Samuelsens drøm: 2500 danskere får en milliard ekstra

De 2500 rigeste danskere kan se frem til mere end en milliard kroner ekstra på lønkontoen, hvis Liberal Alliance kan true Lars Løkke (V) til at lette topskatten

LA-formanden Anders Samuelsen truer ifølge politiske kommentatorer statsministeren på hans politiske liv med kravet om at sænke topskatten. Polfoto: Niels Hougaard
LA-formanden Anders Samuelsen truer ifølge politiske kommentatorer statsministeren på hans politiske liv med kravet om at sænke topskatten. Polfoto: Niels Hougaard

En halv million danskere betaler topskat, men det en lille eksklusiv skare af de rigeste rige, som for alvor får gavn af lettelser af topskatten.

Liberal Alliances krav om at sænke topskatten fra 15 til 10 procent giver de 2470 danskere, der tjener mere end fem millioner kroner om året, en skatterabat på 1,2 milliarder kroner, viser beregninger fra LO.

- Vi skal væk fra topskattelettelser, så vi kan vælge velfærden og ikke velhaverne, siger LO-formand Lizette Risgaard til Ekstra Bladet.

- Der er brug for penge til ordentlig børnepasning, skoler og ældrepleje, så politikerne skal passe på, at de ikke er i gang med at afmontere velfærdssamfundet, advarer hun.

Engell: Samuelsen truer direkte Løkkes politiske liv

Håndværker-løn i bonus
Med en lettelse i topskatten på fem procent point, vil en person med en indkomst på en million kroner få 22.405 kroner mere på kontoen om året ifølge LO's beregninger. Det svarer til 4,3 procent mere.

En top-chef i de 20 mest handlede selskaber tjener i gennemsnit otte millioner kroner om året. Direktøren kan se frem til en skattelettelse på 340.000 hvert år, hvilket svarer til en årsløn for en faglært håndværker.

Samuelsen står fast: Fem procent eller ingen V-regering

Der er ikke råd
LA-formand Anders Samuelsen har truet med folketingsvalg, hvis ikke Lars Løkke (V) finder et flertal for at sænke topskatten med mindst fem procent point.

Det vil ifølge Skatteministeriet koste 2,6 milliarder kroner, men det er der slet ikke råd til, mener LO-formanden.

- Vi vil ikke hetze folk, som tjener mange penge, men vi vil sikre velfærden. Vores skattesystem betaler for velfærden, og der er ikke råd til topskattelettelser nu, siger Lizette Risgaard.

De fleste danskere betaler ikke topskat, der først begynder, hvis man tjener mere end en halv million kroner om året.

Samuelsen er åben for langvarig grænsekontrol

Venstre: LA truer os til det
Lettelser i topskatten er ikke groet i Venstres baghave. Regeringspartiet føler sig nærmere truet af Anders Samuelsen (LA) til at se på skatten for de rigeste danskere, oplyser Louise Schack Elholm, skatteordfører for Venstre.

- Der er et massivt politisk pres på os for at levere på topskatten, og derfor har vi taget det til os. Det er ikke noget, som vi har lovet i valgkampen, men derimod noget vores parlamentariske grundlag kræver, siger Louise Schack Elholm Ekstra Bladet.

- Så det er LA, der tvinger jer til at se på topskatteprocenten?

- Der kommer trusler om, at vi bliver væltet, hvis ikke vi ser på det, og det er selvfølgelig ærgerligt, at det skal foregå på den måde, men vi kan også godt se, at det har betydning for væksten i Danmark.

- Når vi sænker topskatten, så giver det vækst for Danmark, og det har betydning for, hvor meget vi kan styrke velfærden, siger Louise Schack Elholm.

Venstre vil hellere lette skatten i bunden, så 'det bedre kan betale sig at arbejde'.

Løkke i vildt trekantsdrama

LA: Topskat er en dårlig handel
Liberal Alliance ryster ikke på hånden over de store skatterabatter til en lille skare. Tværtimod.

- De rigeste er også dem, som betaler mest i skat, og de vil fortsat betale mest, hvis man sænker topskatten, siger Joachim B. Olsen, skatteordfører for Liberal Alliance, til Ekstra Bladet.

LA'eren peger på beregninger fra Finansministeriet, der viser, at hvis man sænker topskatten med 2,1 procent point, hvilket svarer til en milliard kroner mindre i statskassen, så øger det væksten i samfundet med 1,8 milliarder kroner.

- Synes du, det er i orden, at man skal betale 1,8 kroner før, at staten får en krone i kassen. Det vil de fleste synes, er en ret dårlig deal, siger Joachim B. Olsen.

- Men det er jo ikke håndværkeren, som skal betale. Til gengæld kan han få gavn af pengene?

- Hvis man ikke selv ville lave den handel, så skal man vel heller ikke bede andre om at gøre det, siger Joachim B. Olsen.

Lettelse hos LA: Nu tror Samuelsen på topskattesejr

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Det er fuldstændig hat og briller