Annonce:
Annonce:

Se bilagene: Tulles regnedreng på våd studietur

Drukbilag for 7500 kroner: Seks personer fyrede næsten 120.000 kroner af på to dage i München

Brug piletasten til at se flere bilag. DF's borgmesterkandidat i Guldborgsund, finansordfører René Christensen var på en dyr studietur med bl.a. tidligere borgmester Kaj Petersen. På blot 19 minutter blev der den ene nat købt 22 rom og cola. Foto: Per Rasmussen
Brug piletasten til at se flere bilag. DF's borgmesterkandidat i Guldborgsund, finansordfører René Christensen var på en dyr studietur med bl.a. tidligere borgmester Kaj Petersen. På blot 19 minutter blev der den ene nat købt 22 rom og cola. Foto: Per Rasmussen
Annonce:
Følg Politik

Dansk Folkepartis finansordfører og viceborgmester i Guldborgsund, René Christensen, er godt rustet, når han til næste år går efter borgmesterposten i den fattige ø-kommune.

Han har nemlig kunnet aflure lokalpolitiske finesser fra en sand mester under en studietur til München med den tidligere socialdemokratiske borgmester 'Druk-Kaj' Petersen, hvor den stod på seks centiliters Fernet Branca fra morgenstunden og store mængder rom og cola eller gin og tonic til ud på natten.

Den samlede pris for de to overnatninger i maj 2012 lød på knap 120.000 kroner for fly, hotel, taxa, restaurant- og bar-besøg.

Det viser bilag fra den kommunalt ejede virksomhed Guldborgsund Forsyning, som Ekstra Bladet for nylig er kommet i besiddelse af. Et foretagende, der billigst muligt skal levere vand og varme til kommunens indbyggere, hvor knap hver tredje voksne er på offentlig forsørgelse.

Annonce:

I alt deltog seks personer på turen til München: Fire politisk udpegede bestyrelsesmedlemmer og to direktører fra Guldborgsund Forsyning. Formålet var at studere avanceret vandteknologi på den højteknologiske tyske industrimesse IFAT.

Pris per person: Små 20.000 kroner.

Indtryk blev skyllet ned
Udover de to ovennævnte var det Lene Marie Hatt (SF) og Anne Svendsen (V) samt administrerende direktør Flemming Bach og økonomidirektør Allan Weirup. Det var sidstnævnte, som især svingede sit 'corporate' MasterCard, når de mange indtryk fra haner, pumper og ventiler skulle skylles ned.

Det er den tidligere K-borgmester Uffe Thorndahl, der har fået aktindsigt i rejseomkostningerne og derefter sendt bilagene til Ekstra Bladet.

Kvitteringerne afslører blandt andet, at sekstetten fra Guldborgsund ret hurtigt fandt et stamværtshus i München, hvor der blev indtaget store mængder alkohol på vand- og varmekundernes regning, mens man drøftede vandteknologi, der kunne spare borgerne penge.

Annonce:

Druk-bilag
At der blev drukket tæt står klokkeklart. Af bilagene fremgår det, at der især på Sport-Café Schiller blev indtaget betydelige mængder gin og rom. Eksempelvis blev der den ene aften købt 22 rom og cola i tidsrummet 01.37 til 01.56. Altså på blot 19 minutter.

Ifølge bilagene blev der på turen drukket vin, øl og drinks for mindst 7500 kroner.

Det svarer til 1250 kroner per deltager - eller cirka 20 glas vin, øl eller drinks til hver person.

Ifølge administrerende direktør Flemming Bach var alle deltagerne lige gode om at drikke under opholdet i München.

-  Normalt, når man afleverer bilag for fortæring, så skal deltagernes navne stå på bagsiden af kvitteringerne. Men det gør de ikke her?

- Her er det underforstået, at de deltagere, der har været med, har været med på det hele, forklarer Flemming Bach til Ekstra Bladet.

Enhedslisten: Skandaløst

Enhedslistens Rune Lund: - Det gør det ekstra skandaløst, at det foregår i Guldborgsund, der er en af landets svagest stillede kommuner økonomisk. PR-foto
Enhedslistens Rune Lund: - Det gør det ekstra skandaløst, at det foregår i Guldborgsund, der er en af landets svagest stillede kommuner økonomisk. PR-foto
 

Enhedslistens skatteordfører på Christiansborg, Rune Lund, er dybt forarget over udgifterne til München-rejsen.

Annonce:

-  Det lader til at være frås, druk og luksus på skatteborgernes regning. Det er jo en skandaløs omgang med skatteborgernes penge. Det gør det ekstra skandaløst, at det foregår i Guldborgsund, der er en af landets svagest stillede kommuner økonomisk. Er der nogen steder, hvor der virkelig er brug for, at pengene går til noget fornuftigt, så er det i en kommune som Guldborgsund.

Han mener ikke mindst, at Dansk Folkepartis finansordfører, Rene Christensen, har en dårlig sag.

- Det er da bekymrende, at moralen er sådan, at han mener, det er helt okay at bruge skatteborgernes penge på den måde. Når man er finansordfører, bør man være ekstra omhyggelig med, at alle penge bliver brugt korrekt, siger Rune Lund.

Tulles budgetbisse: God forretning for forbrugerne

René Christensen er som DF's finansordfører en af de tunge drenge på Christiansborg. Han har dobbeltmandat og er også viceborgmester i Guldborgsund, hvor han går efter borgmesterposten til næste år. Han mener, at hver en krone til München-turen er givet godt ud.

- Turen kostede knap 120.000 kroner for seks personer i to dage?

- Jeg ved ikke, hvad de forskellige ting har kostet.

- Man kan tælle sammen, at I mindst brugte 7500 kroner på alkohol på to dage. Er det rimeligt, at borgerne i Guldborgsund skal betale for det?

Annonce:

- Sådan noget deltager jeg personligt ikke i, så det har jeg ingen kommentarer til.

- Så du var ikke med på bar?

- Jojo, jeg kan godt have været med ude og få et glas vin. Men når jeg er ude i embeds medfør, så er det stille og roligt.

- Direktøren siger ellers, at alle dem, som var med på turen - også var med der, hvor bilagene stammer fra?

- Jo, det er også rigtigt.

- Men du startede ikke med Fernet Branca i lufthavnen?

- Nej, det kan jeg love dig. Men derfor er man jo med alligevel, sådan er det jo, og det må folk selv stå på mål for. Jeg skal jo ikke være politimand.

- Jeg ved ikke, om den tur har gjort det, men forbrugerne i Guldborgsund har meget lave omkostninger på vand. Om man kunne have fået det alligevel, skal jeg ikke kunne sige.

- Alene fly og hotel kostede over 90.000 kroner for to dage.

- Jamen, det var ikke på første klasse. Hvis det er prisen, så er det jo prisen.

- Har pengene været givet godt ud?

Annonce:

- Ja, hvis du ser, hvad selskabet leverer i dag, så er det en billig pris til forbrugeren. Om man så kan sætte lighedstegn med den tur, ved jeg ikke. Men vi fik inspiration på messen, så vi vidste hvad vi talte om, når vi skulle købe ting ind.

- Så noget har I fået ud af turen, selvom alkohol-regningen løb op på over 5600 kroner?

- Ja, og det har forbrugerne også.

Druk-Kaj har glemt München-turen

Her ses daværende borgmester Kaj Petersen på en tidligere kommunalt betalt studietur til Tyskland. Foto: Kristian  Linnemann
Her ses daværende borgmester Kaj Petersen på en tidligere kommunalt betalt studietur til Tyskland. Foto: Kristian Linnemann
 

Guldborgsunds tidligere S-borgmester, Kaj Petersen, tabte posten i 2009 efter Ekstra Bladets afsløringer af hans fugtige studierejser. Han fortsatte dog i byrådet, indtil valget i 2013, og ifølge bilagene var han med på turen til München som bestyrelsesmedlem i kommunens forsyningsselskab.

- Jeg var ikke med, forklarer han dog til Ekstra Bladet.

- Det står ellers på bilagene?

- Jeg har ikke nogen kommentarer, farvel.

Direktør: Rejsen koster det, den koster

Ekstra Bladet har konfronteret direktør i Guldborgsund Forsyning, Flemming Bach, med bilagene.

- Hvad siger du til turens udgiftsniveau?

- Det har jeg ikke nogen holdning til. Den rejse kostede det, den kostede. Den havde nogle særligt omstændigheder, som gjorde, at den kom til at koste det, den kostede, lyder det fra Flemming Bach.

Annonce:

Direktøren forklarer herefter, at det der kom en sygemelding fra den daværende bestyrelsesformand kort før rejsen skulle finde sted. På det tidspunkt var der betalt 64.260 kroner for flybilletter retur samt fire hotel-overnatninger per person. Efter afbuddet fra bestyrelsesformanden besluttede resten af forsamlingen imidlertid at droppe to af overnatningerne i München - uden at få pengene refunderet - samt købe nye og ganske dyre flybilletter hjem før tid.

- Hvorfor tog I tidligere hjem? Kunne I ikke bare være blevet der tiden ud?

- Det kunne vi sagtens, men det var den beslutning, der blev truffet.

- Men kan du komme nærmere ind på, hvorfor I valgte at tage tidligere hjem og ikke udnytte det, I havde betalt for?

- Det er jo en bestyrelsesdiskussion og en bestyrelsesbeslutning om, hvor lang tid man vil rejse, når bestyrelsesformanden ikke var til stede. Så det var en vurdering fra resten af bestyrelsen.

- Der bliver drukket Fernet Franca i lufthavnen, og der er flere barregninger. Hvad mener du om det?

- Det har jeg ikke nogen holdning til.

- Men er det hensigtsmæssigt at bruge offentlige midler på alkohol?

- Det er et spørgsmål, som du skal tale med Henning (nuværende bestyrelsesformanden for Guldborgsund Forsyning, der ikke var med på rejsen, red.) om. Det har jeg ingen holdning til.

- I er sat i verden for at skaffe billig varme og vand til borgerne i Guldborgsund. Er det så hensigtsmæssigt, at regningen for turen blev så stor?

- Det skal du tale med bestyrelsesformanden om.

Ekstra Bladet har været i kontakt med den nuværende bestyrelsesformand for Guldborgsund Forsyning, Henning Kamper:

- Jeg står på mål for det, den tur har kostet, vil han blot citeres for.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Se beskederne

Annonce:
Der er et mordforsøg i gang
Annonce:
Annonce:

Bagholdet

Annonce:
Annonce: