Skatte-topchef erkender: Bryder lov mod sort arbejde på grund

Skiltning på byggepladser skal forhindre sort arbejde, men der var intet skilt ved departementschef i Skatteministeriet, Jens Brøchners, sommerhus, da han fik lavet terrasse og anneks

Jens Brøchner erkender, at der skulle have været et skilt på hans grund, så alle og enhver kunne se, hvad der foregik. Fotograf: Anthon Unger

Der er - stik imod loven mod sort arbejde - ikke opstillet noget skilt på departementschef i Skatteministeriet, Jens Brøchners, grund, som viser, hvem der arbejder på sommerhuset nær den herlige badestrand.

Det kunne Ekstra Bladet konstatere, da vi besøgte byggepladsen midt i arbejdet med at bygge en større terrasse og et anneks.

Håndværkerne, som Ekstra Bladet har talt med, arbejder her på departementschefens sommerhus i Rørvig. Foto: Anthon Unger
Håndværkerne, som Ekstra Bladet har talt med, arbejder her på departementschefens sommerhus i Rørvig. Foto: Anthon Unger

Jens Brøchner erkender brøden om det manglende skilt, efter at Ekstra Bladet har afsløret lyssky forhold ved byggeriet, som får fagforeningen 3F til at slå alarm og melde sagen til Arbejdstilsynet.

Håndværkerne, som Ekstra Bladet har talt med, arbejder på departementschefens sommerhus i Rørvig. Foto: Anthon Unger Dansk politik Lyssky øst-firma bygger hos topchef i Skat

For at bekæmpe sort arbejde er det ellers et krav - ifølge Skat - at byggepladser på privat grund skal have et skilt, hvor det ’tydeligt fremgår, hvilke virksomheder, der arbejder på pladsen’.

Det gælder både danske og udenlandske virksomheder, som skal registreres med navn samt cvr- eller RUT-nummer.

’Øget opdagelsesrisiko’
Skilte-reglen stammer fra en lovpakke mod sort arbejde, som blev vedtaget, mens Jens Brøchner har været departementschef.

- Jens Brøchner, studsede du ikke over, at der ikke var skilt på byggegrunden?

- Det gjorde jeg ikke. Og det er en klokkeklar fejl. Det er en fejl. Det skulle jeg have været opmærksom på. Det er entreprenørens ansvar, at det bliver stillet op. Det skænkede jeg ikke en tanke.

- Så det er et brud på reglerne?

- Det er entreprenøren, der ikke lever op til de regler om at sætte et skilt op.

- Lovpakken mod sort arbejde med skiltekravet blev vedtaget i din tid som departementschef. Du har jo en viden om, at det skal være der...

- Jeg er fuldstændig enig i, at det skilt skulle være der. Det er virksomhedens ansvar. Det er en fejl.

- Det er vel også dit ansvar, at den virksomhed du hyrer, lever op til de regler, du selv er med til at administrere?

- Det er jeg fuldstændig enig i. Igen: Jeg føler, jeg har forsøgt at overholde de regler, der er, siger departementschefen.

Skiltet med firmanavn er til for en ’øget opdagelsesrisiko’ i forhold til sort arbejde, og er skiltet ikke sat op kan det medføre en bøde.

Lovpakken førte til en større kampagne fra Skat mod sort arbejde i efteråret 2012. En førstegangsovertrædelse af skiltereglen kan give en bøde på omkring 5000 kr. til entreprenøren.

Kontrakt opsagt
Jens Brøchner er 'superærgerlig' over sagen og udtaler til Ekstra Bladet, at han har lavet kontrakt med et firma med navnet VK-Byg.

Departementschefen kan dog ikke leve med usikkerheden omkring byggeriet i hans sommerhus.

- For ikke at løbe ind i en situation i forhold til noget som helst har jeg opsagt kontrakten øjeblikkeligt, siger han til Ekstra Bladet.

3F har nu anmeldt sagen ved departementschefens sommerhus til Arbejdstilsynet.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra VK-Byg

Se konfrontationen med Jens Brøchner og læs hele interviewet her:

Dansk politik Skattechef afsløret: Det kan jeg ikke leve med

Litauere: Vi har mødt skattechef

Husk nu at bede om dokumentation for korrekt registrering, når der er tale om udenlandsk arbejdskraft.

Sådan lyder rådet på skat.dk, hvis almindelige danskere vil 'undgå sort arbejde'.

Departementschefen i Skatteministeriet, Jens Brøchner, stillede dog hverken spørgsmål eller krav om dokumentation, da han mødte de to litauiske håndværkere i sommerhuset mellem jul og nytår.

Det oplyser håndværkerne, da Ekstra Bladet besøgte dem ved sommerhuset, hvilket departementschefen bekræfter.

- Han var her ved juletid, hvor han gik lidt rundt, men vi talte ikke rigtig med ham, fortæller den ene håndværker på engelsk.

Dermed handler departementschefen stik imod, hvad arbejdsmarkedsforsker Jens Arnholtz ville have gjort.

- Jeg ville selv som privatperson sikre mig, at der er overenskomstmæssig løn, og at de overholdt de forhold, som ligger i lovgivningen med blandt andet registrering, fortæller han.

1 af 2 Håndværkerne, som Ekstra Bladet har talt med, arbejder her på departementschefens sommerhus i Rørvig. Foto: Anthon Unger
2 af 2 Jens Brøchner erkender, at der skulle have været et skilt på hans grund, så alle og enhver kunne se, hvad der foregik. Foto: Anthon Unger
183 kommentarer
Vis kommentarer