Skred fra interview: Hvad fanden er meningen?!

DF's Søren Espersen tog sit gode tøj og gik under et interview i P1-programmet 'Shitstorm'

Søren Espersen smuttede i vrede fra et interview i DR's P1. Arkivfoto: Jens Dresling
Søren Espersen smuttede i vrede fra et interview i DR's P1. Arkivfoto: Jens Dresling

- Jeg gider ikke at deltage i det mere. Kan I have det godt.

Med disse ord tog DF's Søren Espersen sit gode tøj og gik under et interview i programmet 'Shitstorm' på DR's P1 tidligere i dag.

- Jeg har aldrig gjort det før. Det må jeg sige.

- Det var irritationen over, at jeg fik meget lidt taletid. Jeg fik nok to minutter i det hele. Og så må jeg sige, at mine argumenter prellede fuldstændig af, siger Søren Espersen til Ekstra Bladet.

Plads i radioen
DF-profilen var i studiet, efter at han havde udtalt, at der ikke findes racisme i Danmark. Der skulle ikke gå lang tid, før stemningen blev anspændt.

Espersen var tydeligt irriteret over, at værten Mads Aagaard tidligere i programmet havde skildret debattøren Jens Philip Yazdani 'som en meget spændende person'. Yazdani er kommet i vælten, efter at han skrev på Facebook, at 'det er godt', at demonstranter i USA har brændt en politistation af.

Mads Aagaard replicerede:

- Prøv at hør, jeg gør ikke andet end at kalde dig spændende, Søren Espersen, og give dig plads i radioen. Præcis som jeg gør nu.

Surrealistisk
Seancen kørte endnu mere af sporet, da Søren Espersen blev præsenteret for et lydklip, hvor mennesker på gaden gav deres besyv med til diskussionen om racisme i Danmark.

Det fik Espersen til at reagere skarpt.

- Ved du hvad, den her udsendelse blive mere og mere surrealistisk, og jeg gider sgu snart ikke at være med mere. Hør hvad jeg siger: Hvor mange af de mennesker, I har spurgt, er sorte mennesker? Er det bare udlændinge, er det bare nogle muslimer?

- Det her giver ingen mening. Jeg kommer ind til allersidst og har ganske få minutter til at forklare det, jeg vil. Men det skider I på. I går ud og snakker med en hel masse mennesker, der siger noget om alt muligt andet. Nu er vi inde på grønlændere.... Jeg har en kæmpe grønlandsk familie. Hvad fanden er meningen?!, tordnede Espersen.

Går ikke til siden
- Søren Espersen, du er selv gammel journalist - skal du ikke kunne tåle, at der bliver givet og taget?

- Jo, det vil jeg også gerne. Jeg synes heller ikke, at jeg plejer at gå til siden for meget skarpe interviews. Det kan jeg faktisk godt lide.

- Jeg kunne slet ikke klare, at Yazdani nærmest blev skildret som en ung frihedshelt, fordi han sagde, at man skulle brænde politistationer ned i USA. Han skulle hyldes som særlig indsigtsfuld og idealistisk. Så fik jeg ikke lov at svare på det, der egentlig blev spurgt om - hvor min skarpe definition af racisme er hudfarve og ikke noget andet. Den diskussion har de i USA. Der er ikke alle mulige andre ting med i det.

- Men afsporer du ikke også diskussionen ved at begynde at snakke om, hvad de har sagt om Yazdani tidligere i programmet?

- Jo, det har du ret i. Men det tænkte jeg ikke lige over det i skyndingen, lyder det fra Søren Espersen.

Hos DR ærgrer man sig over, at interviewet udviklede sig, om det gjorde.

'Det er altid ærgerligt når interviews kører af sporet. Det er et relevant spørgsmål, vi stiller Søren Espersen og et spørgsmål vi gerne ville have haft svar på. Vi bringer jo netop indslaget fordi vi ønsker at blive klogere på hvad Søren Espersen mener i denne sag. Så selvfølgelig ærgrer vi os over, at interviewet ikke fører til det,' lyder det fra redaktionsleder på P1 og Debat Jakob Sloma Damsholt i en skriftlig kommentar.