SF om Vestas: En skandale ud over det sædvanlige

Det kan ikke passe, at ansatte skal arbejde under så ringe vilkår i Danmark i dette årti, mener beskæftigelsesordfører for SF, Karsten Hønge

– Vi skal til bunds i, hvordan Arbejdstilsynet og Arbejdsskadestyrelsen fungerer, lyder det fra Karsten Hønge.
– Vi skal til bunds i, hvordan Arbejdstilsynet og Arbejdsskadestyrelsen fungerer, lyder det fra Karsten Hønge.

- Man begynder jo at spørge sig selv, hvilket land og hvilket årti, vi lever i

Sådan lyder det fra SF's beskæftigelsesordfører, Karsten Hønge, efter DR's afsløring af over 80 sager hos vindmølleproducenten Vestas, hvor ansatte er blevet alvorligt syge af arbejdet med at producere vindmøllevinger.

- Det er jo sådan nogle historier, vi mest hører fra meget mindre udviklede lande. Og i Danmark var det noget, vi hørte om for årtier siden, siger han og tilføjer:

- Epoxy og isocyanater er farligt ad helvede til. Og her er der åbenbart et firma mere, som systematisk bruger det her stof, som nedbryder folks helbred. Det er virkelig rystende.

Medarbejdere hos Vestas er blevet syge af kemiske stoffer

Flere skal holdes til ansvar
Ifølge Karsten Hønge er det først og fremmest Vestas, der skal holdes til ansvar. Men derudover mener han også, at der ligger et ansvar hos Arbejdstilsynet og Arbejdsskadestyrelsen.

– Vi skal til bunds i, hvordan Arbejdstilsynet og Arbejdsskadestyrelsen fungerer. Når man kan se et mønster i hvor mange, der kommer af arbejdere fra samme virksomhed, som er blevet syge, så bør det være helt tydeligt, at det er noget, de skal se på, siger han og tilføjer: 

– Det kan ikke være rigtigt, at et medie skal afsløre den slags historier, når vi har et arbejdstilsyn.

Minister gransker Vestas efter arbejdsskader

Minister kaldt i samråd
For SF er det vigtigt, at alle parter bliver holdt til ansvar, og at alle de arbejdere, der mere eller mindre har fået deres helbred ødelagt, bliver fundet.

Beskæftigelsesminister Jørgen Neergaard Larsen (V) har bedt Arbejdsskadestyrelsen og Arbejdstilsynet om at gå Vestas' produktion efter i sømmene. I den forbindelse vil SF kalde ministeren i samråd.

- Vi vil vide, hvad det er for en redegørelse, han vil have. For det overordnede ansvar ligger klart hos firmaet, men vi skal også undersøge, hvordan det kan gå så galt, når vi både har et arbejdstilsyn og en arbejdsskadestyrelse.

3F efter gift-sag: Vestas burde ellers være en af duksene