Sass melder sig syg - misser ministerpost

Henrik Sass Larsen bliver ikke minister i en ny mulig S-regering. S-profilen har meldt sig syg

Henrik Qvortrup kommenterer nyheden om Henrik Sass Larsens sygemelding.

Henrik Sass Larsen har meldt sig syg og er ikke klar til at blive minister.

Det bekræfter han på Facebook.

'Jeg har fortalt Mette Frederiksen, at jeg ikke står til rådighed fremover og har ligeledes orienteret min kreds om, at jeg ikke ønsker at være kandidat længere. Mette bliver en god statsminister for vores land - det er jeg stolt af', skriver han.

'Men der er også en anden side af politik, og det er at være en offentlig person. Det er her, hvor der bliver gået hårdt og brutalt til den enkelte politiker. Og for mit vedkommende lader der til at være udmålt en meget langvarig og grundig tabloid behandling. Alle har en grænse og også jeg. Og den grænse er desværre for længst overskredet', skriver han om årsagen til sin beslutning.

Med til forhandlinger
Henrik Sass Larsen dukkede ikke op til valgfesten onsdag på Christiansborg, og der er blevet spekuleret i, om han er frisk nok til at blive minister oven på sin sygdom i efteråret.

Alligevel har den 53-årige politiker de seneste dage været en del af det socialdemokratiske hold under regeringsforhandlingerne. Sass har således været en central figur i den socialdemokratiske partitop.

Trods sin placering i partiet fik Sass et katastrofalt valg. Han blev valgt på det yderste mandat i Sjællands Storkreds og fik halveret sit antal af personlige stemmer.

Artiklen fortsætter under billedet...

Henrik Sass Larsen på vej til regeringsforhandlingerne torsdag. Foto: Stine Tidsvilde
Henrik Sass Larsen på vej til regeringsforhandlingerne torsdag. Foto: Stine Tidsvilde

Ramt af depression
Ved valget i 2015 fik Sass Larsen 7201 personlige stemmer. I år fik han blot 4017 personlige stemmer og blev kun valgt på en valgteknikalitet, da partifællen Tanja Larsson faktisk fik flere personlige stemmer.

Nu ser det dog alligevel ud til, at Tanja Larsson skal i Folketinget, da hun er første suppleant.

I februar kom det frem i et stort interview med Politiken, at Sass Larsen har haft en depression. Dengang fortalte han, at han i to måneder havde daglige samtaler med en psykolog.

Har passet arbejdet
Nu forklarer Sass om baggrunden sit exit, at det ikke er lykkes ham at kæmpe sig tilbage fra depressionen.

Desuden peger han altså på, at der for hans vedkommende 'lader der til at være udmålt en meget langvarig og grundig tabloid behandling.'

Ekstra Bladets chefredaktør Poul Madsen afviser dog at være gået over stregen i dækningen af Henrik Sass. Poul Madsen understreger, at han synes, at det er 'synd for Sass, at han er syg og må trække sig', men understreger:

- Vi har passet vores arbejde og har prøvet at finde ud af, om Sass også har passet sit. Allerede som statsrevisor kunne vi konstatere, at det havde han ikke. I valgkampen har vi selvfølgelig interesseret os for, hvilken valgkamp landets formodet kommende finansminister kørte. Da vi kunne konstatere, at han stort set ikke har ført nogen valgkamp, har vi selvfølgelig skrevet det. Det er en faktuel ting. På samme måde har vi efter valget faktuelt beskrevet, at Sass var den S-politiker, der procentuelt havde fået færrest stemmer af dem, der blev valgt.

- Mette Frederiksen har sagt, at han er rask, og har i slutningen af valgkampen sagt, at han er kandidat til at blive finansminister. Det er en af Danmarks højeste poster, så selvfølgelig tjekker vi, hvad en mand, der eventuelt skal sidde på den post, går og laver, lyder det fra Poul Madsen.   

Henrik Sass Larsen - fra DSU-formand til partitop

Gruppeformand Henrik Sass Larsen (S) har sygemeldt sig og bliver derfor ikke minister i ny regering.

Socialdemokratiets gruppeformand, Henrik Sass Larsen, er sygemeldt. Han vil derfor ikke være til rådighed som minister i en ny S-ledet regering, oplyser partiets pressetjeneste.

Her er hans blå bog:

Navn: Henrik Sass Larsen.

Alder: 53 år.

Fødested: Født i Virum, men voksede op i det almene boligbyggeri Taastrupgård i Høje-Taatrup. Kom på børnehjem og blev senere bortadopteret.

Nationalitet: Dansk.

Uddannelse: Har læst HA/forvaltningsstudier ved Roskilde Universitet (RUC), men har ikke afsluttet uddannelsen.

Karriere:

* Er i dag gruppeformand for Socialdemokratiets folketingsgruppe og statsrevisor.

* Erhvervs- og vækstminister fra 2013 til 2015.

* Har siddet i Folketinget siden 2000, blandt andet som politisk ordfører og gruppeformand.

* Formand for Danmarks Socialdemokratiske Ungdom fra 1992 til 1996.

Kilder: Folketinget, Politiken og Ritzau.

584 kommentarer
Vis kommentarer