Sandheden om Løkkes job-fest

Når statsministeren blærer sig med jobfest herhjemme, glemmer han at fortælle, at udlændinge snupper hvert andet job. Han vil fremstille sig som landets redningsmand, siger professor om Løkkes halve sandhed

Lars Løkke besøger det københavnske metrobyggeri, hvor sydeuropæiske arbejdere har bidraget til, at bore sig igennem undergrunden. Arkivfoto: Linda Johansen
Lars Løkke besøger det københavnske metrobyggeri, hvor sydeuropæiske arbejdere har bidraget til, at bore sig igennem undergrunden. Arkivfoto: Linda Johansen

Der er smurt tyk på med blød musak og varmt lys, når statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) blærer sig på Facebook.

I en video lagt op tidligere på foråret fortæller han glædestrålende, at regeringen har skaffet arbejde til 100.000 danskere siden valget. Helt nøjagtig siger han:

- Jeg glæder mig enormt over, at vi nu sætter en danmarkshistorisk rekord i antallet af beskæftigede. Det betyder, at der er flere end 100.000 danskere, der er kommet i arbejde siden sidste folketingsvalg. Og at vi nu har det laveste antal danskere på offentlig forsørgelse i ti år.

Udsagnet passer bare ikke. De mange nye job bliver nemlig i høj grad snuppet af udlændinge - og dermed får langtfra 100.000 danskere glæde af opsvinget.

Udlændinge tager for sig
Tal fra Beskæftigelsesministeriet viser, at kun godt hvert andet nye job bliver besat af danske statsborgere. Og dermed passer det ikke, at '100.000 danskere er kommet i arbejde'. For halvdelen af de nye job går til udlændinge.

I et svar til Folketinget oplyses det således, at der i årene '15, '16 og '17 blev skabt arbejde herhjemme svarende til knap 85.000 fuldtidsjob.

Løkke opgiver her de forkerte tal for udviklingen på arbejdsmarkedet fra sit kontor i Statsministeriet. Foto: Skærmbillede fra Venstre-video
Løkke opgiver her de forkerte tal for udviklingen på arbejdsmarkedet fra sit kontor i Statsministeriet. Foto: Skærmbillede fra Venstre-video

Heraf har danske statsborgere snuppet beskedne 55 procent. De øvrige nye job er gået til udlændinge fra Østeuropa (18 procent), resten af verden (17 procent) og Vesteuropa (syv procent). Én enkelt procent er besat af borgere fra vor nordiske broderlande.

Han er i valgkamp
Arbejdsmarkedsforsker og professor Henning Jørgensen fra Aalborg Universitet fastslår, at Lars Løkkes påstand om 100.000 nye job til danskere er forkert.

- Det passer simpelthen ikke, konstaterer han.

- Han vil nok fremstille sig selv som den, der har reddet Danmark. Han er i valgkamp. Valgkampen starter nu. Efter sommerferien står der kun én ting på programmet - det er at profilere sig selv, siger han.

Pynter sig med lånte fjer

Det er anden gang på under et år, at Venstre pynter sig med lånte fjer og blærer sig med skabelsen af job uden hold i fakta.

I en annonce på de sociale medier lød det glade budskab:

'Regeringens politik virker! Siden Venstre overtog regeringsmagten i 2015, er der skabt 103.000 private arbejdspladser.'

Men flere økonomer pillede de flotte ord fra hinanden.

- Hvis man siger, at det er på grund af Venstre, er det ikke rigtigt. Det skyldes det globale opsving, påpegede Las Olsen, cheføkonom i Danske Bank, over for Finans.

- I denne reklame går man for langt. Løkkes reformer siden valget i 2015 øger beskæftigelsen med ca. 3000 personer, supplerer Cepos' cheføkonom, Mads Lundby Hansen, samme sted.

Arbejdsmarkedsforsker Henning Jørgensen fra Aalborg Universitet forklarer, at jobbene skabt under Løkkes ledelse langtfra kan tilskrives regeringens politik.

- Det er altså ikke politikerne, der styrer jobskabelsen alene. Slet ikke når man ikke har jobskabende aktiviteter.

- Tilskriv hellere de nye job, at der er et opsving i hele den vestlige verden, påpeger han.

Ledig arbejdsmand: Man føler sig røvrendt

Jacob Andersen mærker, hvordan udenlandske arbejdere gør jobjagten besværlig. Foto: Olivia Loftlund
Jacob Andersen mærker, hvordan udenlandske arbejdere gør jobjagten besværlig. Foto: Olivia Loftlund

Det er især inden for de ufaglærte job, at danske ledige befinder sig i en benhård konkurrence med udenlandsk arbejdskraft.

Én af dem er jord- og beton-arbejdsmand, 19-årige Jacob Andersen fra Høje Taastrup. Det er især skrabede lønkrav, som gør jobkampen barsk, påpeger han.

- De trykker i den grad lønnen. De kan sige, de kan leve med 20 procent mindre end os andre, og så bliver de straks ansat, fortæller han.

Jacob Andersen har været ledig siden marts. Og trods en intens jobsøgning, løber han ofte panden mod muren.

- Jeg synes ikke, det er særligt fedt. Lige nu er jeg på kontanthjælp, fordi udlændingene ender med at tage mit arbejde, konstaterer han.

Jacob Andersen fra Høje Taastrup søger job inden for jord- og beton-området. Foto: Olivia Loftlund
Jacob Andersen fra Høje Taastrup søger job inden for jord- og beton-området. Foto: Olivia Loftlund

Også på de sociale medier fylder de østeuropæiske jobsøgere i billedet.

- Når man kigger på Facebook i grupper med ledige job, så er der mange polakker, som skriver og kommenterer. Det gælder både inden for håndværk og andre brancher. Det er irriterende.

Han har nu oplevet et par gange at blive kasseret til fordel for en udlænding.

- Hvordan opdager man, at man er blevet skoddet til fordel for en østeuropæer?

- Så får man en eller anden latterligt forklaring om, at der ikke er noget relevant arbejde.

- Hvad synes du om, at halvdelen af de job Løkke bryster sig af, går til udlændinge?

- Man føler sig røvrendt, lyder det tørt fra Jacob Andersen.

 

S: Det sejler jo

Socialdemokratiets arbejdsmarkedsordfører, Leif Lahn Jensen, buldrer mod regeringens rodede udmeldinger om beskæftigelsen.

- Det sejler jo. De er åbenbart ved at blive trætte, når de ikke holde styr på deres egne tal. Jeg er nødt til at finde ud af, hvad der er op og ned. Det nytter ikke noget, hvis vi ikke kan regne med de tal, der kommer fra regeringstoppen, siger han.

- Lars Løkke må se at få koordineret med sin beskæftigelsesminister, så han som statsminister kommer ud med de rigtige tal. Så mange danskere er altså ikke kommet i arbejde.

- Men er det så underligt, at udlændinge tager nogle af de nye job?

- Vi har ingenting imod, at udlændinge får job. Men når en statsminister stiller sig op og bryster sig af, at så mange danskere er kommet i arbejde, så skal han forholde sig til de rigtige tal. Vi er nødt til at høre Lars Løkke, hvor han har de tal fra? Ligger han inde med nogle tal, som vi ikke ligger inde med, lyder det fra Leif Lahn Jensen.

Dansk Folkepartis arbejdsmarkedsordfører, Bent Bøgsted, konstaterer, at 'statsministeren må sige, hvad han vil.'

- Jeg savner bare, at han går ud med en massiv opkvalificering af de mange danske ledige. I stedet taler regeringen om, at vi bare skal lukke op for mere udenlandsk arbejdskraft, siger han.

Venstre: Der er brug for udlændinge

Lars Løkke meddeler igennem sin rådgiver, at han ikke har nogen kommentarer.

Det har heller ikke været muligt at få et interview med politisk ordfører Britt Bager om statsministerens mærkværdige videopåstand. Hun har valgt blot at sende dette svar pr. sms, hvori hun erkender, at udlændinge i høj grad deltager i jobfesten herhjemme.

Britt Bager udtaler sig pr. sms på statsministerens vegne. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Britt Bager udtaler sig pr. sms på statsministerens vegne. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

'Heldigvis er langt de fleste job gået til danskere, men det er jo ingen hemmelighed, at der også er brug for udlændinge på det danske arbejdsmarked.'

Hun skriver endvidere:

'Et af de mest markante resultater siden regeringsskifte i 2015 er, at der er skabt danske arbejdspladser i tusindvis. Det er en kæmpe succes, som betyder, at mange har skiftet ledighed ud med arbejde.'

Britt Bager har ikke besvaret dette opfølgende spørgsmål:

- Langt de fleste? Det er jo kun godt halvdelen og langtfra 100.000 danskere, som statsministeren påstår?

315 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere