Skatteekspert: Politikere har skabt et tag selv-bord
Ingen kontrol: Myndighederne kan ikke indhente oplysninger om politikernes firmaindtjening
Lars Løkke Rasmussen kan ikke blive kontrolleret for de penge, han putter i sine selskaber, mens han modtager modregningspligtigt eftervederlag. Det er helt op til hans samvittighed. Producer: Lasse Brøndal
Et ’tag selv-bord til dem selv’. Firma-fiduser og andre krumspring er slet ikke nødvendige. Der er nemlig ingen kontrol med ministrenes eftervederlag. Overhovedet.
Ministrene skal selv erklære eventuel modregning til styrelsen, som ikke har ’hjemmel til at indhente oplysninger hos andre myndigheder’ såsom Skatteforvaltningen.
Samtidig er det heller ikke muligt at kræve, at den forhenværende minister ’dokumenterer oplysninger, fx i form af lønsedler, om indtægter, der medfører nedsættelse’, lyder det fra styrelsen.
– Det er, som om politikerne har skabt et tag selv-bord til dem selv, siger skatteadvokat Torben Bagge.
– Reglerne er ligegyldige, fordi man lige så godt kan lade være med at have regler, hvis der ingen kontrol og sanktion er, fortæller han.
Dermed står reglerne for ministrenes dagpenge i skærende kontrast til reglerne for almindelige danskeres dagpenge. Her har myndighederne rig mulighed for at granske din indtægt.
Rasmus Jarlov vil godt bekræfte - ligesom Kristian Jensen - at han først bliver modregnet, når og hvis han trækker penge ud af selskabet:
’Ja, det gør jeg, når jeg trækker penge ud af virksomheden’.
Foto: Gregers Tycho
Søren Pind (V)
Anpartsselskab: ’Selskabet af 4. juli 1776 ApS’, stiftet 17/7-2008 Formål: Rådgivning, forfatter- og foredragsvirksomhed, investering i kapitalandele. Branche: Rådgivning
Anpartsselskab: ’Selskabet af 20. januar 1981 ApS’, stiftet 21/12-2018 Formål: Eje kapitalandele i andre selskaber. Branche: Ikke-finansielle holdingselskaber
Ekstra Bladet har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Søren Pind, Eva Kjer Hansen og Troels Lund Poulsen.
Ministre skal selv udfylde skema
Når en minister fratræder, oplyser Statsministeriet det til Medarbejder- og Kompetencestyrelsen ved at sende kopi af ministerens afskedigelsesbrev.
Medarbejder- og Kompetencestyrelsen sender herefter et brev til den eks-minister, der handler om den pågældendes ret til ministereftervederlag.
Den pågældende minister får en frist til at udfylde og returnere erklæringen til styrelsen.
Når den udfyldte erklæring er modtaget, sendes et svar tilbage til eks-ministeren, hvis der er indtægter, der medfører nedsættelse af ministereftervederlaget.
Statens Administration bliver herefter anmodet om at nedsætte ministereftervederlaget med det angivne beløb.
Den forhenværende minister bliver anmodet om at orientere Medarbejder- og Kompetencestyrelsen, hvis den pågældende i løbet af de første 12 måneder får en supplerende indtægt, der medfører, at ministereftervederlaget bliver nedsat, og som ikke er angivet på erklæringen om forventede indtægter.
Der skete en fejl under valideringen af din bruger.
Gå til Min profil eller prøv igen senere.