SF afslører smart pensionstrick for politikere

Der findes et smuthul i forslag til nye regler for pension til folketingsmedlemmer, mener SF

Der skjuler sig en vej til endnu mere pension for erfarne politikere i Henrik Sass Larsen og Søren Gades forslag til frivillig pensionsordning. Foto: POLFOTO
Der skjuler sig en vej til endnu mere pension for erfarne politikere i Henrik Sass Larsen og Søren Gades forslag til frivillig pensionsordning. Foto: POLFOTO

Når politikere i dag har siddet i Folketinget i 20 år, må de finde sig i at ramme det såkaldte pensionsloft.

Det betyder, at de ikke kan optjene en højere livsvarige pension end 29.200 kroner om måneden.

Men nu mener SF's gruppeformand Jacob Mark at have opdaget et smuthul, som vil gøre det muligt for erfarne folketingsmedlemmer at fortsætte opsparingen.

- Henrik Sass' ændringsforslag kan vise sig at blive en rigtig god forretning for de politikere, der har siddet i Folketinget længe, lyder det fra SF'eren.

Baggrunden er den, at Henrik Sass Larsen har udarbejdet et ændringsforslag til den nye lov om løn- og pensionsordningen for folketingsmedlemmer.

Forslaget vil gøre det muligt for de folkevalgte at fravælge den lukrative folketingspension til fordel for en mere almindelige arbejdsmarkedspension, hvor Folketinget indsætter en sum svarende til 17 procent af lønnen på en pensionsopsparing efter politikerens eget valg.

Men forslaget vil altså også betyde, hvis det vedtages som det foreligger nu, at de mest erfarne politikere kan fortsætte opsparingen efter det 20. år på tinge, fordi de frivilligt kan overgår til den anden pensionsform.

Tudetosset
- Først kan de nemlig vælge at optjene politikerpensionen, og når de så er færdige med det kan de så optjene en helt ny pension. Det er tudetosset.

- Jeg mener slet ikke, at det skal være op til den enkelte folketingspolitiker at vælge sin egen pension. Og slet ikke med det smuthul, som Henrik Sass nu foreslår, der kan komme politikerne økonomisk til gode. Alle politikere uanset parti bør overgå til en pension svarende til den type som befolkningen har, udtaler Jacob Mark.

Bagtanken med frivillighedsordningen fra forslagsstillerne er at udstille især Enhedslisten, som både Søren Gade og Henrik Sass Larsen mener, buldrer mod politikernes fede forhold, men alligevel tager imod pengene.

- Vi kan konstatere, at der i øjeblikket er en del folketingsmedlemmer, som synes, at de bliver bebyrdet af et alt for højt vederlag og en for høj pension, forklarede gruppeformand Henrik Sass Larsen over for TV2.

- For nu at være direkte: Når man hører debatten, kender hykleriet ingen grænser. Man står på talerstolen og tuder over at ens vederlag er for højt og pensionen er for høj. Men når man får muligheden for selv at bestemme over sit vederlag og pension, mener man det så reelt ikke alligevel? Det hykleri vil jeg gerne være med til at udstille, begrundede Venstres gruppeformand Søren Gade, der personligt støtter forslaget, men ikke har sit parti i ryggen, over for TV2.

Gade og Løkke i åben løn-krig

Enhedslisten har siden meldt ud, at de støtter forslaget og fravælger den lukrative pension. Folketingslønnen beholder partiets MF'ere dog.

Flertal vil lade politikere takke nej til høj pension

Henrik Sass Larsen har ikke besvaret Ekstra Bladets henvendelse for en reaktion på indholdet i denne artikel.

Her kan du se satserne for politikernes pension, som de ser ud i dag.

Jacob Mark under SF's sommergruppemøde. Foto: POLFOTO
Jacob Mark under SF's sommergruppemøde. Foto: POLFOTO