Annonce:
Annonce:

Skifter forklaring: En af dem er falsk

DF's næstformand fortsætter med at ændre sine forklaringer om den Meld-konference, som ifølge politiet aldrig fandt sted

Annonce:
Følg Politik

Dansk Folkepartis næstformand Morten Messerschmidt har skiftet forklaringer så mange gange i Meld-skandalen, at han ikke længere selv kan holde styr på fakta og fiktion.  

Om DF’s 2015-sommergruppemøde i Skagen, hvor Bagmandspolitiet (Søik) nu tiltaler Messerschmidt for svindel og dokumentfalsk i forbindelse med en fiktiv Meld-konference, har han givet mindst to fundamentalt modsatrettede forklaringer. Begge kan ikke være sande.

Artiklen fortsætter under grafikken ...

Messerschmidts skiftende forklaringer om DF's sommergruppemøder kan ikke begge være sande. Foto/grafik: Ernst van Norde/Mikkel Bech-Hansen
Messerschmidts skiftende forklaringer om DF's sommergruppemøder kan ikke begge være sande. Foto/grafik: Ernst van Norde/Mikkel Bech-Hansen

- Der har været afholdt en EU-konference. Det her er jo netop ikke et arrangement sammen med Dansk Folkeparti. Det er meget vigtigt, for reglerne for de her europæiske partier er, at der ikke er en samkøring, sagde han i oktober 2016 til DR.

I interviewet med DR's Kåre Qvist i søndags påstod han pludselig det stik modsatte.

Annonce:

- Vi deltog i et sommergruppemøde, hvor der var en masse EU-temaer på dagsordenen, og som derfor blev afviklet som et fællesarrangement mellem Dansk Folkeparti og Meld. EU fylder rigtig meget i Dansk Folkeparti, og det at holde et fælles møde mellem det europæiske parti og det nationale parti - når der er EU-temaer - er fuldstændig efter reglerne, lød det fra DF-næstformanden i det direkte interview med 21 Søndag.

Tidligere tirsdag stemte Folketinget for at hæve Messerschmidts politiske immunitet. Han blev selv væk, selvom han havde lovet at 'stemme ja som den første'.

Ekstra Bladet har forgæves forsøgt at få et interview med Morten Messerschmidt.

Løj også om Søren Espersen

Forklaring på Søren Espersens proforma-post var opfundet til lejligheden. Ekstra Bladet 3. november 2016
Forklaring på Søren Espersens proforma-post var opfundet til lejligheden. Ekstra Bladet 3. november 2016

Da Ekstra Bladet afslørede, at Søren Espersen var vicepræsident i den konkursramte skandalefond Feld, forklarede Messerschmidt i august 2016 følgende til Ekstra Bladet:

- Grunden til at vi satte - at Søren blev foreslået og valgt til bestyrelsen i Feld - er, at det samme menneske ikke må sidde i bestyrelsen for både parti og fond (Meld og Feld). Derfor var det naturligt, at udenrigsordføreren blev sat i fonden.

Men dokumenter, som Meld og Feld selv har indsendt til myndighederne i Paris, viser, at Messerschmidts forklaring var løgn.

Annonce:

Flere personer har nemlig siddet i begge bestyrelser på samme tid - og i øvrigt samtidig med at Søren Espersen var bestyrelsesmedlem og vicepræsident i Feld. Det kunne Ekstra Bladet afsløre i november 2016.

Løj om gyldent håndtryk

Messerschmidt brugte cirka en million skattekroner til et formål, som allerede var erklæret i strid med reglerne. Ekstra Bladet 11. maj 2016
Messerschmidt brugte cirka en million skattekroner til et formål, som allerede var erklæret i strid med reglerne. Ekstra Bladet 11. maj 2016
 

I efteråret 2015 blev Meld og Feld pålagt at tilbagebetale over en million kroner til Europa-Parlamentet for et 'eksorbitant og ødselt' gyldent håndtryk til en tidligere medarbejder. 

Messerschmidt påstod over for Berlingske, at tilbagebetalingen ikke skete med nye EU-støttemidler. Det ville naturligvis også være i strid med reglerne.

- Når udgiften ikke kan afholdes over EU-støtten, så afholder organisationen den af egne ressourcer ... Der er slet ikke brugt EU-midler til denne tilbagebetaling. Der er brugt egne ressourcer, fastslog Messerschmidt.

Men i foråret 2016 kom det frem, at Messerschmidt havde løjet. Han havde netop brugt nye EU-støttemidler til et formål, som altså tidligere var blevet erklæret misbrug af EU-penge.

Annonce:

Medarbejderen hævede dermed dobbelt løn i 11 måneder betalt af EU's skatteborgere, fordi han skiftede til et job i ECR-gruppen som rådgiver for DF's daværende medlem af Europa-Parlamentet og kasserer i Meld, Anders Vistisen.

Netop det gyldne håndtryk betød, at Meld og Feld blev erklæret konkurs ved en domstol i Paris.

Messerschmidts forklaring skudt ned

 

'Det er noget rod'

DF's gruppeformand, Peter Skaarup, var i november 2016 helt klar i mælet, da Ekstra Bladet spurgte til arrangementet i Skagen. Og Skaarups forklaring harmonerer ikke ligefrem med Messerschmidts påstande om, at der var tale om en Meld-konference.

- Man kan roligt slå fast, at det er et sommergruppemøde og ikke en EU-konference, som det også var tilfældet i Kolding året før.

- Det er noget rod, når et program, som vi kender for vores sommergruppemøde, pludselig forvandles til en to-dages konference om EU, siger Peter Skaarup.

- Er der noget, som kan retfærdiggøre, at I kalder det en Meld-konference?

- Nu er det ikke mig, der har indleveret ansøgningen om, at det var en Meld-konference. Det er noget rod, at nogen i EU-systemet melder det ind.

- Nu siger du nogen. Det er jo Morten Messerschmidt, der har skrevet under?

- Ja, det er vores medlemmer af Europa-Parlamentet, som har søgt om penge hos Meld til at afholde det her arrangement.

 

’For eksempel skal vi diskutere retspolitik'

Kaster man et blik på DF-formand Kristian Thulesen Dahls ugebrev om sommergruppemødet i Skagen, så bliver EU og en Meld-konference ikke nævnt med ét ord.

I stedet skrev han følgende om de politiske aktiviteter i Skagen:

’For eksempel skal vi diskutere retspolitik – blandt andet politiets vilkår for at sikre danskerne tryghed. Vi skal tale om udlændingepolitik, trafikpolitik, ældres vilkår, danske værdier og ikke mindst, hvordan vi får løftet landdistrikterne.’

Op til sommergruppemødet lagde DF-formanden ligeledes en video ud på Facebook, hvor han heller ikke nævnte nogen EU-konference med et ord:

- Vi har lige påbegyndt vore tre-dages sommergruppemøde, begynder Thulesen Dahl i videoen.

- Nu skal vi lægge en plan for, hvordan vi får mest muligt af den politik igennem, som vi gik til valg på, konstaterede han om planen for sommergruppemødet.

 

'Jeg har aldrig deltaget i en Meld-konference'

I oktober 2016 havde dr.dk fat i en række DF'ere, hvor langt de fleste svarede, at de overhovedet ikke anede, at de nogensinde havde deltaget i en konference i EU-regi.

- Det der nede i EU? Nej, jeg har aldrig deltaget i en Meld-konference, lød det fra folketingsmedlemmet Bent Bøgsted.

- Nej. Nej, det har jeg sgu ikke, svarede et andet folketingsmedlem, Kim Christiansen, på spørgsmålet om, hvorvidt han nogensinde havde deltaget i en Meld-konference.

- Nej. Jeg aner slet ikke, hvad det er, lød det ligeledes kort og godt fra daværende folketingsmedlem Anita Christensen.

Foto: Carsten Lundager/PR-foto
Foto: Carsten Lundager/PR-foto
 

Modsagt i afhøring

Selv den højeste embedsmand i Dansk Folkeparti, personale- og sekretariatschef Jeanie Nørhave, modsiger Morten Messerschmidt.

Og det sågar under en afhøring med EU’s svindeljægere, Olaf.

Det afslørede DR søndag på baggrund af indholdet i Olafs rapport om efterforskningen mod DF og Morten Messerschmidt.

Jeanie Nørhave har således klart fastslået, at DF’erne fulgte programmet for DF’s sommergruppemøde - og altså ikke en Meld-konference.

Sekretariatschefen ’bekræfter, at det reelle program blev oplyst i Dansk Folkepartis dagsorden,' lyder det i rapporten fra Olaf ifølge DR.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Søren Pind er gået fra snøvsen
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: