Sigtet Britta hædret med medalje: 'Altid tjenstvillig, når der kræves en ekstra indsats'

Den svindel-sigtede Britta Nielsen fik dronningens fortjenstmedalje i 2017, hvor hun beskrives som 'vellidt' og altid klar til at gøre en ekstra indsats

Ekstra Bladet er taget til Sydafrika for at se nærmere på Britta Nielsens ejendomme. Video: Tariq Khan. Redigering: Martin Ekelund

Britta Nielsen tager ansvar, gør en ekstra indsats og har fokus på en korrekt forvaltning.

Sådan lyder beskrivelsen af den 64-årige Britta Nielsen i Socialstyrelsens indstilling til dronning Margrethes fortjenstmedalje i sølv.

Det viser indstillingen til dronningen efter 40 år i statens tjeneste ifølge en aktindsigt, som Ekstra Bladet har fået fra Socialministeriet.

'Britta Nielsen er en engageret medarbejder, der løfter betydelige opgaver i Tilskudsforvaltningen, og er altid tjenstvillig, når der kræves en ekstra indsats', indleder en kontorchef i Socialstyrelsen indstillingen ultimo 2016.

Rosen til den 'betroede medarbejder' kom godt halvandet år før, at selvsamme Britta Nielsen blev bortvist fra arbejdspladsen på grund af en mistanke om svindel.

Nu er den engagerede kontorfunktionær internationalt efterlyst for at svindle sig til 111 millioner skattekroner, som var tiltænkt udsatte i Danmark.

I indstillingen til dronningens fortjenstmedalje står der dog, at Britta Nielsen havde fokus på korrekt forvaltning.

'Britta har et vedvarende fokus på udvikling og sikring af en korrekt og effektiv forvaltning, og med sin mangeårig erfaring sikrer Britta oplæring af nye kollegaer', står der i indstillingen.

Den 64-årige Britta Nielsen er mistænkt for at ændre kontonumre på overførsler til udsatte gruppe, så pengene i stedet havnede på hendes egne konti - heriblandt i Danske Bank.

Samtidig er den 'betroede medarbejder' mistænkt for at opfinde fiktive projekter, hvor pengene igen gik ind på hendes egne konti.

Både ledelsen og andre kollegaer kunne godt lide Britta Nielsen, og hun var typen, som gik forrest, lyder det.

'Som medarbejder går hun foran og understøtter de værdier og den retning, som organisationen udvikler sig i. Britta tager ansvar for det gode samarbejde med kollegaer såvel som løsning af opgaverne', står der i indstillingen.

'Britta er vellidt af kollegaer såvel som ledelsen', står der til sidst.

Den 64-årige Britta Nielsen havde 27. januar 2017 arbejdet samme sted uafbrudt i 40 år. Samme dag fik hun dronningens fortjenstmedalje i sølv.

Den 64-årige kvinde var afdelingsleder i Socialstyrelsen frem til 26. september, hvor hun blev bortvist fra sit arbejde. Dagen inden var hun blevet politianmeldt.

En intern undersøgelse peger på, at hun har svindlet for 111 millioner kroner, som hun har overført fra Socialstyrelsen til sine egne konti.

Anna Britta Troelsgaard Nielsen er fortsat på fri fod og er efterlyst af Interpol.

Ekstra Bladet arbejder på en kommentar fra Socialstyrelsen og Socialministeriet.

Tidslinje i svindelsagen

Ultimo august 2018

I forbindelse med en intern kontrol i Tilskudsadministrationen i Socialstyrelsen konstateres der fejl i udbetalingen af tilskudsmidler.

Primo september 2018

Det konstateres, at der ikke er tale om almindelige fejl, og Socialstyrelsen undersøger derfor uregelmæssighederne nærmere.

Medio september 2018

Socialstyrelsen indhenter og undersøger forskellige data med henblik på at få klarlagt årsagen til uregelmæssighederne i tilskudsudbetalingerne.

24. september 2018

Socialstyrelsen modtager data, som viser, at der er grundlag for en begrundet mistanke om, at en medarbejder uberettiget har tilegnet sig større beløb i forbindelse med sit arbejde i Tilskudsadministrationen.

Socialstyrelsen orienterer straks departementet om mistanken.

Ministeren orienteres kort mundtligt om, at der foreligger mistanke om uberettiget tilegnelse af tilskudsmidler.

25. september 2018

Socialstyrelsen anmelder medarbejderen til Fyns Politi. Sagen er senere overdraget til Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK).

Departementet og Socialstyrelsen igangsætter en intern undersøgelse af sagen, og der søges bistand til såvel den revisionsmæssige og den juridiske håndtering af sagen.

26. september 2018

Efter en skriftlig høring bortviser Socialstyrelsen medarbejderen.

Ministeren orienteres skriftligt om sagen samt om de initiativer, der er iværksat for at få klarlagt sagens omfang.

28. september 2018

Ministeren orienteres skriftligt om de helt foreløbige resultater af den interne undersøgelse.

29. september 2018

Den interne undersøgelse viser, at der med stor sandsynlighed er tale om, at den nu tidligere medarbejder uberettiget har tilegnet sig et betydeligt millionbeløb.

30. september 2018

Der tages initiativ til at iværksætte en ekstern revisionsundersøgelse og en ekstern advokatundersøgelse.

Ministeren orienteres skriftligt om de seneste foreløbige resultater af den interne undersøgelse.

1. oktober 2018

Ministeren orienterer fortroligt Folketingets Social-, Indenrigsog Børneudvalg om sagen.

5. oktober 2018

De interne undersøgelser peger på, at den tidligere medarbejder har misbrugt sin stilling til uberettiget at tilegne sig tilskudsmidler for i alt ca. 111 mio. kr.

8. oktober 2018

Ministeren orienterer fortroligt Folketingets Social-, Indenrigs- og Børneudvalg om status i sagen.

Den interne undersøgelse afsluttes, og de to eksterne undersøgelser igangsættes.

9. oktober 2018

Ministeren orienterer offentligheden om sagen.

Kilde: Socialministeriet

Se hele indstillingen her

 

Fakta: Den store svindelsag

Over en årrække - fra 2002 til 2018 - lykkedes det tilsyneladende en central medarbejder i Socialstyrelsen, Britta Nielsen, at flytte ikke mindre end 111 millioner kroner fra styrelsens kasser til sine egne lommer.

Den 64-årig kvinde er internationalt efterlyst.

Sagen blev offentlig kendt tirsdag i sidste uge, og efterfølgende er der kommet en række oplysninger frem og sagen:

* Britta Nielsen har vært ansat i Socialstyrelsen siden 1977. Frem til 26. september 2018 fungerede hun som afdelingsleder.

* Hun har modtaget dronningens fortjenstmedalje i sølv for sit mangeårige arbejde i styrelsen.

* Hun har en villa i Hvidovre ved København.

* Politianmeldt 25. september 2018 - mistænkt for groft underslæb.

* En intern undersøgelse peger foreløbig på, at kvinden har svindlet for 111 millioner kroner, som hun har overført fra Socialstyrelsen til egne konti. Ekstra Bladet har afsløret, at Britta Nielsen har brugt en konto i Dansk Bank til svindlen.

* Svindlen skulle være foregået fra 2002 til 2018, og de stjålne penge skulle være fordelt over 274 udbetalinger.

* Britta Nielsen var såkaldt superbruger af Socialstyrelsens it-systemer.

* I styrelsen har hun blandt andet været ansvarlig for satspuljen, der er penge øremærket særligt udsatte grupper i samfundet.

* Ekstra Bladet har afsløret, at svindlen foregik ved, at Britta Nielsen udnyttede sin adgang som superbruger til Socialstyrelsens tilskudsadministrations it-systemer til at indsætte sine egne kontonumre i forbindelse med anvisning af tilskudsmidler.

* Hun er formentlig på fri fod i udlandet og er derfor efterlyst internationalt.

* Britta Nielsen er blevet varetægtsfængslet in absentia - altså uden at være til stede - efter et retsmøde for dobbeltlukkede døre.

* Britta Nielsens advokat, Nima Nabipour, fortæller til Ritzau, at han er i kontakt med Britta Nielsen. Men han vil ikke røbe, hvordan hun forholder sig til sagen.

* Hun vil dog betale pengene tilbage, såfremt hun modtager en opkrævning, oplyser advokaten ifølge et dombogsudskrift fra Sø-og Handelsretten fra den 4. oktober, som Ekstra Bladet har fået aktindsigt i.

* Til Britta Nielsens adresse har der været knyttet et stutteri og en genbrugsforretning. Virksomhederne blev stiftet i 2006 og ophørte i 2016.

* Sø -og Handelsrettens skifteret har 4. oktober 2018 taget Britta Nielsen under konkursbehandling, da hun er blevet erklæret personlig konkurs.

* Herefter har en kurator beslaglagt en ejendom i Danmark, en ødegård i Sverige og ’et lille’ indestående i et dansk pengeinstitut.

* Britta Nielsens datter ejer to virksomheder i henholdsvis Holland og Tyskland. Virksomhederne har at gøre med køb og salg af heste.

* Ekstra Bladet har afsløret, at Britta Nielsen har investeret millioner af kroner i safariejendomme og jordbesiddelse i Sydafrika med sin søn. De har desuden købt to firehjulstrækkere i Sydafrika og en i Danmark. derudover har Britta Nielsen købt diamanter og dyre guldsmykker i landet.

* Ekstra Bladet har erfaret fra centrale kilder, at Britta Nielsen forklarede til sine omgivelser, at hendes afdøde mand kom fra en velhavende pakistansk familie – og at hun spenderede de arvede penge. 

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

Hvor der er penge, der er Peter