Se Christiansborg-reporter på slap line: Den fulde formands hund sked på gulvet

Politisk journalist med ny overraskende, virkelighedsnær digtsamling fra magtens maskinrum. - Men hele bogen er fiktion, forsikrer Knud Brix  

Se Christiansborg-reporter på slap line: Den fulde formands hund sked på gulvet

TV2's politiske redaktion, hvor Knud Brix arbejder, havde i flere år kontorer lige over for Venstres formandsbunker. Et område på 'borgen' hvor Løkkes hunde ofte løb uden snor. Video: Stine Tidsvilde

Med den fiktive roman 'Livet det forbandede' om hverdagen på et ugeblad startede journalist Ken B. Rasmussen reelt Se- og Hør-skandalen. 

Nu har TV2's skarpe politiske reporter Knud Brix også skrevet en fiktiv bog - en digtsamling, 'Natfolden', på små 70 sider - hvor både scener og personer fremstår let genkendelige fra virkelighedens Christiansborg. Og i øvrigt også fra Ekstra Bladet, hvor Knud Brix også var en højt skattet kollega. 

TV2-journalisten præsenterede sin digtsamling tidligere onsdag på et pressemøde på Christiansborg, og på Ekstra Bladets opfordring læser han i videoen ovenfor op af en passage fra digtet 'formanden er fuld igen'. For de fleste med daglig gang på Christiansborg vækker digtet minder om statsminister Lars Løkke Rasmussen. V-formanden havde nemlig tidligere både et hjørnekontor og to løsgående hunde, som det også bliver beskrevet i digtet. 

- Forventer du, at du skal have en samtale med nogle af dine chefer i dag?

- Det ved jeg ikke. Man ved aldrig, hvad dagen bringer. Nej. Men hvis det bliver fejllæst, og der kommer en masse støj, så kan det blive kompliceret. Men jeg har holdt dem orienteret og sendt manuskriptet til dem – og har ikke fået at vide, at det må jeg ikke.

- Så det, om du kan fortsætte som Christianborgreporter for TV2, afhænger af hvor meget støj, der bliver om bogen?

- Sådan vil jeg ikke sige det. Det ville da undre mig, hvis der er en anden kurs, end der er lige nu.

- Jeg ser Lars Løkke for mig visse steder, hvor du skriver om ’formanden’. Tror du også, at Lars Løkke kan kende sig selv i nogle af de beskrivelser?

- Han er inviteret til i dag (pressemødet, red.) Men igen ’formanden’ er et sammensurium af stemmer. Men hvis du læser det sådan der, så læser du det lige som en svovlprædikant læser koranen. Eller en mullah læser det gamle testamente.

- Hvis du vil fejl-læse det, så er jeg sikker på, at nogen kan gøre det. Men det er ikke min mening at trække bukserne af nogen. Det har jeg rigeligt af i hverdagen, hvor jeg stiller magthaverne kritiske spørgsmål.   

- Der er jo scener i bogen, hvor man tænker; det er nok den og den?

- Det er fordi, du læser autofiktion. Det tænkte jeg også selv, da jeg læste den 'Hemmelige Socialdemokrat'. Der har (den anonyme forfatter, red.) en endnu mere ansvarsfri position ved ikke at stå ved det. Jeg prøver at forklare, at det her ikke er en nøgleroman. Det er digte.

- Du sprang nogle sider over under oplæsningen. Kan vi lokke dig til at læse side 63 op til kameraet? Det er den side, som begynder med: ’Formanden er fuld igen’?

- Oplæsningen er slut ... men gerne, siger Knud Brix.

Du kan se ham læse op fra side 63 i videoen ovenfor artiklen.

- Der er politikere i digtene, der fremstilles som korrupte, fordrukne og usympatiske. Tror du, at det kan give dig problemer som Christiansborg-journalist fremadrettet?

- Der er jo ikke nogen her, som bliver fremstillet. Jeg anerkender ikke præmissen om, at der er nogen her, som bliver hængt ud, som det du siger.

- Ikke ved navn?

- Nej, for det er fiktion. Hver stemme er bygget op af mange forskellige ting. Men jeg kan ikke styre, hvordan de bliver læst og modtaget. Hvordan folk reagerer på det. Så af gode grunde kan jeg ikke svare på, hvad det får af betydning. Men jeg håber naturligvis at kunne fortsætte.

- Fordi jeg har skrevet digte. Jeg har gjort noget andet end den journalistik, som jeg ellers gør. Jeg har svært ved at se, at det skulle diskvalificere mig.  (Artiklen fortsætter under videoen)

Se Christiansborg-reporter på slap line: Den fulde formands hund sked på gulvet

Ifølge Knud Brix bliver man enten blød- eller hårdkogt af livet på Christiansborg. Video: Stine Tidsvilde
 

- Nogle politikere kunne miste lysten til at tale med dig?

- Det kunne være risikoen. Men så må vi tage den snak, hvis de ønsker det. Jeg afslører netop ingen baggrundssamtaler. Derfor kan jeg ikke se, hvorfor jeg ikke skulle kunne fortsætte. Det er jo fiktion.

- Du siger det er fiktion. Men på eksempelvis side 32 skriver du, at forsvarschefen har brugt en halv million på en japansk have bag kasernen. Det er jo ikke fiktion men en historie, som du selv har lavet?

- Det er stadigvæk fiktion. Men du har da ret i, at hvis man slår op i Infomedia (mediedatabase, red.), så kan man se, at jeg også har skrevet historier om forsvarschefen. Men det gør det ikke til mindre fiktion.

- Men den sætning er vel virkelighed?

- Nej.

- Det var ikke en halv million, han brugte - eller var det ikke en japansk have?

- Du lægger igen en prisme ned over, som siger, at det er virkelighed. Det er fiktion. Jeg har oplevet mange ting som journalist. Hvis du slår op i Infomedia, kan du også se de her ting. Men bare fordi du ser nogle ting som virkelighedsnært, så er det ikke det samme som, at det her er virkelighed eller noget, der er sket på den måde.

- Så selv om der er passager, som er virkelige?

- Der er ikke noget, som er virkeligt. Hele den her bog er fiktion. Men den bygger jo på, at jeg har været Christiansborg-journalist i ti år og har oplevet mange ting. Du kan ikke tage noget som fiktion og andet som fakta.

- I det afsnit, som handler om Christiansborg, er nogle billeder. Tror du, at Lars Løkke kan kende sig selv i nogle af digtene?

- Nej. Det er ikke på den måde, det er skrevet. Det er fiktion. Og karakteren 'formanden' bygger ikke på en bestemt person, men på mange sider fra et magtmenneske, som på en eller anden måde er kommet ud af kurs i forhold til det, man startede med.

- Er fortælleren også en journalist, som er kommet ud af kurs?

- Ja. Digter-jeg’et er hele vejen igennem på moralsk glatis, fordi han hele tiden stilles over for så mange valg og fristelser, som han hele tiden skal tage stilling til.

- Man kan nemt lade sig glide ned ad en bestemt vej, hvor man bagefter kan se, at man har været udfordret moralsk og etisk, forklarer Knud Brix, som læser op af digtsamlingen i aften på værtshuset Toga Øl & Vinstue, som er kendt som et tilholdssted for politikere, spinfolk og journalister.