Sharia-sheik bød 120 mio. kr. for vaccine-fabrik - Fik den for 15 mio. kr

Staten blev tilbudt 120 mio. kr. for vaccinefabrik, men solgte for 15 mio. kr.

Sheiken fik noget af en kæmpe rabat. Hør mere om salget af vaccine-produktionen her
Følg Politik

’Havde der stået andre købere i kø, så havde vi haft andre muligheder’

Sådan har har det lydt fra den nu barselramte sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V), når hun skulle forklare, hvorfor statens vaccineproduktion blev solgt for kun 15 mio. kr. og til hvorfor, man valgte at sælge til det saudiarabiske familiedynasti Aljomaih med tråde til Det Muslimske Broderskab.

Nu viser det sig, at interessen har været en hel del større, og at man fik et tilbud, der var næsten 10 gange højere end salgsprisen.

Det bekræfter flere kilder, som var til stede, da Folketingets Sundhedsudvalg tidligere på ugen efter over to års ventetid endelig fik en fortrolig gennemgang af en rapport fra konsulenthuset PwC, der har værdiansat Statens Serum Instituts vaccine-enhed til op mod 285 mio. kr.

OVERBLIK: Sådan forkæler Danmark sharia-sheiken

Til stede ved mødet var udover sundhedsudvalget fungerende sundhedsminister Karen Ellemann (V), et par embedsmænd, repræsentanter fra PwC samt konsulenter fra Ernest og Young (EY), der var finansielle rådgivere i forbindelse med salget og blandt andet sad med ansvaret for at finde købere.

EY løftede sløret for, at de identificerede 60 potentielle købere, som fik tilsendt salgsmateriale. 5-6 udover de saudiarabiske købere var herefter til møder - men det endte helt galt.

Ubehøvlede købere
I følge EY vurderede man, at de russiske købere var for useriøse, dialogen med et tyrkisk selskab var præget af kommunikationsvanskeligheder på grund af manglende engelskkundskaber, og samtalerne med to potentielle indiske købere blev afbrudt, fordi man mente, at de havde opført sig ubehøvlet og ifølge EY havde en såkaldt ’outrageous behavior’.

Inderne havde ellers nogle få år tidligere købt den statslige hollandske vaccineproduktion for knap 600 mio. kr.

De fremmødte medlemmer fra sundhedsudvalget blev også oplyst om, at det saudiarabiske selskab Aljomaih oprindeligt havde budt 120 mio. kr., men at den lange salgsproces betød, at prisen endte på 15 mio. kr.

Røverkøb for 15 mio. kr.: Sharia-sheik fik over en halv milliard i værdier

Professor i offentlig organisation og ledelse ved Syddansk Universitet Kurt Klaudi Klausen ryster på hovedet af salgsprocessen.

- De nye oplysninger understreger jo, at hele den her salgsproces har været ramt af svigt og uprofessionalisme. Der bør simpelthen falde noget brænde ned.

- Man har jo mere eller mindre bevidst ført de folkevalgte bag lyset. Politikerne skal skal have lagt alle kortene på bordet og have en realistisk vurdering af, hvad er det her værd, hvad er der blevet budt, og hvad er det for en proces, man har været igennem, og det er ikke sket her, siger han.

AJ Vaccines hedder sharia-sheikens danske datterselskab, der har overtaget statens vaccine-produktion. Foto: Linda Johansen
AJ Vaccines hedder sharia-sheikens danske datterselskab, der har overtaget statens vaccine-produktion. Foto: Linda Johansen

 Amatøragtigt
Professor Anders Drejer fra Institut for Økonomi og Ledelse på Aalborg Universitet er enig.

- De mennesker her er tydeligvis ikke vant til at forhandle i forretningsmæssig forstand. Normalt afbryder man jo ikke en forhandling, fordi nogen er ubehøvlede for eksempel.

- Det tyder på, at der har været en politisk beslutning om, at man vil af med det for enhver pris, siger han.

Corydon og Elbæks aftale: Skabte underskud på vaccinefabrik

Kurt Klaudi Klausen opfordrer nu til, at hele salgsprocessen undersøges nærmere:

- Det her lyder så amatøragtigt, at man må finde ud af, hvordan i alverden det kan finde sted.

'Helt nyt for mig'
Enhedslisten undrer sig over, at ministeren tidligere har givet indtryk af, at der kun var en enkelt interesseret køber.

- Det er helt nyt for mig, at der har været flere interesserede købere, siger Enhedslistens sundhedsordfører Stine Brix efter at have været til gennemgangen af den ellers hemmeligholdte rapport.

- Man har jo hidtil i offentligheden fastholdt, at der kun har været én. Men det er desværre kendetegnende for den her sag, at der generelt har været alt for ringe information til folketingets partier, hvilket gør det vanskeligt at føre kontrol med, at regeringen varetager deres erhverv på fornuftig vis, tilføjer hun.

Hemmelige dokumenter afslører: Sharia-sheik fik 270 mio. kr. i rabat

Heller ikke SFs Kirsten Normann Andersen er tilfreds med forløbet omkring salget.

- Var det klogt, eller var det ikke klogt at vælge den her løsning? Jeg er stadig - heller ikke efter i dag - overbevist om, at det var klogt at sælge vaccine-produktionen. Jeg er glad for, at SF ikke har været en del af den handel, siger hun.

Fik 14 mio. kr. for at finde køber: Dyre drenge

Statskassen har betalt adskillige millionregninger til konsulenter i forbindelse med salget af Statens Serum Instituts vaccine-enhed.

En af de helt dyre drenge har været konsulenthuset Ernst & Young, der ifølge en aktindsigt udført arbejde for 14 millioner kroner for henholdsvis Finans- og Sundhedsministeriet i forbindelse med frasalget.

Ifølge Ekstra Bladets oplysninger var det konsulenter fra Ernst & Young, der fandt frem til 60 potentielle købere, som fik tilsendt udbudsmaterialet og siden var med til at holde møder med en håndfuld interesserede købere.

Ingen kommentarer
Ekstra Bladet ville gerne have spurgt Ernst & Young, om de mener, at de har gjort deres arbejde godt nok i forbindelse med salget. Det vil konsulentfirmaet dog ikke svare på, da de af princip ikke udtaler sig om opgaver løst for kunder.

Også advokatselskabet Accura har tjent godt på salget. Her har advokaterne udført arbejde for knap 17 millioner kroner. Ifølge Ekstra Bladets oplysninger stod Accura for planlægningen og gennemførelsen af selve handlen.

Konsulenthuset PwC tog 3,1 mio. kr. for at lave rapporten med værdiansættelsen, som anslog, at fabrikken kunne indbringe op mod 285 mio. kr. Herudover har de yderligere i forbindelse med salget sendt regninger til staten for 3,7 mio. kr.

Karen Ellemann er fungerende sundhedsminister, mens Ellen Trane Nørby er på barsel. Foto: Polfoto
Karen Ellemann er fungerende sundhedsminister, mens Ellen Trane Nørby er på barsel. Foto: Polfoto

Sundhedsminister: Åben og transparent proces

Fungerende sundhedsminister Karen Ellemann (V) oplyser i en mail til Ekstra Bladet, at salgsprocessen af statens vaccine-produktion blev afsluttet, før hun satte sig i sundhedsminister-stolen.

Hun fortæller dog, at hun har fået oplyst af sit ministerium, at:

'Salget af SSIs vaccineproduktion har været gennemført som en åben og transparent proces , hvor alle interesserede har kunnet byde ind. Under salgsforløbet faldt køberne fra, således at der kun var én køber, der afgav et endeligt bud på vaccineproduktionen, AJ Vaccines, som endte med at købe SSIs vaccineproduktion'

Herudover tilføjer Karen Ellemannn :

'Det er mit indtryk, at vi havde en god og konstruktiv drøftelse, men jeg kan ikke i pressen referere fra et fortroligt møde’

 

Mere fra Ekstra Bladet+

'Tøsedrengen'

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind