Skat jagter 300 danskere i Panama-skattely

Skatte-minister Karsten Lauritzen (V) tøver med at købe lækkede dokumenter - men Skat samarbejder med andre lande om at efterforske sagen

Skat har siden januar kendt til Panama-lækagen. Men skatteminister Karsten Lauritzen (V) er skeptisk overfor, om myndighederne skal betale for dokumenterne. Hør meget mere om sagens omfang her.

Flere end 300 'velstillede danskere' er ifølge DR nævnt i de godt 11 millioner hemmelige dokumenter, som er blevet lækket fra et omstridt advokatfirma i Panama. Det drejer sig blandt andet om erhvervsfolk og professionelle sportsstjerner.

De danske myndigheder har endnu ikke fået adgang til materialet, men har indledt samarbejde med udenlandske myndigheder om at få oplysninger fra de lækkede dokumenter.

Gllistrup viste, at man selv kan bestemme sig skatteprocent. Foto: Jyllandsposten/Ole Lind nationen Glistrup havde ret: man bestemmer selv hvad man betaler i skat

'Skat blev medio januar 2016 bekendt med en ny mulig lækagesag med oplysninger, der vedrører Panama. Skat har kontaktet vores internationale samarbejdsparter i umiddelbar forlængelse heraf, for at få afklaret størrelse, omfang mv. af sagen,' skriver Skat i en mail til Ekstra Bladet.

Flere andre landes myndigheder har allerede fået delvist indsigt i lækagen, oplyser Skat.

'Såfremt der i deres materiale findes oplysninger om danskere eller oplysninger, der er i det hele taget er relevant for Danmark, vil disse blive fremsendt til SKAT efter aftalerne om spontane oplysninger. Skat er i løbende dialog med andre landes skattemyndigheder, men det er ikke muligt at udtale sig om en egentlig tidshorisont,' oplyser Skats presseafdeling i mailen.

Danske navne holdes skjult
Søndag aften kunne Politiken og DR sammen med et stort antal samarbejdende internationale medier afsløre 11,5 millioner dokumenter, der påviser, at banker verden over - herunder Nordea - har hjulpet kunder med at oprette stråmandsselskaber, så de kan undgå skat. Ingen af de to medier har dog for alvor løftet sløret for de navne, som gemmer sig bag de godt 300 danskere, som optræder i materialet.

Ifølge DR er forretningsmanden Harry Rosenberg dog en af de 300 danskere, som har benyttet det omstridte advokatfirma Mossack Fonseca i Panama, som de godt 11 millioner lækkede dokumenter stammer fra. Harry Rosenberg har blandt andet har ejet Hotel Marienlyst og stormagasinet Illum.

Advokaten og den tidligere ejer af Illum optræder angiveligt i de lækkede papirer fra Mossack Fonseca. (Foto: Nicolai Perjesi/Polfoto) Samfund Medie: Dansk erhvervskæmpe med i kæmpe skattelæk

Tyskerne betaler
Samtidig dokumenteres det altså også, at firmaer, privatpersoner, sportsstjerner og andre har gjort penge usynlige for stater og skattemyndigheder.

Ifølge DR har Tysklands regering allerede sagt ja til at betale for at få adgang til de lækkede dokumenter. Men Skat oplyser til Ekstra Bladet, at de danske myndigheder ikke har fået tilbudt at betale sig til adgang - og at det i givet fald er skatteministeren, som skal træffe beslutningen.

Til DR udtaler skatteminister Karsten Lauritzen (V) dog, at han generelt ikke er 'begejstret for at købe informationer', hvis de er blevet eller bliver tilbudt.

- Det er en principiel sag, at det er en mærkelig situation, hvis man kan sælge oplysninger for penge. Der er nogle retssikkerhedsmæssige problemer i det, siger ministeren til DR. Karsten Lauritzen hælder tilsyneladende mest til, at myndighederne skal vente på, at de medier, som har adgang til materialet, offentliggør det på nettet.

- Men de oplysninger, der er lagt offentligt frem, dem bruger myndighederne selvfølgelig. Og det har jeg også en klar forventning om, at Skat vil gøre, siger han til DR.

De danske myndigheder har tidligere tøvet med at takke ja til lækkede oplysninger, der kunne have afdækket skjulte formuer i udlandet. Skat kunne eksempelvis for fem-seks år siden have fået en liste over flere hundrede danskere, som havde gemt penge i Schweiz for at slippe for at betale skat af dem i Danmark. Men Skat gjorde i årevis - modsat myndighederne i andre lande - intet for at få fat på listen, har Politiken afsløret.

I 2010 blev det politisk besluttet, at Danmark fra sag til sag skal tage stilling til, om skattemyndighederne skal betale for denne type oplysninger. 

I et svar til Folketinget oplyser Karsten Lauritzen, at der tidligere har været to henvendelser om salg af oplysninger. Begge er blevet afvist, fremgår det af svaret, som kan læses her.

Lionel Messi kommer formentlig i løbet af mandagen med en udtalelse i skattely-sagen i Panama, som han er blevet kædet sammen med. (Foto: AP/Manu Fernandez) Spansk fodbold Messi går til angreb efter skattely-anklager

De mange millioner dokumenter viser, at Nordea har været flittig til at hjælpe kunder med at få stråmandsfirmaer i Panama. Foto: Colourbox Samfund Ekspert: Svært at fælde banker for Panama-finte

Adgang til Panama-papirer

Ekstra Bladet har ikke haft mulighed for at undersøge de 11,5 millioner interne dokumenter fra advokatfirmaet Mossack Fonseca i Panama i skattely-skandalen.

Dokumenterne er lækket til 109 medier fra 76 lande i organisationen International Consortium of Investigative Journalists, hvor Ekstra Bladet ikke er medlem.

Danmarks Radio og Politiken er medlem af organisationen, og de har som de eneste danske medier haft mulighed for at undersøge omfang og kontekst for en dansk kobling til den internationale skattely-skandale.

194 kommentarer
Vis kommentarer