Skandalen om det såkaldte EFI-system har betydet, at en lang række danskere har sluppet for at betale deres gæld til staten.
Ekstra Bladet kan i dag afsløre, at det nu er blevet besluttet at droppe store dele af inddrivelsessystemet, efter at Skats medarbejdere i ti år forgæves har forsøgt at få det til at virke.
Systemet blev lanceret i 2005 i forbindelse med den såkaldte strukturreform, som Venstres nuværende statsminister, Lars Løkke Rasmussen, var en af hovedarkitekterne bag.
Staten er gået glip af milliarder: Løkkes makværk skrottes
I den efterfølgende periode har staten måttet erkende, at man er gået glip af enorme beløb, fordi EFI-systemet har fungeret så dårligt, at danskernes gæld ikke er blevet inddrevet, inden den er faldet for forældelsesfristen.
Alene sidste år var fejl ved EFI skyld i, at 1,3 milliarder kroner gik statens næse forbi. I 2013 lød beløbet på 900 millioner kroner. Det har fremgået af en pressemeddelelse fra Skatteministeriet.
Det var ellers meningen, at systemet skulle gøre det lettere for det offentlige at sikre, at danskerne rent faktisk kommer til lommerne og betaler deres ubetalte skat, p-bøder og alle andre regninger til fællesskabet.
Kritik fra Rigsrevisionen
Rigsrevisionen har i flere omgange sat særdeles kritisk lys på det håbløse EFI-system. Det samme har statsrevisorerne, der tidligere i år udtrykte, at de så med alvor og bekymring på sagen.
Formanden for statsrevisorerne, Peder Larsen, er da heller ikke i tvivl om, at det var en fejl, da Lars Løkke og Anders Fogh i 2005 besluttede at centralisere og digitalisere inddrivelsen af gæld til det offentlige.
– Når man har med mennesker at gøre, kommer der en grænse, hvor computerne ikke længere kan klare opgaven, siger han.
Ekstra Bladet har forsøgt at få en kommentar fra Lars Løkke gennem Statsministeriet, men det har ikke været muligt.
Der skete en fejl under valideringen af din bruger.
Gå til Min profil eller prøv igen senere.