Sidste nat med kliken: Disse politikere kan ryge ud

Flere politiske profiler kan ende med ikke længere at være medlemmer af Folketinget, når alle stemmer er talt op

(Fra venstre mod højre). Zenia Stampe, Özlem Cekic og Martin Lidegaard er blandt de prominente navne, som kan risikere ikke at være medlemmer af Folketinget, når alle stemmer er talt op. (Foto: Joachim Adrian og Jens Dresling)
(Fra venstre mod højre). Zenia Stampe, Özlem Cekic og Martin Lidegaard er blandt de prominente navne, som kan risikere ikke at være medlemmer af Folketinget, når alle stemmer er talt op. (Foto: Joachim Adrian og Jens Dresling)

I morgen tidlig kan flere politikere vågne op til en helt ny hverdag.

Mens nogle for første gang skal kaste sig ud i de politiske strabadser på gangene på Christiansborg, så er der der andre, som i stedet må rydde deres skriveborde og indstille sig på, at der ikke længere er plads til dem i Folketingssalen.

Blandt dem er flere overraskende prominente navne ifølge den seneste prognose foretaget af valgforsker Søren Risbjerg Thomsens for Altinget.dk. Det endelige resultat kan dog naturligvis rykke på mandaterne.

Du må ikke offentliggøre billeder af, hvor du sætter dit kryds, men det er ikke ulovligt at tage et billede af en stemmesedlen uden krydset. (Foto: Polfoto) Dansk politik Av - jeg satte krydset forkert

Herunder følger et udpluk af nogle af de dramaer, som kan forekomme, når optællingen er ved at være færdig.

Selvom man er udenrigsminister, så er det ikke ensbetydende med, at man er sikker på at komme i Folketinget. Det må Martin Lidegaard, der stiller op i Nordsjællands Storkreds, sande. Her kommer Radikale Venstre formentlig ikke til at få et særligt godt valg. Lidegaard er i forvejen ikke medlem af Folketinget.

Karen Hækkerup, Villy Søvndal og Birthe Rønn Hornbech er blandt dem, der ikke genopstiller. Fotos: Stine Bidstrup, Jens Dresling, Rumle Skafte Dansk politik 30 genopstiller ikke: Hvem vil du savne mest?

SF-profilen Özlem Cekic er også på vippen. Hun stiller op i Hovedstaden, men da SF står til et ringe valg, så ender det ene mandat formentligt hos partiformand Pia Olsen Dyhr.

- Det tænker man da over, alt andet ville være løgn at påstå. Men for handler det om at lave en god og sjov valgkamp, som jeg kan kigge tilbage på og sige; Jeg har gjort, hvad jeg kunne, har Özlem Cekic tidligere sagt til Ekstra Bladet.

Dansk politik Vind eller forsvind: SF-Øzlem kæmper for livet på Borgen

En formandstitel for et parti er heller ikke garanti for at blive valgt til Folketinget. Konservatives Søren Pape stiller op i Vestjylland og er på vippen ifølge den seneste prognose grundet den lave vælgertilslutning til partiet.

Den tidligere minister Tina Nedergaard kan også ende med at være eks-mf'er, da Venstre står til et dårligt valg i Københavns Omegns storkreds. Hun kæmper om pladserne med den tidligere tv-vært Morten Løkkegaard og tidligere VU-formand Jakob Engel-Schmidt.

Lars Løkke RAsmussen og Helle Thorning Schmidt Dansk politik Tvivler-guiden: Det får du med Løkke vs Helle

De to Radikale-profiler Zenia Stampe og klimaminister Rasmus Helveg Petersen ender sandsynligvis med at skulle kæmpe om et enkelt mandat på Sjælland.

Til slut kan det også ende med et exit fra Christiansborg for den tidligere SF-formand Annette Vilhelmsen. Hun kæmper sammen med Karsten 'Vikaren fra Helvede'-Hønge på Fyn. Her er der formentlig kun plads til en af dem.

112 kommentarer
Vis kommentarer