SF bliver halveret i første exitpoll

Ved SF's valgfest blev der stille efter første valgstedsmåling, partiet ser nemlig ud til at blive halveret

SF står til at gå markant tilbage. Foto: Henning Hjorth
SF står til at gå markant tilbage. Foto: Henning Hjorth

- Hvis det holder, så er det selvfølgelig lidt skuffende, men det er en exitpoll, og vi tager en række forbehold. Men det har været en svær periode i de senere år.

Sådan lyder det fra SF's gruppeformand og finansordfører, Jonas Dahl, efter DR's valgstedsmåling giver SF blot fem procent af stemmerne.

Ved sidste folketingsvalg i 2011 fik SF 9,2 procent af stemmerne, og de første valgstedsmålinger spår altså partiet tæt på en halvering.

- Pia er trådt i karakterer, og nu skal vi klø på med vores politiske dagsorden. Vi skal flytte vores dagsorden lige meget, hvor mange mandater vi står med i morgen, siger Jonas Dahl til Ritzau.

Under valgkampen har SF markeret sig med dagpengespørgsmålet. Her har de kæmpet for at halvere genoptjeningskravet til et halvt år og forlænge dagpengeperioden til tre år.

Ud over dagpengespørgsmålet har partiet arbejdet hårdt for en grønnere klimapolitik.

Det vil de fortsat kæmpe for - ligegyldigt om det bliver en rød eller blå regering, de vågner op til.

- I en socialdemokratisk ledet regering, vil vi stadig være udslagsgivende.

Den første prognose, hvor 0,1 procent af stemmerne er talt op, viser mandaterne 89-86 til blå blok. Holder det, vil partiet kigge på brede forlig.

- Bliver Lars Løkke statsminister, så vil vi især udfordre ham på den grønne dagsorden. Og så skal vi se, om vi kan finde en dagpengeløsning, og der vil vi afprøve Dansk Folkeparti.

Man skal tilbage til 1977 for at finde et værre valg for SF, hvis man holder sig til de spåede fem procent.

Fra gruppeformanden lyder det, at den dårlige valgstedsmåling skyldes, det politiske stormvejr SF var inde i for et halvt år siden, hvor partiet trådte ud af regeringen og i meningsmålingerne flirtede med spærregrænsen.

- Krisen er helt sikkert den største forklaring. Det nytter ikke at tærske langhalm på det. Vi skal i arbejdstøjet, siger Jonas Dahl.

1 af 2 Pia er trådt i karakter, siger SF's gruppeformand Jonas Dahl. Foto: Henning Hjorth
2 af 2 SF står til at gå markant tilbage. Foto: Henning Hjorth
10 kommentarer
Vis kommentarer