Skatteekspert om Messerschmidt-hjælp: DF kommer af med mere end 1,6 mio. kr.

Morten Messerschmidt (DF) skal betale skat af penge fra Dansk Folkeparti til en EU-gæld, og det betyder, at DF skal have mange flere penge op af lommen, vurderer ekspert

Dansk Folkeparti skal grave 3,5 millioner kroner op af lommerne, hvis de vil hjælpe Morten Messerschmidt med, at betale 1,6 millioner kroner af den gæld, han har til EU, det vurdere skatteekspert. (Foto: Thomas Emil Sørensen)
Dansk Folkeparti skal grave 3,5 millioner kroner op af lommerne, hvis de vil hjælpe Morten Messerschmidt med, at betale 1,6 millioner kroner af den gæld, han har til EU, det vurdere skatteekspert. (Foto: Thomas Emil Sørensen)

Dansk Folkeparti må for alvor til lommerne, hvis de vil hjælpe en kollega i EU-knibe.

Det vurderer skatteekspert Torben Bagge fra advokatfirmaet Tommy V. Christiansen, efter at DF-formanden Kristian Thulesen Dahl vil betale 1,6 millioner kroner, af de i alt knap 3 millioner kroner, som EU-parlamentsmedlem Morten Messerschmidt (DF) skylder EU.

Se også: DF vil betale halvdelen af EU's regning for Messerschmidt

- Hvis de vil dække Morten Messerschmidt helt ind, kommer de til at betale i omegnen af 3,5 millioner kroner, siger Torben Bagge til Ekstra Bladet.

Europa-Parlamentet kræver i alt knap tre millioner kroner tilbage, fordi pengene er brugt uretsmæssigt til blandt andet kampagner for Dansk Folkeparti.

Dansk Folkeparti vil betale 1,6 millioner kroner til EU, siger Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl. (Foto: Tariq Mikkel Kahn/Polfoto) Dansk politik Tulle kommer Messerschmidt til undsætning: Betaler 1,6 millioner kr.

Han skal betale skat
DF vil gerne hjælpe Messerschmidt, men partiet kan ikke bare forære pengene til Morten Messerschmidt, uden at han skal betale skat af dem ifølge eksperten.

- Hvis de forærer Morten Messerschmidt 1,6 millioner kroner, så vil det altovervejende være noget, han skal betale skat af, siger Torben Bagge.

Der kan dog være tale om en undtagelse, om end det ikke er sandsynligt, vurderer Torben Bagge.

- Han skal betale skat af pengene med mindre, at man kan dokumentere, at Morten Messerschmidt har lavet et udlæg for Danmark Folkeparti, men det er ikke det, der synes at være afsæt i her, vurderer Torben Bagge.

- Set fra min stol får man svært ved at komme igennem med, at det har været en udgift for Dansk Folkeparti, siger han.

Rikke Karlsson. (Foto: James Kristoffer Miles) Dansk politik Hun fik jorden til at brænde under Messerschmidt: Jeg har styr på min mavefornemmelse

Den tunge ende
Hvis Dansk Folkeparti virkelig vil betale 1,6 millioner kroner til Morten Messerschmidt, så skal de ifølge eksperten lægge et beløb oveni, som så skal gå til skat.

- Beløbets størrelse kommer selvfølgelig an på hvilket skattetræk Morten Messerschmidt har. For en almindelig dansker vil det typisk være et skattetræk på 50 procent, og Messerschmidt ligger nok i den tunge ende, siger Torben Bagge.

-  Tager vi udgangspunkt i et skattetræk på 50 procent, skal han betale 800.000 kroner i skat, efter at have modtaget de 1,6 millioner kroner, fortæller han.

Morten Messerschmidt. (Foto: Jens Dresling) Dansk politik Rungende kritik og millionregning: Messerschmidt misbrugte EU-midler

Men de ekstra 800.000 er alligevel ikke nok, for dem skal der også betales skat af, forklarer Torben Bagge.

- Hvis de starter med at give ham 1,6 millioner, så bliver han beskattet med 800.000 kroner. Hvis Dansk Folkeparti så siger, at dem vil de gerne dække og giver ham yderligere 800.000 kroner, så får Morten Messerschmidt en ny skatteregning på 400.000 kroner, fortæller Torben Bagge og fortsætter:

- Hvis Dansk Folkeparti så også vil dække de 400.000 kroner, får Messerschmidt en ny skatteregning på 200.000, og sådan fortsætter det, indtil det går i nul, forklarer han.

(Foto: Jens Dresling) Dansk politik Officielt: Kæmpe erstatningskrav mod Messerschmidt

Det kan jeg ikke se
I runde tal vurdere Torben Bagge altså, at Dansk Folkeparti skal betale tæt på 3,5 millioner kroner, hvis de vil hjælpe Morten Messerschmidt med at betale deres del af regningen på 1,6 millioner kroner til EU.

Formanden for Dansk Folkeparti Kristian Thulesen Dahl mener dog ikke, at Morten Messerschmidt skal betale noget til skat.

- Jeg kan ikke se, hvordan det kan få skattemæssige indikationer, men det er ude af mine hænder.

- Men ifølge skatteeksperten, så er Morten Messerschmidt skattepligtig af de 1,6 millioner. Det er du ikke enig i?

- Det kan jeg ikke se, hvordan han skulle blive det.

OVERBLIK: Messerschmidts omdiskuterede EU-fonde

EU-Parlamentets ledelse ventes mandag at beslutte, at MELD og FELD, som Morten Messerschmidt (DF) har været formand for, skal betale knap tre millioner kroner tilbage til EU-kassen. Det skriver DR. Få et overblik over sagen her:

Meld:

* Meld er en forkortelse for Movement for a Europe of Liberties and Democracy. Det er en politisk, europæisk alliance. Organisationen samler de euroskeptiske partier fra EU's medlemslande - herunder Dansk Folkeparti - og politikere fra hele EU i ét fælles parti.

* Meld blev grundlagt i 2012 og er delvist finansieret af EU. Siden 2004 har det været muligt for de europæiske partier og alliancer at modtage økonomisk støtte, der dækker op til 85 procent af partiets udgifter.

* Medlem af EU-Parlamentet Morten Messerschmidt (DF) har været formand for Meld og er fortsat med i organisationens ledelse.

Feld:

* Feld er en politisk fond, der er tilknyttet Meld. Fonden har til opgave at observere, analysere og bidrage til den politiske debat i EU.

* Meld og Feld hænger derfor sammen, og begge arbejder for at fremme medlemmernes og medlemspartiernes politiske holdning, hvilket blandt andet sker på baggrund af tilskud fra EU.

* Meld og Feld får støttekroner fra EU til oplysningsaktiviteter. Ifølge reglerne må disse penge ikke gå til at føre kampagne ved en national folkeafstemning eller et nationalt valg.

Kilder: europarl.europa.eu, meldeuropa.com

449 kommentarer
Vis kommentarer