Skandale-formand trækker sig efter én dag

Formand trak sig fra Akademikernes A-kasse under pamper-skandale, men onsdag fik han en ny rolle i a-kassen. Nu har han trukket sig - igen

Allan Luplau og Michael Valentin i hyggeligt selskab i sidstnævntes kælder - det var, før skandalesagerne begyndte at rulle i a-kassen. Privatfoto
Allan Luplau og Michael Valentin i hyggeligt selskab i sidstnævntes kælder - det var, før skandalesagerne begyndte at rulle i a-kassen. Privatfoto
Følg Politik

Den detroniserede formand i Akademikernes A-kasse, Allan Luplau, var tilbage i a-kassen i én dag. Så trak han sig igen.

Det kan Ekstra Bladet nu afsløre, efter at valget til a-kassens repræsentantskab blev officielt på dens hjemmeside onsdag. Her dukkede Allan Luplaus navn pludselig op, selvom han trak sig som bestyrelsesformand i selvsamme a-kasse tilbage i 2018 efter 'skarp kritik'.

Allan Luplau står som nummer to under Djøfs repræsentanter i a-kassens repræsentantskab, og det fik Ekstra Bladet til at rette henvendelse til Luplau, som også er direktør i Sygeforsikringen Danmark. Svaret var, at Allan Luplau trækker sig. Igen.

'Jeg ønsker AKA det bedste, hvis min deltagelse i repræsentantskabet på nogen som helst måde måtte genere nogen, så trækker jeg mig', skriver Allan Luplau.

'Siden du henvender dig, så har det givet generet nogen. Jeg har allerede meddelt Djøf og AKAs formand Thomas Damkjær, at jeg har trukket mig', skriver Allan Luplau, som ikke har yderligere kommentarer.

SKANDALEN I A-KASSEN

Bestyrelsesformand Allan Luplau og Michael Valentin med høj cigarføring, inden skandalerne begyndte at rulle. PRIVATFOTO.
Bestyrelsesformand Allan Luplau og Michael Valentin med høj cigarføring, inden skandalerne begyndte at rulle. PRIVATFOTO.

Ekstra Bladet kunne i september 2018 afsløre, at Michael Valentin var blevet fyret som direktør for Akademikernes A-kassen per 27. september.

Efter flere uger med artikler om kritisable dispositioner i a-kassen meldte bestyrelsesformand Allan Luplau ud den 17. december, at han vil trække sig ved et ekstraordinært repræsentantskabsmøde 4. januar 2019. Det samme gør de to næstformænd Bolette Sillassen (Ingeniørforeningen) og Ole Helby (Dansk Musikpædagogisk Forening).

A-kassens konstituerede direktør, Britt Dyg Haun, og sekretariatschef Line Verbik Byriel er den 17.december fratrådt med øjeblikkelig virkning efter gensidig aftale med bestyrelsen.

Den 17. december meldte a-kassen ligeledes ud, at vicedirektør Mette Gregersen fortsætter som konstitueret adm. direktør i a-kassen frem til ansættelsen af en ny.

28. december meldte a-kassen ud, at whistleblower og vicedirektør Lars Kreutzmann er blevet opsagt.

A-kassen valgte selv at iværksætte en advokatundersøgelse. Samtidig foretog Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, STAR, en tilsynsundersøgelse med bistand fra Kammeradvokaten. Sidstnævnte undersøgelse mundede ud i en politi-anmeldelse af, at medlemmernes penge var misbrugt under Michael Valentin. Desuden rettede undersøgelsen en skarp kritik af a-kassens bestyrelse med formand Allan Luplau i spidsen.

Ekstra Bladet har afsløret, at:

- Den interne undersøgelsen bl.a. har omhandlet påstået chikane og mobning af tillidsfolk.

- Ifølge whistleblower forsøgte bestyrelsesformand Allan Luplau at få skjult en sag om grov chikane af tillidsrepræsentanter i a-kassen. Samtidig oplyser whistleblower, at Luplau gav hjemmel til Michael Valentin til, at tillidsfolk skulle fryses ud ved at give dem kedelige opgaver.

- A-kassen har politianmeldt Michael Valentin for at have modtaget returkommission i form af vinrejser for 40.000 kroner.

- A-kassen også har meldt Michael Valentin til politiet for at lade a-kassen betale for mad og servering ved direktørens private arrangementer.

- Formand for a-kassen, Allan Luplau, var vinven med den fyrede direktør, og han har flere gange siddet til bords under middage i direktørens villa, hvor a-kassen betalte.

- Den fyrede direktør har støttet Løkkefonden med 50.000 kroner for at få adgang til Lars Løkke. Det lykkedes, da Lars Løkke kom forbi Akademikernes A-kasse i februar 2015 til en times møde.

- Michael Valentin var vennernes mand. Sammenlagt har han givet venner fra vinklubben ordrer for 2,6 mio. kr. i a-kassen. Det gælder alt fra rådgivning til kunst og podcasts.

- Michael Valentin fik a-kassen til at leje lokaler på Johan Borups Højskole for 250.000 kroner. Lokalerne blev dog aldrig anvendt, og senere kom Michael Valentin med i skolens bestyrelse.

- A-kassen medlemmer betalte for, at Michael Valentin kunne komme på et welnessophold i Spanien til 25.000 kr, godkendt af bestyrelsesformand Allan Luplau. 

- A-kassens medlemmer betalte 400.000 kroner for Michael Valentins reception, da han blev 50 år i 2017.

En whistleblower har påpeget, at topledelsen er 'fedtet ind' i sagen.

'Der er et grundlæggende behov for at få ryddet op i den øverste ledelse af a-kassen', skrev whistlebloweren til medlemmerne af a-kassens to øverste organer - bestyrelsen og de 57 medlemmer af repræsentantskabet. Efterfølgende fandt den store udskiftning i a-kassens top sted.

Som følge af sagen har Michael Valentin også fratrådt posten som formand for Folkemødet på Bornholm. Samtidig har han mistet fem bestyrelsesposter i forskellige firmaer.

Læs artikler her:

Mystik om dansk topdirektørs fyring

Topchef fyret efter tip fra medarbejder

Interne mails: Fyret fagboss mobbede tillidsfolk

Fyret direktør trækker sig som Folkemøde-formand

Fyret fagboss på dyre vinrejser: Nu er han politianmeldt  

Fyret fagboss skyder igen: Formand er 'sovset ind'

Fagboss fik besøg af V-formanden: Gav 50.000 kr. til Løkkes fond

Fortrolige dokumenter: Fagboss fik fest for 400.000 kr.

Løkke afkræves svar: Fagboss gav 50.000 og fik et møde

Fyret fagboss købte vin for 250.000 på et år

Whistleblower i skandaleramt a-kasse: Hele topledelsen er fedtet ind

Bagmandspolitiet om fyret direktør i fortroligt dokument: 'Alvorlige sager'

Væltede sig i vin til middage i a-kasse: Op mod 300 kroner pr. flaske

A-kasse krise-lukker efter direktør-fyring: Jobsøgende må gå forgæves

Fældet fagboss: Her er vennerne han hjalp

Ny afsløring: Fagboss betalte for tomme lokaler

Fagboss optrapper fødselsdags-krig om 400.000 kroner

Valentin og a-kasseformand: Rigtige pamper-venner

Medlemmerne betalte: Formand sendte Valentin på wellness-tur

Fyret direktør gav vin-venner ordrer for 2,6 mio. kr: Formanden sad med til bords

A-kasse melder fyret direktør til politiet for middage  

Valentin afviser alt: Her er kvitteringerne

Nyt krisemøde i skandaleramt a-kasse: Stolen vakler under formanden

Under krisemøde i a-kasse: Skandaleramt formand og to direktører trækker sig

Annonce afslører formand: Inviterede til svinedyr reception  

Whistleblower: Pamper-formand ville skjule chikane af tillidsfolk

Afslørede a-kasse: Nu er whistleblower fyret

Politiker om whistleblower-fyring: Et spark i skridtet

Whistleblower: Ny direktør også fedtet ind i skandaler

Afsløring: Pamper-direktør havde VIP-vinskab og flasker til 800 kr stykket  

Ved du noget, så tip os enten på sms/mms: 1224 (almindelige takst) eller på mail: 1224@eb.dk

Direktør-fyring begyndte sag
Det var fyringen af den tidligere direktør Michael Valentin i Akademikernes A-kasse, som hvirvlede så meget snavs op i landets største a-kasse, at både formanden, Allan Luplau, de to næstformænd samt to medlemmer af direktionen stoppede i december 2018.

Skandalen drejede sig blandt andet om dyre vinindkøb, anklager om returkommission og middage hjemme hos direktøren - med Allan Luplaus deltagelse - på a-kassens regning.

Allan Luplau trak sig efter 'skarp kritik' af tilsynsmyndigheden STAR  oven på en omfattende undersøgelse af skandalesagerne med hjælp fra Kammeradvokaten.

Undersøgelsen påpegede bl.a., at Allan Luplau havde givet mangelfulde oplysninger til tilsynsmyndigheden i en orientering 9. oktober 2018.

Dette tog afsæt i sagen om en økonomisk støtte på 50.000 kr. fra Akademikernes A-kasse til Lars Løkke Rasmussens fond, LøkkeFonden.

Ikke dækkende
STAR skrev således i en fortrolige orientering:

'(...) styrelsen (vil) på det foreliggende grundlag skarpt kritisere, at a-kassen i sit brev til styrelsen den 9. oktober 2018 (underskrevet af Allan Luplau, red.) i forbindelse med a-kassens interne undersøgelse op til afskedigelsen havde konkluderet, at 'der ikke er identificeret forhold som klart er i strid med formålsbestemmelserne i Akademikernes A-kasse. Revisors undersøgelser har ikke identificeret forhold, der afkræfter ovenstående'.'

Og videre:

'Når indholdet af skrivelsen sammenholdes med indholdet af a-kassens egen advokats notat af 24. september 2018, synes konklusionerne i skrivelsen ikke at være en dækkende beskrivelse af de på det tidspunkt afdækkede forhold, idet Norrbom Vinding (advokatfirma, red.) konkluderer, at... 'Vi har endelig fået oplyst, at Allan Luplau er af den opfattelse at økonomisk støtte til Løkkefonden er klart uden for AKA's formål (...)'.'   

Generelt bemærkede STAR, at man slet ikke var tilfreds med samarbejdsvilligheden fra a-kassens side.

'Styrelsen (skal) på det foreliggende grundlag kritisere, at a-kassen efter styrelsens henvendelse medio september kun tøvende har medvirket til oplysning om baggrunden for afskedigelsen af Michael Valentin, og at man først efter styrelsens åbning af en undersøgelse den 26. oktober 2018 reelt har fået afdækket en række alvorlige svigt i a-kassens administration.'

Utilstrækkeligt ledelsestilsyn 
Tilsynsmyndigheden slog desuden ned på en række kritiske forhold i a-kassen, hvor bestyrelsen ikke havde levet op til sit ansvar.

'Vedrørende flere forhold, som giver anledning til kritik af a-kassen, synes bestyrelsen at have haft lejlighed til at stille spørgsmål ved forholdet, herunder eksempelvis omfanget af involvering i Folkemødet, større donationer og sponsorater og tilskud til forskellige større markedsføringsinitiativer, omfattende vinindkøb og Michael Valentins fødselsdagsreception m.v.'

Under krisemøde i a-kasse: Skandaleramt formand og to direktører trækker sig

På den baggrund fandt tilsynsmyndigheden det 'kritisabelt, at bestyrelsen ikke i tilstrækkelig grad tog stilling til, om de forskellige tilskudsformål lå inden for a-kassens vedtægter, og at der på det foreliggende grundlag ikke synes at være udvist skyldige økonomiske hensyn i de økonomiske dispositioner på bl.a. de nævnte områder'.

Afsløring: Pamper-direktør havde VIP-vinskab og flasker til 800 kr stykket

Pamper-revseren selv fældet af pamperi

Den nuværende direktør i Akademikernes A-kasse, Villy Dyhr, har ingen kommentar til Allan Luplaus valg eller tilbagetrækning.

'Det er de enkelte valggrupper, der beslutter, hvem der skal repræsentere dem i Akademikernes A-kasses repræsentantskab.  Derfor har vi heller ingen kommentarer til, at Allan Luplau nu har trukket sig fra repræsentantskabet', lyder det i en skriftlig kommentar.

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Tak til børnene for at give deres liv

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+