Skatteminister lukker 'stikkerlinjen'

Karsten Lauritzen (V) mener, at anonyme tip om sort arbejde hos naboen kun hører stikkersamfund til

Siden januar har 2423 danskere benyttet sig af den digitale tjeneste. (Foto: Polfoto/Per Rasmussen)
Siden januar har 2423 danskere benyttet sig af den digitale tjeneste. (Foto: Polfoto/Per Rasmussen)

Danskere, der har mistanke om, at naboen får udført sort arbejde eller på anden måde snyder i skat, kan ikke længere indberette mistanken til Skat gennem en anonym sladretjeneste på nettet.

Den mulighed har skatteminister Karsten Lauritzen (V) fra dags dato nemlig afskaffet, oplyser Skatteministeriet.

Det er kun otte måneder siden, at muligheden for at anmelde anonymt på Skats hjemmeside blev indført, men tjenesten, som af kritikerne er blevet døbt stikkerlinjen, falder ikke i ministerens principielle smag.

- Folk skal selvfølgelig kunne ringe og anmelde eksempelvis sort arbejde. Men det tyder på, at antallet af anmeldelser er steget efter indførelsen af anmeldetjenesten. Samtidig har Skat oplevet en stigning i andelen af uinteressante anmeldelser, siger Karsten Lauritzen i en pressemeddelelse.

- Det fortæller mig, at ordningen reelt har fungeret som en tilskyndelse til, at borgerne unødigt angiver hinanden. Det skaber mistillid blandt borgerne, og derfor skal det stoppes, siger han.

Han begrunder samtidig afskaffelsen med hensynet til retssikkerheden på skatteområdet og nævner som eksempel, at den anonyme tjeneste ofte er blevet brugt som chikane i blandt andet nabostridigheder.

Siden Karsten Lauritzen blev udnævnt som minister i juni, er han kommet med flere initiativer, der har til formål at styrke retssikkerheden.

Mest opsigt vakte det, da han afskaffede Skats mulighed for at gå på kontrolbesøg i folks private haver uden en dommerkendelse.

Den digitale sladretjeneste blev opfundet under SF-skatteminister Holger K. Nielsen.

Siden blev den først lagt i graven af den radikale Morten Østergaard, der overtog stafetten fra Holger K. Nielsen.

Men derefter blev den startet igen af Socialdemokraternes skatteminister Benny Engelbrecht. Men nu ser det ud til, at den får det endelige dødsstød af V-regeringen.

- Jeg er rigtig glad for, at vi endelig kan få lukket anmeldetjenesten én gang for alle efter den tidligere regerings slingrekurs, siger Karsten Lauritzen.

Det er fortsat muligt at anmelde sort arbejde ved at ringe til Skat, sende en e-mail, et brev eller møde op personligt hos Skat.

99 kommentarer
Vis kommentarer