Skatte-Sven stemplede løs trods mistanke om fusk: Politikere river sig i håret

Politikere på Christiansborg undrer sig over, hvordan en mistænkt for skatte-snyd kunne blive ved med at stå for udbetalinger af milliarder af kroner i Skat

Der findes både forargelse, frustration og galgenhumor hos Liberal Alliance og Socialdemokratiet, efter at nye oplysninger er dukket op i den famøse skandale om udbytteskat.

Den sigtede skattemedarbejder, Sven Jørgen Nielsen, har nemlig været i politiets og Skats søgelys for fusk længe før, at han udbetalte milliarder af kroner til udenlandske svindlere. Trods mistanken om fusk, så blev Skatte-Sven hverken forflyttet eller suspenderet.

- Hvad tænker de på? Det er helt uforståeligt og ekstremt uforsigtigt, når man kender til de her forhold om en medarbejder, siger Jesper Petersen, skatteordfører for Socialdemokratiet, som får opbakning fra LA.

- Det er et grotesk forløb og en af de situationer, hvor virkeligheden overgår fantasien, siger Joachim B. Olsen, skatteordfører for Liberal Alliance.

Hovedperson i DR-program fængslet for kæmpe skatte-svindel

 

Blåstemplede udbytteskat for milliarder
Som chefkonsulent i Skat med 40 års anciennitet havde Sven Jørgen Nielsen det praktiske ansvar for at godkende ansøgninger om udbetaling af udbytteskat til udenlandske selskaber.

Han kommer i søgelyset hos bagmandspolitiet og Skat i 2011 ifølge DR, fordi myndighederne opdager 1,7 millioner uforklarlige kroner på Svens konto i Nordea. Sven har modtaget pengene fra den udenlandsdansker, der også er sigtet i sagen, men han fortsætter ufortrødent arbejdet i Skat.

- Der må være et sted i Skat, hvor der skal frankeres nogle kuverter, som man kan sætte medarbejdere til, hvis de er under mistanke for skattesnyd, fortæller Jesper Petersen.

- Det er vigtigt, at man fremover har langt skrappere procedure, når man opdager, at der er ansatte med mystiske indtægter, lyder det.

Fængslet for million-svindel i skatte-skandale: Her er Svens vilde dobbeltliv

Tidslinje: Den vilde svindel-sag

2006: Ifølge Bagmandspolitiet overfører den 47-årige udenlandsdansker 130.000 kr. til Sven Jørgen Nielsens konto i Nordea. Overførslerne fortsætter til og med 2009, så der i alt overføres 1,7 mio. kr. Pengene bliver aldrig selvangivet.

2007: De to sigtede bedrager, ifølge Bagmandspolitiet, statskassen for 37,4 mio. kr. i såkaldt udbytteskat, som i 14 portioner overføres til den 47-åriges caribiske selskab i skattely.

Den 47-årige køber en luksusvilla for 6,1 mio. kr. i en amerikansk sydstat – og begår ifølge Bagmandspolitiet skattesnyd for 716.000 kr., der stammer fra udenlandsk aktieudbytte.

Ifølge Bagmandspolitiets sigtelse fortsætter udenlandsdanskeren med denne praksis til og med 2009. Han underdrager dermed samlet statskassen for 3,3 mio. kr.

2010: Den nu 47-årige bliver udenlandsdansker, flytter til USA og køber en pragtvilla til 13 mio. kr.

2011: Sven Jørgen Nielsen kommer i søgelyset hos Bagmandspolitiet og Skat. Myndighederne har opdaget pengeoverførslerne fra vennen.

2012: Svindlen med udbytteskat tager fart. Den nu 68-årige fortsætter i sit job.

Frem til 2015 bliver den danske stat svindlet for 12,3 mia. kr. af et netværk, hvor den britiske statsborger Sanjay Shah mistænkes som hovedmand.

2013: Skatteankenævnet afgør, at Sven Jørgen Nielsen har ’forsømt at betale skat’ og har handlet ’groft uagtsomt’ med sin private selvangivelse. Alligevel fortsætter han i sit job.

2014: Skat har bedt de amerikanske myndigheder om at opkræve 16,6 millioner kroner hos den 47-årige udenlandsdansker. Han nægter at betale. Året efter rejser han sag ved en amerikansk domstol. Han anfægter, at USA kan opkræve hans skattegæld til Danmark, men taber sagen i 2016.

2015: Sven Jørgen Nielsen flytter til Sverige. Landsskatteretten stadfæster afgørelsen fra Skatteankenævnet.

I august afsløres det, at Skat er blevet svindlet for 12,3 mia. kr.

Sven Jørgen Nielsen bortvises og sigtes i sagen om udbytteskat.

2016: Sven Jørgen Nielsen afviser i en DR-dokumentar, at han bevidst har medvirket til svindel. Han erkender et venskabeligt forhold til en central person i den store sag om de 12,3 mia. kr.

2017: 23. maj anholdes den 47-årige i Københavns Lufthavn. Tre dage senere anholdes Sven Jørgen Nielsen i Sverige. Begge sidder nu varetægtsfængslet.

2017: Politiken skriver, at Bagmandspolitiet har sigtet to personer med bopæl i USA i sagen om svindel med refusion af udbytteskat for mere end 12 milliarder kroner.

’Groft uagtsomt’
I 2013 afgør Skatteankenævnet ifølge DR, at Sven Jørgen Nielsen har ’forsømt at betale skat’ og har handlet ’groft uagtsomt’ med sin private selvangivelse. Alligevel fortsætter han i sit job.

- Han burde ikke været blevet på sin plads. Det svarer til, at en børnehavepædagog får en dom for børnemisbrug, og at han hverken fjernes mens sagen kører, og efter at der er faldet dom, mener Joachim B. Olsen.

Svindlen med udbytteskat tager fart i 2012, og frem til 2015 snydes den danske stat for 12,3 milliarder kroner. Det var også i 2015, at Landsskatteretten stadfæster afgørelsen fra Skatteankenævnet mod Sven.

To fængslet i sag om skattefusk for 37 mio: Det begyndte med en avisrute

Kæmpe ledelsessvigt
Det var først, da svindlen med udbytteskat afsløres i august 2015 efter et tip fra britiske myndigheder, at Sven blev suspenderet fra arbejdet i Skat.

- Det er et kæmpe ledelsessvigt i Skat, som er helt uforståeligt for mig, og jeg vil gerne have en redegørelse af sagen for at finde frem til, hvordan det kan ske,

Sven Jørgen Nielsen fastholder dog, at de 1,7 millioner kroner, som han samlet har modtaget fra udenlandsdanskeren, er lån og lidt konsulentløn.

Sven er også sigtet i den store skandale-sag for op mod 12,3 milliarder kroner, men det er uvist hvad sigtelsen går på.

- Vi ved endnu ikke, hvilke rolle Sven spillede i den store sag ifølge bagmandspolitiet, men man kan ikke undgå at få den tanke, at der var en generalprøve nogle år inden, siger Jesper Petersen.

Thorning-regeringen svækkede Skat

Socialdemokratisk galgenhumor
Den nu forhenværende konsulent i Skat, 68-årige Sven Jørgen Nielsens advokat oplyser til Ekstra Bladet, at Sven afviser sigtelserne.

I et interviewet med DR afviste den 68-årige, at han bevidst havde deltaget i svindel med udbytteskat. Han havde blot tjekket ansøgninger og godkendt overførsler, hvis ansøgninger var korrekte, forklarede Sven.

Samtidig fortalte Sven om, hvordan han til sidst sad alene på området efter en række nedskæringer i Skat, som fra 2005 til 2015 gik fra 12.000 til 7000 ansatte.

- Hvis man må have lidt galgenhumor, så kan man fundere over, at man har fyret mange ansatte i Skat, men Sven fik lov at blive og stemple løs på kontoret ude i Høje Taastrup trods mistanken,

Sven Jørgen Nielsen erkendte dog velvilligt, at han havde fået et venskabeligt forhold til direktøren for et firma, der var ejet af den hovedmistænkte i den store sag om udbytteskat, den britiske statsborger Sanjay Shah.

Jensen under anklage: Pralede med slagtning af Skat

Drak øl på Strøget
Sven Jørgen Nielsen havde flere gange været i byen med direktøren, og de to havde drukket øl sammen på flere byture i København, forklarede han.

- Vi tog en tur på ad Strøget med adskillige pit stop, for at sige det, som det nu er, fortalte den 68-årige beredvilligt i DR-dokumentaren 'Milliardkuppet', hvor han gav sin version af sagen.

- Jeg havde på intet tidspunkt indtryk af, at han (direktøren, red.) var ude på at snyde på nogen måde. Men sådan kan det jo selvfølgelig godt se ud i dag. Det er klart, lød det fra Sven Jørgen Nielsen.

Firebande startede skattekaos

Anholdt i ny sag
Men nu er Sven Jørgen Nielsen altså sigtet for bedrageri og varetægtsfængslet i en 'ny sag' om udbytteskat til 37,5 millioner kroner. I følge bagmandspolitiets sigtelse foregik det via 14 overførsler til et caribisk skattely i 2007.

Samtidig er den 68-årige sigtet for skatteunddragelse, fordi han i perioden 2006-2009 via sin konto i Nordea modtog 1,7 millioner kroner fra den medsigtede udenlandsdansker uden at oplyse indtægten til myndighederne.

Sven Jørgen Nielsen og den sigtede udenlandsdansker lærte ifølge tidligere afdelingschef i Skat, Lisbeth Rømer, hinanden at kende for mere end 10 år siden.

Dengang brugte Sven Jørgen Nielsen sin fritid på at uddele aviser for et distributionsfirma i Nordsjælland, som var ejet af udenlandsdanskeren, har Lisbeth Rømer forklaret til TV2.

Fængslet dansk forretningsmand jagtet af Skat i årevis

Sådan blev Skat snydt

Skat har udbetalt mere end 12,3 milliarder kroner til folk bosat i udlandet, som har udnyttet et hul i Skats kontrol.

Det drejer sig svindel med forfalskede aktieudbytter, hvor selskaber i udlandet har søgt om at få udbetalt udbytteskat på baggrund af fiktive aktiebeholdninger og forfalsket dokumentation.

I mange lande skal selskaber ikke betale skat af udbyttet af deres aktier, mens skatten for danske selskaber er på 27 procent.

Svindlen sker, hvis selskaberne har søgt om at få tilbagebetalt udbytteskat, uden de har ejet de aktier, de vil have tilbagebetalt skat for.

Hidtil har det kun været fremme, at svindlen begyndte i 2012.

Men den 'lille udbytteskattesag' viser, at bagmandspolitiet nu mener, at det allerede begyndte i 2007.

Ifølge sigtelserne, har en central medarbejder i Skat tilsyneladende spillet en vigtig rolle lige fra begyndelsen.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

14,8 millioner kroner blev samlet ind på en time