Annonce:
Annonce:

Skoler står forladte hen: Kommuner har nedlagt 234 folkeskoler

Antallet af folkeskoler er samlet faldet med 19 pct. i forhold til 2007, alt imens der er kommet flere privatskoler 

Her ses Bodilsker Skole på Bornholm, der blev lukket i 2011 - og i dag er overladt til forfald. Se meget mere i Ekstra Bladet + (Video: Pelle Rink, redigering: Kristian Hansen
Annonce:
Følg Politik

Landets kommuner har gennem de sidste 10 år gennemført en sand massakre på folkeskolerne. 

Det afslører en analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd(AE). På landsplan er 234 folkeskoler decideret blevet nedlagt, og undervisningen er ophørt. Værst står det til i det jyske, hvor Hjørring Kommune har lukket 13, mens Esbjerg og Haderslev Kommune har lukket henholdsvis 10 og 9 skoler. 

Skolelukninger - her er kniven ført

KommuneLukket folkeskoler 2007-2017
Frederiksberg0
Dragør0
Gentofte0
Glostrup0
Herlev0
Lyngby-Taarbæk0
Vallensbæk0
Furesø0
Allerød0
Fredensborg0
Hillerød0
Hørsholm0
Egedal0
Roskilde0
Faxe0
Ringsted0
Lejre0
Nordfyns0
Fanø0
Varde0
Vejle0
Norddjurs0
Samsø0
Skanderborg0
Hedensted0
Læsø0
Rebild0
Ballerup1
Albertslund1
Rødovre1
Ishøj1
Tårnby1
Helsingør1
Rudersdal1
Frederikssund1
Greve1
Solrød1
Gribskov1
Odsherred1
Slagelse1
Vordingborg1
Langeland1
Billund1
Silkeborg1
Ikast-Brande1
Aalborg1
Brøndby2
Hvidovre2
Høje Taastrup2
Køge2
Kalundborg2
Næstved2
Aabenraa2
Horsens2
Holstebro2
Lemvig2
Favrskov2
Odder2
Morsø2
Brønderslev2
København3
Gladsaxe3
Halsnæs3
Holbæk3
Sorø3
Middelfart3
Assens3
Ærø3
Fredericia3
Struer3
Syddjurs3
Frederikshavn3
Stevns4
Guldborgsund4
Kerteminde4
Svendborg4
Sønderborg4
Vejen4
Kolding4
Århus4
Viborg4
Jammerbugt4
Nyborg5
Odense5
Randers5
Skive5
Thisted5
Mariagerfjord5
Lolland6
Herning6
Bornholm7
Faaborg-Midtfyn7
Ringkøbing-Skjern7
Vesthimmerlands7
Tønder9
Haderslev9
Esbjerg10
Hjørring13
  
Kilde: AE  

Og det kan have store konsekvenser for et lokalområde, når kommunen vælger at dreje nøglen om i den lokale folkeskole. Det vurderer professor Gunnar Lind Haase Svendsen fra Center for Landdistriktsforskning på Syddansk Universitet i Esbjerg. Han har tidligere med udgangspunkt i lukningen af otte folkeskoler i Tønder Kommune i 2011 undersøgt, hvilken pris et lokalsamfund betaler for en skolelukning:

Annonce:

– For mange lokalsamfund er det en mavepuster, som er svær at komme sig over. De mister et vigtigt samlingssted, hvor børn og voksne mødes hver dag. Når børnene bliver spredt rundt til andre steder mister de en hjemstavnsfølelse og kender måske knapt hinanden.

– Det er selvfølgelig en politisk prioritering, men når man vælger at lukke en skole, så risikerer man også at skabe et attraktionsløst samfund, hvor det er svært at tiltrække eksempelvis børnefamilier. Vi så i vores analyse, at der var en anormal befolkningsudvikling, hvor de byer, der havde mistet en skole, gik mere tilbage, end de skulle have gjort, siger han. 

Kom indenfor på Danmarks forladte skoler  

AE’s undersøgelse afslører også, at i takt med, at folkeskolerne forsvinder, så skyder der i stigende grad privat-og friskoler op, hvor forældrene skal betale for skolegangen. 

Fakta om skoler

- 90 ud af de 234 Folkeskoler, der er lukket siden 2007, blev nedlagt i 2011. Fra 2012 til 2014 lukkede mellem 5 og 20 skoler om året, mens antallet af skolelukninger tog endnu et hop fra 2014 til 2015, hvor næsten 40 skoler lukkede.

- I dag går 548.616 børn i en folkeskole, mens 118.856 elever går i privat- og friskoler.

- I modsætning til privatskoler er friskoler oftest oprettet på selvstændigt initiativ af en gruppe forældre. Fri - og privatskoler modtager 75 procent af de gennemsnitlige udgifter per folkeskoleelev i offentligt tilskud, mens resten betales af forældrene.

- Forældre betaler typisk mellem 1.000 og 2.000 kr. pr. barn om måneden for, at de kan gå i en fri- og privatskole.  

Kilde: Undervisningsministeriet

I alt er antallet af folkeskoler og specialskoler samlet faldet med 19 pct. i forhold til 2007, så der i dag er 1.276, mens antallet af fri- og privatskoler er steget med 11 pct. til 551. 

Annonce:

Det kan have store konsekvenser, mener chefanalytiker Mie Dalskov Pihl fra AE:

– Når vi kigger på skolemønstret generelt, så kan vi se, at det ikke er tilfældigt, hvem der kommer til at gå på fri-og privatskolerne. Der er en overvægt af børn fra de højeste indkomstgrupper, så det skaber en opdeling af vores skolebørn, og det er vigtigt, at der er en blanding af elever fra både velstillede og de knap så ressourcestærke hjem, fordi de er med til at trække hinanden op.

– Skolen er det lokale samlingspunkt og er med til at sikre sammenhængskraft, hvor man både møder direktørens søn og den langtidssygemeldtes datter, og det risikerer man også at miste, når en lokal folkeskole lukker, siger hun.

***

Hjørring Kommune:

- Vi havde ikke råd til skolerne

Borgmesteren i Hjørring Kommune, Arne Boelt, har været borgmester siden 2010, men har stået for samtlige 12 skolelukninger i kommunen.

Hjørring er den kommune i landet, der har lukket flest skoler: 

Annonce:

– Vi havde ikke råd til skolerne, der var simpelthen ikke nok elever i klasserne. Det handlede udelukkende om økonomi, siger den socialdemokratiske borgmester.

Han anerkender fuldt ud, at det er et tab for lokalsamfundet, når de mister en skole, men økonomisk så han ingen anden udvej end at lukke skolerne.

- Jeg giver ikke meget for snakken, om at det er synd, og at en socialdemokratisk borgmester ikke kan være det bekendt. Faktum var, at pengene ikke var der, og der var for få børn. Jeg skulle have hævet skatten med to procent, hvis jeg på nogen måde skulle have haft en chance for at beholde skolerne, siger han.

Kom indenfor på Danmarks forladte skoler

Først blev syv skoler i kommunen lukket, men hurtigt efter blomstrede privatskolerne og friskolerne op. Det skabte problemer for borgmesteren, der på grund af friskolerne popularitet og folkeskolernes lave elevtal måtte lukke yderligere fem skoler.

Annonce:

Arne Boelt tror meget på folkeskolen, og ærgrer sig over det knæk, som den i i hvert fald Hjørring Kommune har fået ovenpå de mange skolelukninger.

– Jeg er ked af den mistillid, som det skaber til folkeskolen, at lukke så mange skoler. Det gør, selvom vi ikke havde råd, ondt på en socialdemokrat at lukke folkeskoler, siger Arne Boelt.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Mette Frederiksen er nordisk mester i mørklægning
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: