Skepsis hos S: Tyrkiet-terror bliver en undskyldning for overgreb på menneskeret

Tyrkiet bruger terrorangreb som undskyldning for at skære i tyrkiske menneskerettigheder, mener EU-ordfører Peter Hummelgaard (S)

Peter Hummelgaard (S) mener, at de kommende EU-forhandlinger med Tyrkiet om flygtningekrisen kan blive brugt til at indføre bedre og flere menneskerettigheder hos det tyrkiske folk. (Foto: AP)
Peter Hummelgaard (S) mener, at de kommende EU-forhandlinger med Tyrkiet om flygtningekrisen kan blive brugt til at indføre bedre og flere menneskerettigheder hos det tyrkiske folk. (Foto: AP)
Følg Politik

I oktober i fjor blev 103 dræbt, i februar var det 29, og søndag eksploderede en bilbombe i Ankara i Tyrkiet, der dræbte 37.

Terrorangrebene dræber uskyldige, men de bliver samtidig brugt som undskyldning for overgreb på menneskerettigheder i Tyrkiet.

Det skriver EU-ordfører Peter Hummelgaard (S) på Twitter.

Domstole lukker Twitter og Facebook
Kort efter bilbomben, der søndag slog 37 ihjel, eksploderede, sendte en tyrkisk domstol en retskendelse af sted - Twitter og Facebook skulle lukkes, lød det.

Brugere havde delt billeder af angrebet på de sociale medier, men at forbyde borgene at dele og skrive med hinanden på sociale medier er et indgreb i ytringsfriheden, mener Peter Hummelgaard.

- Jeg fordømmer på kraftigste terrorangrebet i Ankara. Alle mine tanker er med ofrene og deres efterladte. Der findes intet mere kujonagtigt end at lade civile betale med deres liv, siger han.

- Men den første beslutning, der blev truffet i går, var at lukke ned for befolkningens brug af Facebook og Twitter. Det er en effektiv begrænsning af ytringsfriheden, der allerede er under voldsomt pres i Tyrkiet, siger Peter Hummelgaard.

Tal fra Twitters Transparency Report viser, at tyrkiske domstole i 2015 har ansøgt 858 gange om at få fjernet materiale på Twitter. Ligeledes har andre myndigheder herunder tyrkisk politi i 2015 ansøgt 2071 gange om at få fjernet materiale på Twitter.

- Vi ved, at den tyrkiske præsident Erdogan igennem langt tid har gjort, hvad han kan for at begrænse ytrings- og forsamlingsfrihed i Tyrkiet, og vi ved, at hver eneste gang, der har været et angreb, har det været brugt som undskyldning for at slå hårdere ned på det kurdiske mindretal, siger Peter Hummelgaard.

Tyrkiets regering varsler reformer og mere præsidentmagt

Fantasien sætter grænser for Erdogan
- Kan du komme med andre eksempler på, hvordan terrorisme i Tyrkiet bliver brugt som undskyldning for overgreb på menneskerettigheder?

- Det er kun fantasien, der sætter grænser for det, svarer Peter Hummelgaard.

- Andre gange Tyrkiet er ramt af terror har man begrænset forsamlingsfrihed, man har valgt at bruge det som undskyldning for at slå hårdere ned på de kurdiske mindretal, og man ved også, at de går endnu hårdere til oppositionspartier, præciserer han.

Tidligere i marts skød tyrkisk politi med gummikugler, vandkanoner og anvendt tåregas mod demonstranter, efter at en den af den frie presse, oppositionsavisen og landets største avis, Zamen, var blevet overtaget af myndighederne.

En domstol i Tyrkiet havde forinden vurderet, at Zamen var i ledtog mod tyrkiets præsident Erdogan.

Staten overtager kontrollen med Tyrkiets største avis

Kommende EU-forhandlinger
- Hvordan kan danske partier eller politikere gøre sit for at minimere overgrebene?

- Der er ikke så meget man gøre end at lægge et vedvarende pres på den tyrkiske regeringen.

- Kan danske partier og politikere bruge de kommende EU-forhandlinger om flygtningekrisen til at presse Erdogan?

- Ja, nu hvor man laver aftaler med Tyrkiet om løsninger på flygtningekrisen, bør man bruge det som løftestang og kræve, at tyrkerne skal forbedre sig på alle tænkelige måder, hvad angår borgernes ret til at ytre, forsamle sig, skrive og tænke, hvad man vil.

Mere fra Ekstra Bladet+

Det ligner endnu en katastrofe

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+