SF'er i svinekrig: Vil bakke op om frikadelle-oprør

Charlotte Broman Mølbæk vil standse kommunalt grise-tyranni

Byrådsmedlem Charlotte Broman Mølbæk er imod frikadelle-tvang. (Foto: Randers Kommune)
Byrådsmedlem Charlotte Broman Mølbæk er imod frikadelle-tvang. (Foto: Randers Kommune)

Skulle man stå i den situation, at der kun var muslimske børn i en institution i Randers Kommune, skulle der stadig være svinekød på menuen.

- Det er et tænkt eksempel, men det svarede DF ja til under mødet i går, fortæller Charlotte Broman Mølbæk, som er byrådsmedlem for SF i Randers, til Ekstra Bladet.

Hun er involveret i svinekrigen, som forslagsstilleren fra Dansk Folkeparti Frank Nørgaard indtil videre har vundet. I går blev forslaget om at tvinge svinekød på menuen i børnehaver og vuggestuer i Randers Kommune stemt igennem.

Læs hele sagsfremstillingen her.

Med stemmerne 16-15 - alle Venstres og Dansk Folkepartis medlemmer stemte for - blev det i går vedtaget, at svinekød skal indgå på lige fod med andre fødevarer i kommunens madordninger for at sikre dansk madkultur som en central del af madtilbuddet.

- Jeg er stærk modstander af det og har været det fra starten. Det er et DF-skabt problem, som vi slet ikke har i Randers Kommune, siger Charlotte Broman Mølbæk.

Se også: V-mand afgjorde frikadellekrig: Stemte ja, selvom han var imod

Praktisk at droppe svin
- Jeg sidder i Børne- og Skoleudvalget, og vi oplever ikke det her som et problem overhovedet. Problemet er, at Dansk Folkeparti er optaget af egne behov, signalpolitik og kæpheste.

Se også: Utilfreds med kommunens frikadeller: Så tag madpakke med

Hun er imod detailstyring på et område, som ledelsen og forældrebestyrelserne i børneinstitutionerne, efter hendes overbevisning er fuldt ud kompetente til at varetage.

- Det her er begyndt, efter at Jyllands-Posten bragte en historie om en daginstitution, som selv havde fravalgt svinekød af nogle praktiske årsager, fordi man ville spare på ressourcerne. Blandt de praktiske udfordringer er faciliteterne til at skulle tilberede flere forskellige retter - med og uden svinekød, siger Charlotte Broman Mølbæk.

- Er det ikke bare, fordi du ikke kan lide frikadeller?

- Jeg elsker frikadeller, men jeg mener ikke, at DF og Venstre skal definere, hvad der er dansk madkultur. Det er også kartofler, torsk og grød og andre madvarer, vi bruger igen og igen, siger Charlotte Broman Mølbæk, som finder det latterligt at få politik til at handle om 'et stykke kød'.

Se også: DF'er: Frikadelle-forslag er blevet misforstået

Svine-hyppighed uklar
- Frank Nørgaard, som stillede forslaget, har udtalt, at det ligger implicit i det, at der nu skal være gris på bordet mindst en gang om ugen...

- Det er noget forfærdeligt vrøvl. Det står ingen steder, og det gør det så meget mere usikkert for daginstitutioner at leve op til nogle krav, som ikke engang er beskrevet nøje. Det ligger ikke implicit nogle steder, og der er kæmpe uenighed blandt politikerne. Det er så uliberalt, som det overhovedet kan være.

- Hvordan vil man så håndhæve grisereglen?

- Det har vi ikke fået svar på. Jeg gætter på, at forvaltningen vil irettesætte institutionerne, når man hører om eksempler hist og pist.

Se også: Frikadelle-gyser i kommune: Tvinger institutioner til at servere svinekød

Nej til grisepoliti
Forslagsstiller Frank Nørgaard fra Dansk Folkeparti afviser overfor Ritzau, at der skal indføres grisepoliti:

- Jeg er sikker på, at hvis nogen fremover træder ved siden af, så er der borgere, der gør brug af madordningerne, som vil fortælle os det, siger han.

- Når det er så uklart, hvor meget svin, der skal serveres, kan du så forestille dig, at nogen ikke vil rette sig efter det?

- I så fald vil jeg bakke op omkring det, siger Charlotte Broman Mølbæk, som håber på et fair oprør fra forældrebestyrelserne, selv om hun har svært ved at se det ske, fordi der er tale om 'pæne og ordentlig mennesker'.

Charlotte Broman Mølbæk påpeger, at der i langt de fleste institutioner i Randers Kommune fra tid til anden serveres svinekød, og mener, at byrådspolitikerne har langt vigtigere forhold at  gå op i.

- Daginstitutionerne er pressede på ressourcer, og vi har landets tredjedårligste normering. Og hvis man skal blande sig i de ting, som ledelsen og forældrebestyrelserne har ansvar for at tage stilling til, så skal det da snarere være, om børnene udviklings-, ernærings-, og trivselsmæssigt har det godt. Her tænker jeg på sukkerpolitikker, om der er fisk en gang om ugen, om grøntsagerne er varierede.

- Men jeg har ingen problemer med svinekød, men ser blandt andet de store mængder antibiotika i kødet som en udfordring.

Mindretal skal heller ikke bestemme det hele
Ifølge Charlotte Broman Mølbæk ødelægger Dansk Folkeparti og Venstre, som sørgede for den afgørende ja-stemme til svine-forslaget, nærdemokratiet.

Hun understreger, at hun heller ikke ville tolerere, at en mindretalsgruppe i en institution diskriminerede flertallet og for eksempel dømte en bestemt fødevare eller madtradition ude:

- Det er ikke fordi, vi skal lade en muslimsk gruppe dominere det hele, men debatten skal jo være relevant og ikke baseres på, at for eksempel Inger Støjberg har hørt en historie om hamburgerryg, som går landet rundt, men viser sig ikke at være sand. Vi skal ikke føre politik ud fra historier, vi hører, eller fantasier, men træffe beslutninger af realpolitisk værdi frem for et tomt populistisk signal.

Charlotte Broman Mølbæk arbejder nu på at få rullet svinetyranniet tilbage. m

425 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere