Annonce:
Annonce:

'Skøre regler': - Vi har jo nok ikke været gode nok

Radikale Venstre vil have rullet 'paradigmeskiftet' på udlændingeområdet tilbage. I et interview med Ekstra Bladet fortæller Sofie Carsten Nielsen, hvordan hun tror på, at det kan ske efter et valg

I et interview med Ekstra Bladet siger Sofie Carsten Nielsen, at partiet ikke har været gode nok, siden der stadig er så mange 'skøre regler'
Annonce:
Følg Politik

Igen og igen dukker sager op, der viser, at store dele af loven på udlændinge- og integrationsområdet halter gevaldigt.

Nu bedyrer Radikale Venstre - i forbindelse med at partiet præsenterede sin 2030-plan - at det er 'tid til en ny udlændingepolitik baseret på sund fornuft' og til at det 'såkaldte paradigmeskifte må rulles tilbage'.

Men partiet har de seneste tre år været støtteparti til en regering, der notorisk har håndteret en regel af gangen, og som for længe siden sagde, at reglerne skulle sendes en tur på værksted.

- Har I været gode nok til at presse regeringen til at gøre noget ved det her område? spurgte Ekstra Bladet Sofie Carsten Nielsen i forbindelse med partiets sommergruppemøde

Annonce:

- Nej. Vi har aldrig været gode nok, når der stadig er så fuldstændigt skøre regler, som man ikke kan forklare en eneste dansker. Jeg har ikke mødt en borger, der synes, det giver mening, at en dansker, der forsørger sig selv, ikke kan bo i deres eget land med en ægtefælle, bare fordi ægtefællen kommer fra et land uden for EU, lyder det

- Det er der simpelthen ingen mennesker, der synes, er særligt fornuftigt. Og så har vi jo ikke været gode nok, siger Sofie Carsten Nielsen.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Det er i forbindelse med Radikale Venstres 2030-plan, at partiet lægger op til en ny retning på udlændingeområdet. Foto: Ernst van Norde
Det er i forbindelse med Radikale Venstres 2030-plan, at partiet lægger op til en ny retning på udlændingeområdet. Foto: Ernst van Norde
 

Opbrud i politik
Det, der har ændret sig, siger Sofie Carsten Nielsen, er, at flere partier i Folketinget har opdaget, at der er for mange skøre regler på udlændinge- og integrationsområdet.

- Hvordan skal vi stole på, at det bliver bedre, og I vil få trukket de her ting tilbage, hvis I får indflydelse på den næste regering?

Annonce:

- Tak, fordi I tager de sager op. Det har betydet, at partier på tværs af det politiske spektrum, Alex Vanopslagh i Liberal Alliance, Søren Pape, selv Marcus Knuth (C) har jeg set være ude og kritisere regeringen for, at det simpelthen er for dårligt, at der er så mange, der sidder fast i systemerne eller bliver smidt ud, fordi der er mange besværlige eller helt, helt skøre regler, siger Sofie Carsten Nielsen.

- Så det er jo på tværs af dem, der kalder sig strammere i udlændingepolitikken, at vi godt kan se, at det der bare er skørt. Så det, håber jeg, vil gå op for mange flere.

Artiklen fortsætter efter videoen ...

Det er mere end et år siden, at Ekstra Bladet første gang interviewede daværende udlændingeminister Mattias Tesfaye om reglerne på området

Regering over midten
Med den nye plan og valgtøndernes buldren har Radikale Venstre sat alt ind på at tale for en regering over midten. Her nævner partiet både Venstre og Konservative som en del af den, og Sofie Carsten Nielsen har tidligere kaldt Lars Løkke Rasmussen for en mulig samarbejdspartner.

Lars Løkke Rasmussen var statsminister for regeringen, da der er 2016 blev indført en lang række af de regler, der nu stille og roligt rulles tilbage.

Annonce:

- Tror du, I kan gøre noget ved en tilbagerulning af paradigmeskiftet, hvis I skal sidde i regering med de folk, der har lavet reglerne?

- Jeg hører jo fra Lars Løkke, at han har skiftet holdning på det her område. Han synes også, det er skørt. Og blandt andet derfor har han placeret sig et andet sted, siger Sofie Carsten Nielsen.

- Det er jo de erkendelser, der er nødt til at komme, for at vi kan få flyttet flertallet, så vi kan få ændret reglerne. Det er det samme, der sker i andre partier. Det skal til, så vi kan få nogle andre og mindre skøre regler, siger hun.

Her kan du få et overblik over nogle de mange historier om reglerne for familiesammenføring og opholdstilladelse:

Danskernes umulige kærlighed

Her er et uddrag af, hvad Ekstra Bladet har skrevet om reglerne for familiesammenføring mm.:

Sendt hjem - Jeg er hadet i mit eget land: Russiske Vlada og danske Lene fik afslag på familiesammenføring på grund af en detalje om deres boligforhold. Trods Ruslands strenge syn på homoseksualitet, mente de danske myndighederne ikke, at noget stod i vejen for, at parret kunne flytte dertil og være en familie.

Foto: Emil Agerskov
Foto: Emil Agerskov

Carsten har fået nok af stramme regler: Farvel, Danmark!: 39 lønsedler og 23 andre dokumenter var ikke bevis nok for, at Carsten har boet og arbejdet i Spanien. Han måtte ikke få sin kone til Danmark og tog konsekvensen og forlod landet.

Foto: Emil Agerskov
Foto: Emil Agerskov

De gjorde alt rigtigt - men det føltes som 12 måneders straf: Selvom det lykkedes Camilla og John at blive familiesammenført i Danmark, oplevede de reglerne som umenneskelige og skadelige for Johns integration.

Foto: Anders Brohus
Foto: Anders Brohus

Cady ville bidrage til Danmark - og det fik hende smidt ud: I sin ansøgning om opholdstilladelse lagde amerikanske Cady vægt på, at hun ønskede at være sammen med sin danske kæreste, lære sproget og bidrage til vores samfund. Det skulle hun aldrig have gjort.

Privatfoto
Privatfoto

2200 papirer var ikke bevis nok: Jeg er rystet i min grundvold Flere tusind siders dokumentation var ikke nok til at bevise Lasse og Milas samliv og ophold i Sverige. Det tog dem to år at få myndighederne til at omgøre deres sag.

Foto: Jonas Olufson
Foto: Jonas Olufson

Bjarne blev afvist: Kan ikke bevise, at han kan dansk: Bjarne er født og opvokset i Danmark. Men Bjarne kunne ikke få papir på, at han bestod danskeksamen i folkeskolen, og derfor måtte hans kone ikke få opholdstilladelse.

Foto: Tim Kildeborg Jensen
Foto: Tim Kildeborg Jensen

Minister indrømmer: Ja, de er mønsterborgere: Danske statsborgeres ægtefæller udgør ikke et integrationsproblem for Danmark, slog daværende udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) fast på et samråd i juni 2021, som han var indkaldt til på baggrund af Ekstra Bladets dækning.

Foto: Aleksander Klug
Foto: Aleksander Klug

Dansk topforsker fanget i 'regelhelvede': Nu har han forladt landet: Den danske topforsker Mads måtte forlade Danmark sammen med sin familie, da hans hustru fik afslag på opholdstilladelse, blandt andet fordi han ikke har afsluttet 1.g.

Foto: Kenneth Meyer
Foto: Kenneth Meyer

Fejl splittede familie i fire år: Danske Zahra kæmpede i årevis for at få sin mand til Danmark. Da Ekstra Bladet gik ind i sagen, viste det sig, at afslagene, parret har fået, skyldtes en alvorlig fejl begået af myndighederne.

Foto: Anita Graversen
Foto: Anita Graversen

Hjem til Aarhus: Familie forenet efter fejl: Ekstra Bladet var med i lufthavnen, da Hossain blev forenet med sin kone og søn, efter at vi havde afdækket den alvorlige fejl, der havde holdt familien adskilt i fire år. Få måneder efter fik parret endelig familiesammenføring.

Foto: Linda Johansen
Foto: Linda Johansen

Havde alt i Danmark: Så blev han smidt ud og politianmeldt: Fast arbejde, familie og topskat. Sean havde det hele, men myndighederne besluttede, at han skulle forlade Danmark, og kort efter politianmeldte de ham og hans hustru.

Foto: Anders Brohus
Foto: Anders Brohus

110.000 kr.: Camilla og Noel har ikke råd til at være en familie: Camillas kæreste og faderen til hendes barn måtte rejse tilbage til Filippinerne. Parret har nemlig ikke råd til at betale det tårnhøje beløb, der er nødvendigt, hvis man vil søge familiesammenføring i Danmark.

Egon fanget i gakgakregler: - Det er absurd: Egon har været i militæret, har hus og familie i Danmark og arbejder til daglig for Mærsk. Men han blev aldrig færdig med folkeskolen, og derfor kan han og hans kæreste ikke søge familiesammenføring.

Foto: Astrid Dalum
Foto: Astrid Dalum
 

De er mindre kriminelle end danskere: Udenlandske ægtefæller til danske statsborgere er mindre kriminelle end danskerne selv, viser opgørelse. Desuden er 97,7 procent af arbejdsstyrken i beskæftigelse.

Rapport afslører: Hård kritik af reglerne: De danske regler for ægtefællesammenføring får massiv kritik i en rapport, som blev bestilt efter Ekstra Bladets dækning.

Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Partier lægger pres på minister: Flere partier i både blå og rød blok erkender nu, at der er behov for at justere og forbedre reglerne.

Foto: Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Nej, Mette - Danmark kan ikke mere nu
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: