SF: Det bør ikke være strafbart at billige terror

SF kalder forbud mod offentlig hyldest til terror for 'mudret'. Ytringsfrihed må veje tungest, mener ordfører

Hensynet til borgernes ytringsfrihed må veje tungere, end at straffe enkeltpersoners offentlige billigelse af terrorangreb.

Sådan lyder det fra SF's retsordfører, Lisbeth Bech Poulsen, efter, at tænketanken Justitia søndag slår til lyd for, at man afskaffer den bestemmelse i straffeloven, der forbyder offentlig billigelse af terrorhandlinger.

- Vi har en paragraf, der er mudret, og som skaber usikkerhed, siger Lisbeth Bech Poulsen.

- Hensynet til ytringsfriheden må gå forud for, om nogen udtrykker holdninger om IS (Islamisk Stat, red.) eller lignende.

- Vi trækker selvfølgelig grænsen ved opfordring til terror, men folk skal ikke straffes for at udtrykke holdninger, vi ikke er enige i. Ytringsfriheden må og skal have meget vide rammer, siger SF's retsordfører.

Ifølge en opgørelse fra Justitia har myndighederne de senere år skruet gevaldigt op for tempoet, når det gælder om at føre sager mod folk, som man mener har billiget bestemte terrorhandlinger i det offentlige rum.

Fra historisk set at have ligget på et par sager om året, har myndighederne rejst fire til ti sager om året siden 2011, og i år er der allerede på nuværende tidspunkt rejst 15 sager, viser Justitias opgørelse, der baserer sig på materiale fra Rigsadvokaten.

Hos Dansk Folkeparti mener man omvendt, at de danske myndigheder i højere grad end i dag skal slå ned på hyldester til terrorhandlinger.

- Der skal selvfølgelig være vide rammer for ytringsfriheden, og det har vi også kæmpet for i Dansk Folkeparti. Men der skal være nogle grænser, og de skal efter vores opfattelse gå der, hvor man hylder terror, siger partiets udlændingeordfører, Martin Henriksen.

- Ved at hylde terror ligger der også en opfordring til at begå terror. Og det skal vi altså blive bedre til at slå ned på. Jeg håber faktisk, at myndighederne bliver endnu bedre til at komme efter folk, der hylder terror, siger han.

146 kommentarer
Vis kommentarer