder man ikke alene? Det er vel ikke så mærkeligt i en kommune.
- Det betyder, at man arbejder sammen - og på tværs af kompetencer og fagligheder. Indenfor kommunen betyder det at skabe nye fagområder men også at arbejde sammen med andre fagområder.
- Hvad betyder ordet 'makerkultur' helt konkret?
- Hele makerkulturen handler om, at man bringer unge mennesker, der sidder rundt omkring i deres egne hjem og i kældre rundt om i landet, sammen. De udvikler 3D-animationer, små projekter på 3D-printere, og arbejder på tværs af traditionelt håndværk og teknologi. Og det er det, vi kalder makerkulturen, fordi den er opstået af folks interesse og nysgerrighed for forskellige områder. Det kan være ingeniører, men det kan også være folk med helt andre - eller slet ingen - uddannelser. Folk der kan producere deres egne skruer på en 3D-printer eksempelvis.
- Samuelsens kritik går blandt andet på, at stillinger som disse er 'spild af skattekroner'. Kan du forklare, hvad der kommer ud af det i den anden ende? Forventer Helsingør Kommune, at der kommer et produkt ud af det? Noget håndgribeligt?
- Vi får skabt en uddannelse, som er klar til at indoptage nogle andre typer mennesker, som ikke kan finde sig selv, der hvor uddannelserne er nu, dem får vi måske skabt nogle nye muligheder for. Og så får vi skabt nye jobs, fordi vi får skabt nye produkter, der opstår i spændet mellem det kunstneriske og det teknologiske. Hele spilbranchen har jo eksempelvis været en helt ny platform for innovation, udvikling og arbejdspladser.
- Altså, det er en skole?
- Det bliver forskellige uddannelsesplatforme, ja. Både korte og lidt længere uddannelser. Vi er i gang med at afsøge hele uddannelsesmiljøet, så vi kan bygge det her op som en ny platform, der bygger bro mellem de eksisterende uddannelser og så stedet hvor de kan møde hinanden, altså netop de nye former, art-tech og videnskab.
- Det lyder som et IT-universitet, eller et sted, hvor unge kan komme og lege med software-udvikling eller spil, og det er jo ikke fordi, man ikke har set det før. Kan du give et konkret eksempel på, hvad det nye er?
- Lad os sige, at en ingeniør, der er i arbejde, opnår mulighed for at møde en, der eksempelvis læser 'Art'. Han har mulighed for at lade sig inspirere af for eksempel begrebet 'nudging.' Hele oplevelsesindustrien er jo fyldt med nye produkter, der ligger lige i spændingsfeltet mellem de her områder. Og det er så disse formater, der skal formaliseres med en ny dygtig konceptleder.
-Som læser møder man jo ret mange smarte ord i det her opslag. Hvorfor ikke bare kalde det det, det er?
- Jeg kan kun beklage, hvis det er svært at forstå. Det tager jeg til mig. Det, du skal vide, er, at vi selvfølgelig gerne vil have ansøgere, der kender området, og jeg lover dig, at dem der kender til området, de forstår sproget. Så kan man sige, er det lidt for smart? Og det kan godt være, men så tager jeg den til mig, siger centerchef Susanne Docherty.
En form for iværksætteri
Kritikken fra Anders Samuelsen, der på facebook kalder stillingen i Helsingør Kommune for både 'pjat' og 'gøgl', griner de lidt af i Helsingør.
- Det er egentlig sjovt, at det nu netop er ham (Samuelsen red.), som skriver det her, for det er jo netop et sted, hvor vi skal skabe nye arbejdspladser for unge og få dem i uddannelse på helt nye måder, siger Susanne Docherty og fortsætter.
- Projektet er rent faktisk ment som netop innovation, iværksætter og vækst.
Har man helt styr på hvad et 'advisoryboard', 'DIWO' og 'makerkultur' er, kan man hos Helsingør Kommune søge stillingen inden 31. oktober.