SF om statsrevisor-kritik: Vi forspilder integrationschance

Der var onsdag kritik af integrationsindsatsen fra Statsrevisorerne, og det er nedslående, lyder det fra SF.

Det var hård kritik, der onsdag blev rettet fra Statsrevisorerne mod indsatsen for at få flygtninge i arbejde eller beskæftigelse.

Ifølge SF's integrationsordfører, Karina Lorentzen, er kritikken "en øjenåbner".

- Det er nedslående, at arbejdet med at få nydanskerne ud på arbejdsmarkedet er så ufatteligt usystematisk og dårligt organiseret. For mig at se spilder vi alle tiders chance for at få folk i gang med et arbejde eller uddannelse, siger hun og fortsætter:

- De her mennesker forventer at forsørge sig selv, for det er de vant til, der hvor de kommer fra. Desværre ser ud til, at vi tager det initiativ fra dem ved ikke at sørge for en målrettet indsats, som hjælper dem i gang.

En stikprøvekontrol, som Rigsrevisionen har foretaget, viser, at to tredjedele - svarende til 65 procent - af kontrakterne mellem udlændinge og kommune ikke har mål for hverken uddannelse eller beskæftigelse.

Samtidig har hverken Socialministeriet eller Beskæftigelsesministeriet sikret en systematisk opfølgning af, hvordan kommunerne bruger integrationslovens redskaber. Derfor har det eksempelvis ikke været muligt at følge op på, om flygtninge og familiesammenførte bliver selvforsørgende.

Det fik onsdag Statsrevisorerne til at kritisere både kommuner og ministerier, og SF er klar til rykke ind med en tidlig indsats for komme problemerne til livs.

- Vi skal i gang allerede i asylfasen med at afdække flygtningenes kompetencer, så vi ved nøjagtigt, hvilket kursus eller job de skal i gang med, når de rammer opholdskommunen. Det giver et forspring i forhold til i dag, så vi kan gå lige til biddet med det samme.

- Derudover skal vi have kortlagt, hvilke brancher østeuropæerne har fået fodfæste i, for det er brancher, som ikke kræver de store kompetencer eller sprogkundskaber. Det må være muligt med målrettet opkvalificering at få klargjort nogle af de her grupper til at kunne træde ind der, siger Karina Lorentzen.

I 2014 gav Danmark opholdstilladelse til 6110 flygtninge på asylområdet og til 5716 udlændinge som led i familiesammenføring.

Ifølge integrationsloven skal alle flygtninge over 18 år deltage i et integrationsprogram, der skal give dem nødvendige forudsætninger for at blive selvforsørgende.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

14,8 millioner kroner blev samlet ind på en time