Sigtet i udbytteskat-sagen: Jeg har vundet pengene i poker

Den varetægtsfængslede udenlandsdansker har forklaret, at penge overført fra et skattely i det caribiske ø-hav angiveligt skulle være vundet i poker

Foto: Jakob Jørgensen
Foto: Jakob Jørgensen

Ved du noget, så kontakt os. Sms/mms til 1224 (alm. takst), eller mail til 1224@eb.dk.

Den varetægtsfængslede udenlandsdansker, der er sigtet for groft bedrageri med udbytteskat for 37,4 millioner kroner, har - som afsløret i Ekstra Bladet tirsdag - været i myndighedernes søgelys i årevis. 

Men han har forklaret til Skat, at kontooverførsler fra det caribiske skattely Dominica på 10,2 millioner kroner i perioden 2004-2009 og pengene til køb af flere luksusvillaer i USA stammer fra gevinster fra internationale pokerturneringer.

Nyforelsket Skatte-Sven om millioner på konto: Det er dyrt at blive skilt

Det viser retsdokumenter, som DR kan referere fra. 

Udenlandsdanskeren, der gik konkurs med et nordsjællandsk avisomdeler-firma i 2004, har dog ikke været i stand til at dokumentere de påståede pokergevinster. 

Ekstra Bladet har været i kontakt med flere danskere i highstakes-pokermiljøet, som aldrig har hørt om den sigtede udenlandsdansker.

Han har heller ikke haft andre officielle indtægter, som kan forklare den høje levestandard. 

Tidslinje: Den vilde svindel-sag

2006: Ifølge Bagmandspolitiet overfører den 47-årige udenlandsdansker 130.000 kr. til Sven Jørgen Nielsens konto i Nordea. Overførslerne fortsætter til og med 2009, så der i alt overføres 1,7 mio. kr. Pengene bliver aldrig selvangivet.

2007: De to sigtede bedrager, ifølge Bagmandspolitiet, statskassen for 37,4 mio. kr. i såkaldt udbytteskat, som i 14 portioner overføres til den 47-åriges caribiske selskab i skattely.

Den 47-årige køber en luksusvilla for 6,1 mio. kr. i en amerikansk sydstat – og begår ifølge Bagmandspolitiet skattesnyd for 716.000 kr., der stammer fra udenlandsk aktieudbytte.

Ifølge Bagmandspolitiets sigtelse fortsætter udenlandsdanskeren med denne praksis til og med 2009. Han underdrager dermed samlet statskassen for 3,3 mio. kr.

2010: Den nu 47-årige bliver udenlandsdansker, flytter til USA og køber en pragtvilla til 13 mio. kr.

2011: Sven Jørgen Nielsen kommer i søgelyset hos Bagmandspolitiet og Skat. Myndighederne har opdaget pengeoverførslerne fra vennen.

2012: Svindlen med udbytteskat tager fart. Den nu 68-årige fortsætter i sit job.

Frem til 2015 bliver den danske stat svindlet for 12,3 mia. kr. af et netværk, hvor den britiske statsborger Sanjay Shah mistænkes som hovedmand.

2013: Skatteankenævnet afgør, at Sven Jørgen Nielsen har ’forsømt at betale skat’ og har handlet ’groft uagtsomt’ med sin private selvangivelse. Alligevel fortsætter han i sit job.

2014: Skat har bedt de amerikanske myndigheder om at opkræve 16,6 millioner kroner hos den 47-årige udenlandsdansker. Han nægter at betale. Året efter rejser han sag ved en amerikansk domstol. Han anfægter, at USA kan opkræve hans skattegæld til Danmark, men taber sagen i 2016.

2015: Sven Jørgen Nielsen flytter til Sverige. Landsskatteretten stadfæster afgørelsen fra Skatteankenævnet.

I august afsløres det, at Skat er blevet svindlet for 12,3 mia. kr.

Sven Jørgen Nielsen bortvises og sigtes i sagen om udbytteskat.

2016: Sven Jørgen Nielsen afviser i en DR-dokumentar, at han bevidst har medvirket til svindel. Han erkender et venskabeligt forhold til en central person i den store sag om de 12,3 mia. kr.

2017: 23. maj anholdes den 47-årige i Københavns Lufthavn. Tre dage senere anholdes Sven Jørgen Nielsen i Sverige. Begge sidder nu varetægtsfængslet.

2017: Politiken skriver, at Bagmandspolitiet har sigtet to personer med bopæl i USA i sagen om svindel med refusion af udbytteskat for mere end 12 milliarder kroner.

Tre luksusvillaer
Hverken de amerikanske eller danske myndigheder har derfor kunnet finde en forklaring på, hvordan han har finansieret køb af tre lukusvillaer i en amerikanske sydstat.

Ifølge de amerikanske registre købte han den første villa allerede i 2007, mens han stadig boede i et beskedent rækkehus i Danmark med sin kone og to børn. Til dagens dollarkurs kostede den 6,1 millioner kroner. 

Skatte-Sven stemplede løs trods mistanke om fusk: Politikere river sig i håret

I 2010 emigrerede familien til USA og skiftede villaen ud med en ejendom til den dobbelte pris. 

Da myndighederne pustede ham i nakken i 2014 solgte han den palælignende ejendom og købte i stedet en mere beskeden villa i samme eksklusive område for fem millioner kroner.

Den 46-årige har siden slutningen af maj siddet varetægtsfængslet sammen med sin ven gennem mere end 30 år; den mangeårige skattemedarbejder Sven Jørgen Nielsen.

Sigtet skattemedarbejder: Han var som min lillebror

Ved du noget, så kontakt os. Sms/mms til 1224 (alm. takst), eller mail til 1224@eb.dk.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

De står tilbage og ligner idioter