SF: Stemmeret til 16-årige udvikler demokratiet

Mandag skal Folketinget behandle et beslutningsforslag om at nedsætte valgretsalderen fra 18 til 16 år

Demokratiet vil udvide og udvikle sig, hvis 16-årige får mulighed for at stemme, når der er valg i Danmark.

Det mener SF, som håber, at medlemmerne i Folketinget er enige, når de mandag skal beslutte om valgretsalderen skal nedsættes fra 18 til 16 år.

- Grænsen har længe været 18 år, og nu er det på tide at se på, om det overhovedet er den rigtige alder.

- Vi kan se, at valgdeltagelsen hos de unge daler, og det handler om at få dem engageret tidligere i den demokratiske debat. Og give dem en reel indflydelse. Det tror vi kan skabe motivation hos rigtig mange unge, siger indenrigsordfører for SF Trine Torp.

Hun er dog klar over, at det kan have lidt lange udsigter.

- Det er selvfølgelig en lang proces. Det er et beslutningsforslag, så først skal det i Folketinget og så til folkeafstemning, hvis det kommer så langt. Men vi vil gerne have gang i processen og have signaleret til de unge, at vi er i gang, siger hun.

For Trine Torp og SF handler det om, at de unge skal kunne bruge deres demokratiske indflydelse i en tidlig alder.

- Når 16 år er en god alder, så er det fordi, det kan være godt at stemme på et tidspunkt, hvor man er i nogle stabile rammer. Og så er det en alder, hvor man diskuterer mange samfundsspørgsmål og i det hele taget er engageret i, hvad der sker omkring en.

DF har tidligere været ude at sige, at partiet ikke synes, at 16 år er en god alder.

- Vi bliver sikkert skudt i skoen, at vi ikke har tillid til unge mennesker, men det passer ikke. Vi mener blot, at man skal vente, til man bliver 18 år, og det handler blandt andet om livserfaring, har det lydt fra DF's Martin Henriksen.

Heller ikke da Valgretskommissionen, som var nedsat af Dansk Ungdoms Fællesråd, i 2011 kom med en række forslag til, hvordan man kunne gøre de 16-årige stemmeklar, var der opbakning fra Folketinget.

Men det handler om at få sat en diskussion i gang, mener Trine Torp.

- Vi vil være dem, som tør starte diskussionen. En dag vil det blive ligeså almindelig en holdning, som det nu er, at 18- årige har valgret, lyder det.

Valgretsalderen har ligget på 18 år siden 1978.

26 kommentarer
Vis kommentarer