Annonce:
Annonce:

Sass til de danske håndværkere: I er for dyre

Laver for lidt til timeprisen: Flere unge skal være faglærte, så der bliver mere kamp om arbejdet, mener erhvervsministeren

Man har vel dårligt råd til at lukke en VVS'er ind i sit hjem, mener Henrik Sass Larsen (S). (Foto: Jakob Jørgensen)
Man har vel dårligt råd til at lukke en VVS'er ind i sit hjem, mener Henrik Sass Larsen (S). (Foto: Jakob Jørgensen)
Annonce:
Følg Politik

Danske håndværkere er for dyre, og de laver for lidt.

Frygten for tårnhøje regninger gør, at almindelige danske familier nærmest ikke tør lukke en tømrer eller blikkenslager ind i deres hjem.

Det mener erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S).

Derfor vil Sass Larsen gøre op med det frie uddannelsesvalg og i stedet tvinge flere unge gennem håndværkeruddannelserne.

Formålet er, at presse prisen på en håndværkertime ned og øge produktiviteten, så flere eksempelvis ’tør bestille en VVS’er’ til at udføre arbejde i private hjem.

Annonce:

– Vi har brug for flere fagligt uddannede til at sætte gang i konkurrencen og dermed sænke priserne. Er der nogen, der tør bestille en VVS’er til at komme hjem og lave noget hos sig selv? Det har man vel dårligt råd til, lød det, da Henrik Sass i går præsenterede ideen i et interview med ugebrevet A4.

Overfor Ekstra Bladet bekræfter Henrik Sass Larsen, at høje timepriser og lav produktivitet er et stort problem i de håndværkerfag, der henvender sig til private forbrugere.

Meget meget dyrt
– Lavere priser ja tak. Det er meget, meget dyrt i dag, siger Henrik Sass Larsen til Ekstra Bladet, der kalder det ’indlysende rigtigt, at vi skal have sænket priserne’. Midlet er flere faglærte, så Danmark ikke render ind i flaskehalsproblemer og lange ventetider, som vil presse priserne endnu højere op.

– Formålet med, at du vil uddanne flere smede, tømrere og VVS’ere, er altså at presse lønnen ned på danske håndværkere?

Annonce:

– Nej. Jeg blander mig ikke i løndannelsen. Det kommer da også an på, hvilken fortjeneste man har som håndværksmester. Hele den fortjeneste er jo ikke løn. Derfor er konkurrence en god ide på sigt. Sådan at vi sikrer, at lønmodtager-familier får råd til at få håndværkere hjem og dermed øge beskæftigelsen. De fleste danskere vil kunne genkende, at det er ret dyrt at bestille en VVS’er. Det er ikke hele beløbet af de mange hundrede kroner i timen, der går til løn.


– Jeg talte med en for nylig, som fortalte, at den tømrer, der rendte rundt i hans hjem og satte køkken op, fik mere end 4000 kroner om dagen. Det var sørme pebret, siger Henrik Sass Larsen.

– Så flere danske håndværkere vil øge konkurrencen. Men så vil lønningerne vel også falde?

– Det er der dig, der konkluderer, at lønningerne falder. Man kan også kigge på mestrenes fortjeneste. Og så kan man kigge på produktiviteten i forhold til, hvordan man udfører arbejdet - og hvor meget arbejde man udfører. Og så er der hele diskussionen om dyre materialer, som man også kan sænke prisen på ved at øge konkurrencen.

– Du vil have flere fagligt uddannede for at sætte gang i konkurrencen, og dermed sænke priserne?

Annonce:

– Jeg vil have nogle flere selvstændige håndværkere, som kan udbyde deres arbejde og dermed skabe en konkurrencesituation på markedet. Derfor skal der jo være faglærte til rådighed.

Hvorfor ikke bare genindføre håndværker-fradraget, som Venstre foreslår. Det giver jo folk råd til at hyre en håndværker?

–  Det ville være tude tosset nu, hvor der er en overophedning af markedet. Det ville bare gøre det endnu værre.

Torben Albert Olsen, som er medindehaver af Haugaard & Omegnens VVS, mener ikke, at Henrik Sass har helt styr på regnestykket. (Journalist/foto: Stig Thøgersen)

 

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Det er uforståeligt, at Pytlick er hoppet på den saudiske sportswashing-vogn

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: