Skandaleordfører forfremmet: Ellemann i knæ

Efter massiv flugt fra Venstre er Thomas Danielsen - trods en række kontroversielle sager - blevet partiets nye gruppeformand

Flere profiler er smuttet fra Jakob ElleManns Venstre - nu er kontroversiel ordfører blevet forfremmet til gruppeformand. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Flere profiler er smuttet fra Jakob ElleManns Venstre - nu er kontroversiel ordfører blevet forfremmet til gruppeformand. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Følg Politik

Thomas Danielsens politiske øje er stadig blåt, efter at han for mindre end en uge siden blev banket eftertrykkeligt på plads af Venstres politiske ordfører, Sophie Løhde.

Det skete efter nogle knap så heldige udtalelser om en eventuel rigsretssag mod Mette Frederiksen.

Nu er selvsamme Thomas Danielsen, der bl. a. fungerer som minkordfører, blevet forfremmet til den centrale post som Venstres gruppeformand på Christiansborg, efter at Karsten Lauritzen har valgt at forlade politik.

Udpegelsen af Thomas Danielsen kommer, efter at en række V-profiler ligeledes har forladt Jakob Ellemanns tropper siden valget i 2019.

Artiklen fortsætter efter videoen ...

Karsten Lauritzens afsked med Venstres folketingsgruppe kommer på en 'episk lortedag' for Venstre.

Dermed stod de oplagte valg til gruppeformandsposten ikke just i kø, da Karsten Lauritzen i sidste uge meddelte, at han tiltræder som direktør i DI Transport.

'Det var et begrænset korps,' som en centralt placeret Venstre-kilde betegner kandidatfeltet.

Stjerneflugt fra Ellemann

Otte af de største stemmeslugere fra 2019-valget - samt Claus Hjort og Bertel Haarder - er fortid i Venstre ved næste valg.

Herunder de frafaldnes personlige stemmetal og placering på Venstres interne topscorerliste.

1. Lars Løkke Rasmussen (partileder for Moderaterne): 40.745 personlige stemmer

2. Inger Støjberg (pt. helt ude af politik): 28.420 personlige stemmer

3. Tommy Ahlers: (forlader politik) 26.420 personlige stemmer

6. Karsten Lauritzen: (forlader politik) 18.335 personlige stemmer

7: Ellen Trane Nørby: (Forlader landspolitik) 13.477 personlige stemmer.

12. Kristian Jensen (FN-udsending): 10.759 personlige stemmer

13. Britt Bager (konservativ): 10.490 personlige stemmer

16. Marcus Knuth (konservativ): 9.523 personlige stemmer

30. Claus Hjort Frederiksen (forlader politik) 6.405 personlige stemmer

32: Bertel Haarder (forlader politik) 5.308 personlige stemmer

Dermed er 169.882 personlige stemmer forsvundet fra Venstre.

Lars Løkke

Lars Løkke forlod partiet 1. januar 2021 efter et længere tilløb. Han har siden startet partiet Moderaterne, som vil stille op til næste valg.

Løkke var formand for Venstre i årene 2009-19. Statsministerposten har han indtaget i to omgange.

Inger Støjberg

Efter fyringen som næstformand smed hun nøglerne til partikontoret 4. februar. Hun kunne ikke leve med, at hende parti støttede en rigsret imod hende.

– Jeg må erkende, at jeg ikke har fået et ben til jorden i det Venstre, som Jakob Ellemann-Jensen og den nuværende Venstre-ledelse på Christiansborg står for, sagde hun til Skive Folkeblad. I december blev hun stemt uværdig til Folketinget.

Karsten Lauritzen

Venstres gruppeformand stoppede fra 31. januar 2022, fordi han skal være far og har fået job i DI Transport. Den tidligere skatteminister tror dog på Jakob Ellemann og Venstres fremtid.

'Derfor er jeg klar til at give stafetten videre her i rimelig tid inden et folketingsvalg, så min kreds har mulighed for at finde en ny kandidat' skriver han på Facebook.

Ellen Trane Nørby

Da Venstre på Christiansborg i 2019 skulle vælge en ny næstformand, var hun kandidat. Men tabte Inger Støjberg, som siden har meldt sig ud af partiet.

Til Avisen Danmark siger hun, at hun er tryg ved Jakob Ellemann som formand.

I første omgang vil Ellen Trane Nørby finde et job - og så vil hun være borgmester i Sønderborg. Her sidder hun i byrådet efter borgmesterdrømmen bristede i november 2021.

Kristian Jensen

Den tidligere udenrigsminister smuttede i begyndelsen af marts 2021 til en stilling som særlig udsending hos FN. Han skal sikre Danmark en plads i FN's Sikkerhedsråd.

Som tidligere næstformand i Venstre var Kristian Jensen gennem adskillige år en central figur i det borgerlige parti. 

Marcus Knuth

Den tidligere soldat var den første til at gøre sin exit i november 2019 kort efter Ellemanns indtog på formandsposten. Han er i dag en velintegreret del af den konservative folketingsgruppe. 

Britt Bager

Som politisk ordfører i regeringsårene blev hun et kendt ansigt i de danske stuer. Men siden valget i 2019 var hun ude i kulden, så hendes beslutning bør ikke overraske Ellemann og ledelsen.

Tommy Ahlers

Blev anset som fremtidens mand, men efter få år i toppolitik kastede Tommy Ahlers håndklædet i ringen 3. august 2021.

Claus Hjort Frederiksen

Den tidligere forsvars- og finansminister stopper i politik fra næste valg, fordi han selv er kommet op i alderen, og hans kone er blevet syg.

'Min kone, Christina, er alvorligt syg og det vil kræve mere og mere af mig i de kommende år. Og så fylder jeg jo 75 år næste gang', skriver han på Facebook.

Bertel Haarder

Efter mere end 45 år i Folketinget og Europa-Parlamentet meddelte Bertel Haarder - Danmarks længst siddende minister - i februar 2021, at han ikke genopstiller ved næste folketingsvalg.

- Jeg har aftjent min værnepligt, lød det fra den 77-årige politiske veteran.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Thomas Danielsen. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Thomas Danielsen. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Overraskende
I det hele taget lægger de Venstre-kilder, som Ekstra Bladet har talt med, ikke skjul på, at de er overrasket over valget af Thomas Danielsen som gruppeformand.

Dog udtrykker kilderne også en tro på, at han kan løfte opgaven som formand for partiets folketingsgruppe.

Ifølge Ekstra Bladets oplysninger var der heller ingen indvendinger mod valget af Thomas Danielsen under Venstres gruppemøde tirsdag på Christiansborg.

'Det var første og eneste valg,' kunne politisk ordfører Sophie Løhde konstatere, da den nye gruppeformand blev præsenteret for pressen efter mødet.

'Kludrede' interviews'
Her medgav Thomas Danielsen desuden, at nogle af hans tidligere interviews godt kunne fremstå ' kludrede'.

Det er vist mildt sagt.

Som det fremgår herunder, er listen over Thomas Danielsens uheldige sager gennem årene lang.

Danielsens dumheder

Adskillige gange er Thomas Danielsen kommet galt afsted i sine ti år som folketingsmedlem. Her er Danielsens greatest hits:

Banket på plads af Løhde

For bare fem dage siden blev Thomas Danielsen kraftigt irettesat af Sophie Løhde for at insistere på, at Venstre bakker op om en rigsretssag mod Mette Frederiksen.

- Altså, der er belæg for en rigsretssag. Alene ud fra regeringens egen redegørelse, forklarede han i et interview med Politiken, hvor han tilføjede, at kommissionen 'vil være med til at kvalificere anklageskriftet.'

Udskammede landsdommer

I et slettet Facebookopslag problematiserede Danielsen i 2020, at Instrukskommissionen havde landsdommer Peter Mørk Thomsen som formand.

Her skrev han, at 'rød blok har politisk valgt at nedsætte en kommission med næstformanden i Flygtningenævnet som bestemmende formand. Men i Danmark kan politiske modstandere heldigvis ikke dømme hinanden - heller ikke via politisk bestemte kommissioner.'

Firma med kvotekonge

Ekstra Bladet afslørede i 2017, at der blev investeret fire millioner kroner i den virksomhed, som Thomas Danielsen ejede 17 procent af. Pengene kom fra storfiskeren John-Anker Hametner Larsen, og i forbindelse med afsløringen valgte Venstre at vrage Danielsen som partiets fiskeriordfører.

Beklagede Botox-drilleri

Danielsen er en af de borgerlige politikere, der har angrebet tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt for at bruge Botox.

Det skete bl. a. i 2015, hvor han på Twitter skrev: ' Beklager, HTS. Folkets panderynker kan ikke fjernes med Botox.'

Politikeren måtte dagen efter beklage sit tweet.

A

Ifølge Ekstra Bladets oplysninger er der nu indgået en forståelse mellem Jakob Ellemann og Thomas Danielsen om, at gruppeformandens stil skal være rundere, end det eksempelvis har været tilfældet i tiden som minkordfører.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Jakob Ellemann-Jensen til valget af Thomas Danielsen som gruppeformand, da Ellemann fortsat er sygemeldt med corona.

Danielsen: Nogle interviews har fremstået kludrede

- Thomas Danielsen, det er ikke mere end fire dage siden, at din politiske ordfører måtte banke dig på plads for dine udtalelser om en eventuel rigsretssag mod Mette Frederiksen. Kan du holde styr på hele gruppen, når du ikke kan holde styr på dig selv?

- Jeg kommer til at lede gruppemøderne, og jeg glæder mig til at repræsentere hele folketingsgruppen. Jeg har afgivet mange interviews, og nogle af dem kan godt fremstå kludrede og af meget lang varighed, hvorfor der kan komme flere forskellige ting frem, som kan være lidt svært at kommunikere. Men det ændrer ikke på, at jeg glæder mig til at tale på vegne af hele folketingsgruppen.

- Men hvordan kommer samarbejdet med resten af gruppeledelsen til at fungere, når det ikke er mere end fire dage siden, at du blev undsagt?

- Jeg er ikke i tvivl om, at den gode ånd, vi har i Venstres folketingsgruppe på nuværende tidspunkt - hvor vi diskuterer mangt og meget, men med et smil på læben - er noget, jeg er glad for at se, og noget vi måske har manglet, når vi kigger tilbage. Der er en meget stor fortrolighed og tryghed med hinanden i folketingsgruppen. Og forskelligheder, som vi selvfølgelig skal kunne rumme i et så stort parti som Venstre.

- Mange medlemmer af folketingsgruppen har forladt jer. Falder der ro på med dig som gruppeformand?

- Der er heldigvis faldet ro på. Det er en fantastisk dejlig folketingsgruppe at komme til gruppemøde i, netop fordi man kan se, at folk både smiler med munden og med øjnene, når vi diskuterer. Det er en helt anden folketingsgruppe, jeg træder ind i, så jeg forventer, at det bliver et let arbejde at overtage posten fra Karsten Lauritzen, siger Thomas Danielsen.

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Hør mere om Thomas Danielsens udnævnelse i Ekstra Bladets politiske podcat Ingen kommentarer herunder eller i din podcastapp

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Den danske model er i fare, hvis ikke en masse tyk beton fjernes

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind