Skipper om internt brev i politiet: Det er jo racisme

Enhedslisten vil have undersøgt, om der er en generel negativ tone overfor andre nationaliteter i politiet, og om politichefer står bag ulovlig ordre

Det er langt fra nok, når Nordsjællands Politi får kritik af justitsminister Søren Pind (V) for at bruge ord som 'platugler og svindlere' om østeuropæere i et internt ugebrev.

Det mener Enhedslistens retsordfører Pernille Skipper, som kalder brevet 'racisme' og derfor vil have undersøgt omstændighederne nærmere.

- Det er jo racisme, og det kan vi ikke have i vores politi, siger Pernille Skipper til Ekstra Bladet.

- Hvis politiet taler med racistiske undertoner, så risikerer vi også, at det smitter af på sagsbehandlingen.

Nordsjællands Politi er omdrejningspunktet i en ny bog. (Foto: Jakob Jørgensen) Krimi Politichef godkendte ulovlige anholdelser: ’Alle østeuropæere er platugler og svindlere’

Pind løfter fingeren
Ugebrevet i Nordsjællands Politi fra 2011 kom for nyligt frem i bogen 'Den 9. Kreds - Politiet Indefra', og det fik justitsminister Søren Pind (V) til at løfte pegefingeren over for politiet i et skriftligt svar til Folketingets retsudvalg.

'Rigspolitiet har over for politikredsen tilkendegivet, at man finder ordvalget uacceptabelt. Justitsministeriet kan henholde sig til Rigspolitiets udtalelse, skriver Søren Pind i svaret til Folketinget.

Nordsjællands Politi skrev også, at østeuropæerne som udgangspunkt skulle anholdes, selvom dette strider med retsplejeloven. Politiet må kun anholde på baggrund af mistanke og ikke nationalitet.

- Det er aldrig okay i et retssamfund, at uskyldige mennesker bliver anholdt, og jeg synes, at det er stærkt foruroligende, fortæller retsordføreren.

Se også: Narkoparadis og dårligt arbejdsmiljø: Tidligere betjent kritiserer politi i ny bog

Læs uddrag af ugebrevet her. Artiklen fortsætter under billedet

 

Se også: Betjent fik reprimande: Gjorde opmærksom på narkohandel

Ingen Pind i ilden
Søren Pind lægger dog ikke op til yderligere undersøgelser, og derfor vil Enhedslisten nu bore videre i sagen.

- Ministeren lægger ikke op til at undersøge videre, så vi følger op med nye spørgsmål om, hvorvidt tonen er udtryk for en generelt sprog, og om ledelsen har været inde over.

- Det her har jo ikke skabt større furore internt i politiet, og det kunne godt tyde på, at det ikke var første gang, at man hørte mennesker omtalt på den måde, siger Pernille Skipper.

Se også: Eks-strømer efter ny bog: Betjente kalder mig modig

Skattekroner betaler erstatning
Noget tyder dog på, at ledelsen i Nordsjællands Politi allerede i 2011 vidste, at man var på kant med loven. I ugebrevet fremgår det, at ledelsen var klar til at udbetale erstatning, hvis betjentene kom i problemer.

'Skulle der ske uberettigede anholdelser, er vores CPI (chefpolitiinspektør Flemming Drejer, red.) villig til at undskylde og betale erstatning til de få', lyder det i ugemailen, som forsikring til de udøvende betjente.

Den melding møder kritik fra flere eksperter Ekstra Bladet har talt med. Ifølge Juraekspert Jørn Vestergaard er det direkte upassende, at chefpolitiinspektør Flemming Drejer ifølge mailen tilbyder erstatning.

- Det er ekstra utilbørligt, at meldingen (om uretmæssige anholdelser, red.) ledsages med en besked om, at man kan se stort på reglerne, for ledelsen er indstillet på at betale sig fra eventuelle ulovligheder ved at udbetale erstatning til de forurettede, sagde han til Ekstra Bladet, da bogen udkom.

Også juraekspert Eva Smith rystede dengang på hovedet af løftet om erstatning i mailen.

- Det er jo os, skatteyderne, der får den regning, siger juraprofessoren og kalder det ’ejendommeligt’, at Flemming Drejer nu sidder i en topstilling i PET.

Plus Frustrerede betjente: Her er paradis for narkokriminelle og rockere

Politiet beklager ordvalg
Nordsjællands Politi beklager også ordvalget om østeuropæere i ugebrevet, men forklaringen lyder ifølge politiet, at ugebrevet er en 'uformel kommunikationsform, hvilket afspejles i en tilsvarende uformel tone'.

Nordsjællands Politi oplyser også ifølge svaret til retsudvalget, at ugebrevet ikke var 'en instruks eller forholdsordre'. Samtidig er der 'heller ikke i dag i politikredsen en sådan forholdsordre', lyder det.

'Landets øvrige politikredse har – ligesom Nordsjællands Politi – oplyst, at der ikke i politikredsene gælder forholdsordrer, hvorefter personer af en bestemt nationalitet som udgangspunkt skal anses for at være lovovertrædere,' skriver Søren Pind til retsudvalget.

Nordsjællands Politi er omdrejningspunktet i en ny bog. (Foto: Jakob Jørgensen) Krimi Politichef godkendte ulovlige anholdelser: ’Alle østeuropæere er platugler og svindlere’

Vil ikke blande mig
Flemming Drejer er i dag chefpolitiinspektør i PET, og han har svaret på Pinds reprimande i et skriftligt svar til Ekstra Bladet.

- Jeg er ikke længere en del af ledelsen i Nordsjællands politi, og vil derfor heller kommentere eller blande mig i konkrete sager. Jeg er dog fuldstændig enig i de svar, der er givet til Folketinget, skriver Flemming Drejer.

Drejer vil dermed ikke svare på, om han stod bag den ulovlige opfordring i ugebrevet, fordi han ikke er en del af ledelsen i Nordsjælland Politi i dag. Det var dog en anden forklaring, som chefpolitiinspektøren gav på sit manglende svar.

- Jeg vil ikke kommentere noget, som bliver fremlagt i en bog, jeg ikke har læst, sagde Flemming Drejer, da bogen kom ud tidligere i år.

493 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere