Skipper vil straffe bilisterne: Så meget dyrere bliver benzin

Står det til Enhedslisten, skal det omgående blive meget dyrere at køre benzin- eller dieselbiler

Pernille Skipper. Foto: Ritzau Scanpix
Pernille Skipper. Foto: Ritzau Scanpix

Fortæl os din mening. Hvordan vil hævede brændstofpriser ramme dig? Send os din holdning til 1224@eb.dk eller SMS 1224 (alm. takst)

Enhedslistens frontfigur Pernille Skipper vil gøre livet markant mere besværligt for landets bilister.

I hvert fald hvis de kører i en almindelig benzin- eller dieselbil.

I partiets nye klimaudspil, som Pernille Skipper præsenterer onsdag, oplistes 78 konkrete tiltag, der skal gøre Danmark til et 'nul-emissionssamfund' i 2040. Et af tiltagene er, at salget af diesel- og benzinbiler skal stoppes fuldstændigt i 2025.

Men allerede fra næste år skal prisen på fossilt brændstof sættes markant i vejret, lyder det i udspillet.

Enhedslisten foreslår således, at afgiften på diesel hæves fra 2020 med 69 øre per liter svarende til 22 procent. Afgiften på benzin hæves ligeledes med 69 øre per liter svarende til 15 procent.

Ifølge DTU's transportvaneundersøgelse kører danskerne i gennemsnit 21,2 km. pr dag til og fra arbejde set over et år.

Foto: Ritzau Scanpix Dansk politik Vil hæve benzinprisen

- Tiden er løbet fra målsætninger og fine tanker. Nu skal vi nå målene. Derfor har vi sat os for at være de første med en fuldt gennemregnet plan, der rent faktisk peger på, hvad der skal ske for at opfylde Danmarks forpligtelser i Paris-aftalen. Vi hopper ikke nogen sektorer over og udskyder ikke svære beslutninger til kommissioner, siger Enhedslistens politiske ordfører Pernille Skipper om udspillet.

- Alt for mange forslag i klimadebatten sender regningen til de forkerte. Og rigtig mange mennesker, som har en lav indkomst føler sig utrygge. De betalte for finanskrisen med ringere velfærd, de skal ikke også betale for den grønne omstilling. Alle skal bidrage, men dem der har mest og forurener mest, skal bidrage mest. Derfor sender vi i vores plan alle indtægter fra forbrugsafgifter tilbage til dem med lav- og mellemindkomster, siger Pernille Skipper.

Billige el-biler og offentlig transport
Som kompensation for de højere brændstofpriser vil Enhedslisten gøre det markant billigere at købe el-bil samt at rejse med offentlig transport.

Bl.a. skal der gives kontant støtte på mellem 50.000 - 100.000 kroner til elbiler, mens priserne på offentlig transport bliver 30 pct billigere allerede næste år, hvis det står til partiet.

Fortæl os din mening. Hvordan vil hævede brændstofpriser ramme dig? Send os din holdning til 1224@eb.dk eller SMS 1224 (alm. takst)

 

Sådan vil Enhedslisten redde klimaet

  • Der indføres en forpligtende klimalov, der binder den siddende regering til, at Danmark holder sig på kursen mod 70 pct. reduktion i 2030 og mod at blive et såkaldt nulemissionssamfund senest i 2040.
  • Den sidste fossilbil sælges i Danmark i 2025, og der indføres en kontant støtte til køb af 250.000 elbiler fra 2020 til 2025. Støtten varierer fra 50.000 til 100.000 kroner.
  • Der investeres op mod 40 milliarder i den kollektive trafik over de næste ti år. Billetterne skal være billigere, så priserne for offentlig transport sænkes med 30 pct. fra 2020.
  • Der indføres en CO2-afgift for landbruget, hvor provenuet føres tilbage til landmanden med det formål at fremme omlægning til bæredygtighed. Det sikrer, at regningen ikke ender hos den almindelige forbruger, som en kødafgift vil medføre.
  • Virksomheder skal ikke længere have gratis CO2-kvoter. De skal betale. Men provenuet føres tilbage til virksomhederne som støtte til grøn omstilling, så ingen behøver at dreje nøglen om.

Kilde: Enhedslistens klimaudspil

 

779 kommentarer
Vis kommentarer