Skatteballade i blå blok: Ikke godt nok, Karsten

Det er nødvendigt at undersøge svindelsagen i Skat eksternt, mener flere partier

Det duer ikke, at Skat undersøger sig selv, lyder det fra De Konservative. (Polfoto)
Det duer ikke, at Skat undersøger sig selv, lyder det fra De Konservative. (Polfoto)

Det er ikke godt nok, at Skatteministeriet internt skal undersøge sagen om skattesvindel for 6,2 milliarder kroner, lyder det fra flere borgerlige partier.

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) har givet Skatteministeriets interne revision fire uger til at undersøge, hvordan det kunne lade sig gøre, at Skat fejlagtigt har udbetalt 6,2 milliarder kroner til udenlandske virksomheder.

Men ifølge Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og De Konservative er det nødvendigt at få øjne udefra til at se på sagen. Måden det skal gøres på, er de dog ikke helt enige om.

Se også: Konservative: Eksterne skal kulegrave skattesvindel

Forlanger advokatundersøgelse
Skatteordfører for Liberal Alliance, Merete Risager, vil have placeret et ansvar hos de ledere i Skat, som ikke opdagede svindlen.

- Det er ødelæggende for borgernes tillid, at Skat mister et milliardbeløb, fordi de ikke er kompetente nok til at følge op på internationale forhold. Derfor er vi nødt til at få placeret et ansvar, sagde hun til Ekstra bladet tirsdag.

De Konservative mener i modsætning hertil, at man bør fokusere på at forebygge lignende sager, og skatteordfører Brian Mikkelsen forlanger i den sammenhæng en uafhængig advokatundersøgelse af sagen.

- Det er et skridt i den rigtige retning, men det er ikke godt nok med en intern undersøgelse. De skal ikke undersøge sig selv. Beløbet er vanvittigt og astronomisk. Det skal undersøges af folk udefra, så man får sat en prop i hullet, siger Brian Mikkelsen til Ritzau.

Se også: Fem medarbejdere i Skat stod bag milliardudbetalinger

DF: En opgave for Rigsrevisionen
Spørger man Dansk Folkeparti, bør man lade Rigsrevisionen, der er en uafhængig institution under Folketinget, undersøge sagen.

- Vi synes, det er helt katastrofalt, at det kan lykkes at svindle den danske stat for så mange penge, men vi synes også, der er behov for, at der kommer nogle eksterne folk til at komme med en uvildig undersøgelse af det her. Og det synes jeg meget vel kan være Rigsrevisionen, som er en uvildig instans, siger skatteordfører for Dansk Folkeparti, Dennis Flydtkjær, til TV 2.

Over for Jyllands-Posten udelukker skatteminister Karsten Lauritzen ikke, at der kan blive behov for flere undersøgelser, hvis den interne ikke viser sig at være tilstrækkelig.

Se også: Politikere: Svindelsag ødelægger borgernes tillid

200 kommentarer
Vis kommentarer