Siden VLAK-regeringen trådte til er arbejdsudbuddet skrumpet

Liberal Alliance har opgivet mål i regeringsgrundlag om arbejdsudbud, mens Venstre stadig tror på det

En af regeringens målsætninger er at øge arbejdsudbuddet - altså mængden af tilgængelig arbejdskraft for virksomhederne. Alligevel er det gået den modsatte vej, siden den nuværende regering trådte til. Det skriver Jyllands-Posten.

I regeringsgrundlaget er målet at øge arbejdsudbuddet med 55.000 til 60.000 personer frem mod 2025.

Men de aftaler og forslag, som regeringen har produceret siden sin dannelse, svækker samlet set arbejdsudbuddet, skriver Jyllands-Posten.

- Det har været op ad bakke for regeringen at levere, og det ser helt urealistisk ud at nå målsætningen, siger professor i økonomi Bo Sandemann Rasmussen fra Aarhus Universitet til avisen.

Liberal Alliances finansordfører, Joachim B. Olsen, ærgrer sig. Han retter pilen mod andre partier i Folketinget.

- Det er dybt deprimerende, at der ikke kan findes et flertal for at øge beskæftigelsen i Danmark, siger han til avisen.

Han anerkender derfor, at det er "aldeles urealistisk" i det nuværende Folketing at nå regeringens mål.

Han uddyber til Ritzau, at der er efter hans mening er rigeligt med "lavthængende frugter", der kunne øge arbejdsudbuddet.

Som eksempel peger han på en fremrykning af aftalen om en stigende pensionsalder, en sænkelse af marginalskatten og en ændring af dimitterendes adgang til ledighedsydelser første dag efter endt uddannelse.

Finansminister Kristian Jensen (V) tror fortsat på, at ambitionen bliver opfyldt.

- For eksempel er vi kommet med bud på at gøre det nemmere at tiltrække udenlandsk arbejdskraft, og vi ønsker at lave en SU-reform, siger han til avisen.

Socialdemokratiets finansordfører, Benny Engelbrecht, minder over for Ritzau om, at der allerede er gennemført tiltag under den tidligere S-ledede regering, som vil øge arbejdsudbuddet.

- Der er ikke mulighed for at gennemføre reformer, som regeringen lægger op til, siger han og opfordrer regeringen til at droppe den nuværende 2025-plan.

- Den største del af det havde været, hvis man havde kunnet øge eksempelvis pensionsalderen markant. Det er der ikke flertal for, og det bliver der sandsynligvis heller ikke.

34 kommentarer
Vis kommentarer