Schlüter: Konservative har ramt nulpunktet

Det smerter tidligere statsminister Poul Schlüter at se Konservative være nede på seks mandater, siger han i et interview med journalist Henrik Qvortrup

Det Konservative Folkeparti har med sine nuværende seks mandater ramt et nulpunkt, hvor det næsten ikke er muligt at gå mere tilbage.

Sådan lyder meldingen fra den tidligere konservative statsminister, Poul Schlüter, der i programmet 'Q - Talkshow med Qvortrup' på DK4 langer ud efter Konservatives politiske kurs.

- Det startede med Hans Engel, den onde tid, hvor vi gik ned og ned, og det sluttede så med seks mandater ved sidste Folketingsvalg, siger Poul Schlüter til Henrik Qvortrup.

- Det kan jo ikke gå meget mere tilbage. Det mindste er fire mandater, og det tror jeg ikke, de kommer til. Jeg tror, at vi har nået vores nulpunkt, siger Schlüter.

Samfund - 4. okt. 2015 - kl. 15:06 Konservative vil diskutere Alexandras apanage

Pape skal bevise sit værd
Poul Schlüter var statsminister fra 1982 til 1993, og ifølge ham, er det altså kun gået nedad for partiet, som startede en 'ond tid' med tilbagegang, da Hans Engell overtog partilederposten i 1993.

Den nuværende formand, Søren Pape, vækker heller ikke synderlig begejstring hos den tidligere statsminister:

- Han var en dygtig borgmester. Om han vil vise sig at være en god partileder, det savner vi endnu bevis for. Men det må vi da håbe, at han er, siger Schlüter til Henrik Qvortrup og fortsætter:

- Han (Søren Pape, red.) troede, at da han blev formand, så ville han få fremgang ved det førstkommende folketingsvalg. Det troede de fleste, men det lykkedes altså ikke. Han tabte to mandater, og vi kom ned på seks, siger Schlüter.

Se også: Efter finanslovsforlag: Pape går til kamp for grundskyld

Forkert fokus
Ifølge Poul Schlüter skyldes Konservatives store tilbagegang i høj grad, at partiet har haft for meget fokus på småting og bagateller frem for grundholdninger og visioner.

- Det er de store ting, man kan kalde det visionerne eller grundholdningerne, der afgør, hvor man hører hjemme i et politisk parti, siger Schlüter.

- Det at være konservativ er noget. Der afspejler sig i ens tilværelse og på, hvordan man ser på næsten alting. Man holder af traditioner, som man ikke vil afskaffe uden videre. Man holder af balance i tingene, man er konservativ, og man lever som konservativ, siger han.

- Smerter det dig at se dit gamle partis skæbne?

- Ja, det gør det selvfølgelig. For der er en ren misforståelse, at vi kun har seks mandater. Vi skal have 20 eller 30, og det skal også nok komme. Men det vil tage en længere årrække, sådan som det har udviklet sig, siger Schlüter til Qvortrup. 

Se også: Her er Lars Barfoeds nye job

43 kommentarer
Vis kommentarer