Annonce:
Annonce:

Skal vælge mellem mad eller medicin: Hvad med momsen, Wammen?

I Tyskland er momsen syv procent på fødevarer. I Sverige er den 12 procent. Hvorfor skal danskerne betale dobbelt så meget i afgifter for de samme fødevarer, spurgte Ekstra Bladet finansministeren om

Annonce:
Følg Politik

Mange danskere er så pressede på økonomien, at de reelt skal vælge mellem at betale for mad eller medicin, lød det på et pressemøde i Finansministeriet fredag om inflationshjælp.

Men der var ingen initiativer på vej til at sænke fødevarepriserne.

Det er på trods af, at andre lande har en markant lavere moms på fødevarer end Danmark. I Tyskland er den således syv procent, mens den i Sverige er 12 procent.

I Danmark har vi nu i 30 år haft en af verdens højeste momssatser på 25 procent. Dermed koster de nøjagtigt samme fødevarer mere i afgifter i Danmark, end de gør i nogle af vores nabolande.

Samtidig viser tal fra Finansministeriet, at statskassen står til at indkassere 18 milliarder kroner mere i moms næste år i forhold til i år.

Annonce:

Det kunne være dejligt, men ...
Ekstra Bladet spurgte derfor finansminister Nicolai Wammen (S) om, hvorfor det ikke var muligt at sænke momsen på fødevarer.

- Vi sænker elafgiften til det absolutte minimum ...

- Ja, men hvad med fødevarer?

- Hvis man ser på den samlede moms, så er det enorme beløb, som kommer ind via moms, som er med til at finansiere vores velfærdssamfund. Vores skoler, vores hospitaler, vores ældrepleje. Selvom det kunne være dejligt at gå ud og sige, at nu sætter vi momsen ned eller fjerner den, så ville vi stå med et meget stort hul i vores velfærdssamfund. Det har vi som regering ingen planer om, lød svaret fra Nicolai Wammen (S).

- Men jeg hører bare ikke forklaringen på, hvorfor danskerne skal betale så meget mere i moms på fødevarer? I står til at tjene 18 milliarder mere på moms næste år i forhold til i år. Hvorfor ikke gribe ind der?

Annonce:

- Den måde, vi har indrettet os på i Danmark er, at vi betaler skat og afgifter, herunder også moms, og bruge de penge på et godt sundhedsvæsen, skoler, børnehaver og ældrepleje. Hvis man lige pludselig fjerner meget store indtægter der, så ville man ikke kunne give den pleje og omsorg til vores ældre og det sundhedsvæsen, vi gerne vil have og tilbud til vores børn og unge, som er en meget vigtig del af hele Danmark. Derfor er det ikke sådan, at man bare kan fjerne momsen og så samtidig have det velfærdssamfund, vi har i dag, sagde Nicolai Wammen.

I stedet blev aftalen blandt andet, at elafgiften sænkes, at børnechecken forhøjes og at man får mulighed for at tage et lån til at dække sin energiregning.

FAKTA: Elafgiften sænkes kraftigt i inflationshjælpepakke

Et bredt flertal i Folketinget har fredag præsenteret en aftale, der sikrer inflationshjælp til danskere.

Aftalen, der har fået navnet vinterhjælp, er kommet i stand som følge af de stigende energipriser.

Her er udpluk af aftalen:

* Elafgiften sænkes fra 69,3 øre per kilowatt-time til EU's minimumssats på 0,8 øre per kilowatt-time. Det sker midlertidigt i første halvdel af 2023.

* Børnechecken hæves midlertidigt med 660 kroner per barn. Pengene udbetales i januar 2023.

* Der bliver mulighed for en indefrysningsordning for husholdninger og virksomheder. De får mulighed for at indefryse betalingen af den del af regningerne for el og gas, der overstiger priserne per 4. kvartal 2021.

For fjernvarme gælder det, at den del af regningerne, der overstiger fjernvarmeprisen i januar 2022 for de ti dyreste fjernvarmeselskaber, kan indefryses.

Indefrysningen gælder for regninger i en periode på 12 måneder, og det indefrosne beløb kan tilbagebetales til energiselskaberne over en periode på fire år. Forinden er der mulighed for en afdragspause på et år. Husholdninger skal betale en rente på to procent for det indefrosne beløb.

* Puljen, der skal hjælpe med at få fjernvarme udrullet til flere husstande, bliver forøget med 150 millioner kroner i år og 100 millioner kroner næste år.

* Der bliver iværksat tiltag, der skal understøtte, at husstande med træpillefyr kan få træforsyninger.

* Finansieringen til vinterhjælpen kommer blandt andet fra statens generelle reserver samt fra indtægter til blandt andet pensionsordninger, som bliver fremrykket fra 2024 til næste år.

Desuden bliver en række bevillinger til anlægsarbejde på transportområdet, der var planlagt til næste år, udskudt.

Kilde: Finansministeriet.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Mette Frederiksen har svært ved at skelne mellem moral og dobbeltmoral
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: