Annonce:
Annonce:

Skal du på krisecenter? Så må du flytte 300 km

Selv om landets krisecentre må afvise 61 procent af alle henvendelser fra voldsramte kvinder, er der ikke noget problem med pladsmangel, mener ministeren - kvinderne kan bare flytte til den anden ende af landet

Hvis du ikke kan få plads på krisecenter i København, så kan det være, at der er en ledig plads i Nord- eller Sønderjylland - og så må du rykke derhen, lyder det fra den ansvarlige minister, Mai Mercado. 'Ikke en god idé', lyder det fra direktør i Danner, Lisbeth Jessen. Foto: Ritzau Scanpix.
Hvis du ikke kan få plads på krisecenter i København, så kan det være, at der er en ledig plads i Nord- eller Sønderjylland - og så må du rykke derhen, lyder det fra den ansvarlige minister, Mai Mercado. 'Ikke en god idé', lyder det fra direktør i Danner, Lisbeth Jessen. Foto: Ritzau Scanpix.
Annonce:
Følg Politik

4561 gange fik voldsramte kvinder et ’nej, vi har ikke plads’, når de henvendte sig til et krisecenter i 2016, viser den seneste undersøgelse på området.

Det svarer til 61 procent af alle henvendelser – og i princippet bliver de voldsramte kvinder, som ikke kan få plads, sendt direkte tilbage i armene på voldsmanden. 

I nogle tilfælde kan ét overbelagt krisecenter henvise til en plads på et andet center et andet sted i landet.  Hvis der er plads her.

For eksempel er der ifølge Landsorganisationen af Kvindekrisecentre (LOKK) og Danner ’stort set aldrig’ plads på et krisecenter i Storkøbenhavn, men der kan stå pladser tomme i Nordjylland.

Her kan du få hjælp:

Er du udsat for vold, eller kender du nogen, der er? Kontakt da et af nedenstående numre:

Lev uden vold: 70 20 30 82 – døgnet rundt.

Danner: 33 33 00 47 – døgnet rundt.

Oversigt over krisecentre i Danmark og deres kontaktoplysninger: www.lokk.dk/Faa-hjaelp-her/Oversigt-over-krisecentre/

De skal ikke flytte
Men Lisbeth Jessen, direktør i Danner, mener dog ikke, at det er en god idé for en kvinde på Sjælland at tage i mod en plads i for eksempel Nordjylland.

Annonce:

– Der er mange ting, der taler i mod. Kvinden kan ikke passe møder på jobcentret, arbejde eller uddannelse. Hendes børn kan ikke komme i institution eller skole, og der kan være samværsordninger med en far, der skal overholdes.

– Alle vores undersøgelser peger på, at børnene helst skal blive i deres hverdag, nær deres netværk. Hvis deres helle er på fodboldbanen eller i fritidsklubben, så vil det blot være endnu et overgreb at hive dem væk fra det, mener direktøren.

Mai Mercado skriver via en pressemedarbejder i en mail til Ekstra Bladet, at der ikke er noget akut problem med pladsmangel på landets krisecenter. Kvinderne kan nemlig sagtens få en plads, hvis de rykker til Nordjylland. Foto: Linda Johansen.
Mai Mercado skriver via en pressemedarbejder i en mail til Ekstra Bladet, at der ikke er noget akut problem med pladsmangel på landets krisecenter. Kvinderne kan nemlig sagtens få en plads, hvis de rykker til Nordjylland. Foto: Linda Johansen.
 

Minister: Intet akut problem
Socialminister Mai Mercado, som er øverst ansvarlig for området, mener ikke, at der er et akut problem med pladsmangel på landets krisecentre.

- Kvinder, der er udsat for vold derhjemme, skal kunne få plads på et krisecenter, hvis hun ønsker det. Og sådan er det også i dag. Hvis der ikke er plads på det krisecenter, en kvinde henvender sig til, henviser centret hende typisk til et andet center, skriver børne- og socialministeren i en mail.

Annonce:

- Afviste kvinder får ved afvisning tilbudt plads et andet sted. Men der kan være masser af årsager til, at en kvinde og hendes barn/børn ikke bare kan rykke til den anden ende af landet. Mener ministeren, at kvinderne er for forkælede, når de ikke vil rykke sig til den anden ende af landet?

- Voldsramte kvinder skal have den hjælp, de har brug for, og en akut plads på et krisecenter, når det er nødvendigt. Der skal selvfølgelig tages udgangspunkt i kvinden og hendes behov, men i akutte tilfælde kan det være, at hun skal lidt længere væk, skriver ministeren, som dermed undlader at svare på spørgsmålet.

Danner-chef uenig med minister: Der ER pladsmangel - men vi kan godt løse den

Det kræver nytænkning at få vendt bøtten, så ikke seks ud af ti kvinder må gå forgæves landets krisecentre.

Den oplagte løsning er udvidelse af krisecentrene, men det koster penge.

– Men hvis vi havde mulighed for at tilbyde anonym, ambulant rådgivning, tror jeg, at vi kunne fange rigtig mange tidligere – og dermed nedbringe antallet af kvinder, der ender på krisecenter, siger Lisbeth Jessen fra Danner, der har svært ved at se, hvordan man kan sige, at der ikke er noget pladsproblem, når seks ud af ti henvendelser afvises på grund af netop dette.

– Hvorfor tilbyder I så ikke ambulant rådgivning?

– Vi må og kan ikke. Det er et spørgsmål om ressourcer. Det kræver personale med stor faglighed at gribe et menneske, som er nedbrudt, siger Lisbeth Jessen.

– Vi har ikke nok timer i døgnet. Vi har jo i forvejen afsindig travlt med at hjælpe de kvinder og børn, som bor hos os, slutter Lisbeth Jessen.

Dog har Danner modtaget en privat donation, der muliggør et pilotprojekt med ambulant rådgivning til efteråret .

Fem former for vold i nære relationer:

Fysisk vold

Den synlige voldsform, som giver blå mærker, brændemærker fra en cigaret og andre fysiske skader. Fysisk vold kan være at blive slået, sparket, rusket, brændt med en cigaret, få revet håret af eller blive overfaldet med eller uden våben.

Blive forhindret i at sove eller spise. Fysisk vold og frihedsberøvelse er ulovligt (Straffeloven §245)

Psykisk vold

Den mest udbredte voldsform, som næsten alle, der flytter på krisecenter, har været udsat for (uden selv at vide det).

Skaderne ved psykisk vold er usynlige, og derfor er det svært at opdage for andre – og for offeret selv.

Psykisk vold er systematiske trusler, ydmygelser eller nedgørelser. Det nedbryder offerets selvtillid, og hun tilpasser sig voldsmandens krav.

Gentagen psykisk vold er ikke selvstændigt kriminaliseret.

Digital vold hører under den psykiske vold.

Seksuel vold

Offeret bliver tvunget til en seksuel handling mod sin vilje. Sex er når begge er enige om, hvad der skal ske. Alt andet er seksuel vold.

Det er også seksuel vold at få overskredet sine seksuelle grænser – for eksempel at blive filmet under seksuel handling uden samtykke, eller bliver tvunget til seksuelle handlinger med andre.

Materiel vold

Voldsudøveren ødelægger bevidst et andet menneskes personlige ejendele. Det kan være tøj der bliver revet i stykket, ejendele med særlig affektionsværdi, computere eller smykker.

Det karakteristiske ved denne voldsform er, at det oftest er den udsattes ting, typisk kvindens eller børnenes, som bliver ødelagt og sjældent voldsudøverens egne eller deres fælles ting.

Økonomisk vold

Her bliver den voldsudsatte forhindret i at styre sin egen økonomi, for eksempel ved at blive nægtet at tjene penge, eller kvinden skal aflevere de penge, hun rent faktisk tjener.

Det er også økonomisk vold, hvis den voldsramte bliver tvunget til at bede udøveren om lommepenge og penge til mad.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.
Annonce:
Selv ikke en prins kan få det hele
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Annonce: