Annonce:
Annonce:

Skriger på kokke - men myndighederne afviser 96 procent

Lovændring gør det næsten umuligt for udenlandske kokke at få arbejdstilladelse i Danmark, selvom branchen skriger på arbejdskraft

En nyere lov skaber store problemer i restaurationsbranchen. Foto: Shutterstock
En nyere lov skaber store problemer i restaurationsbranchen. Foto: Shutterstock
Annonce:
Følg Politik

Står du og din arbejdsplads i en lignende situation? Kontakt journalisterne her.

Danske restauranter er under stort pres.

I en tid, hvor branchen skriger på kokke, gør en lovændring det nemlig stort set umuligt at hyre udenlandsk arbejdskraft gennem den såkaldte beløbsordning.

I hele 2021 har kun ni udlændinge således fået lov til at arbejde inden for hotel- og restaurationsbranchen i Danmark.

I samme periode er 211 personer blevet afvist. Det viser tal fra SIRI - Styrelsen for International Rekruttering og Integration - som Ekstra Bladet har fået aktindsigt i.

- Det er fuldstændig fatalt for danske restauranter, som på bagkant af coronakrisen mere end nogensinde har brug for at tjene penge, tordner Kristian Nørgaard, chefkonsulent hos brancheorganisationen Horesta.

- Når 96 procent bliver afvist, så viser det jo med al tydelighed, at ordningerne i praksis er lukket land, fortsætter han.

Annonce:

Mistænkeligt høj løn
De ni godkendelser er et markant fald i forhold til tidligere år. Ifølge Horesta er det en direkte konsekvens af, at der i januar 2021 trådte en ny lovændring i kraft, som gør det særdeles svært at leve op til reglerne.

Ændringen indebærer nemlig, at SIRI nu ikke længere behøver have en konkret mistanke om svindel for at kunne give et afslag til en udlænding, der søger om opholds- og arbejdstilladelse gennem beløbsordningen.

De kan derimod nøjes med at have 'en vis formodning' om, at et ansættelsestilbud ikke er reelt.

Og det er her, mange kommer i klemme.

Et af kravene for at søge gennem ordningen er nemlig, at arbejdsgiveren betaler den ansatte en løn på 37.100 kroner om måneden.

Men når arbejdsgiverne efterlever dette krav, får de ofte at vide, at 37.100 virker mistænkeligt højt for en kok - for eksempel hvis SIRI vurderer, at lønnen er for højt sat i forhold til restaurantens prisniveau, eller at kokken ikke er kvalificeret nok til at få så meget i løn. 

Og så kvitterer de altså med et afslag.

FAKTA: Så mange får afslag

Antal førstegangstilladelser og -afslag meddelt til hotel- og restaurantmedarbejdere efter beløbsordningen:

2021: 96 %

  • Tilladelser: 9
  • Afslag: 211

2020: 64 %

  • Tilladelser: 78
  • Afslag: 137

2019: 29 %

  • Tilladelser: 329
  • Afslag: 138

2018: 48 %

  • Tilladelser: 219
  • Afslag: 199

Kilde: Styrelsen for International Rekruttering og Integration

Annonce:

'Kineserfinten'
Den omstridte lovændring blev i sin tid vedtaget for at undgå den såkaldte 'kineserfinte', hvor nogle spisesteder misbrugte beløbsordningen ved eksempelvis at tvinge medarbejdere til at betale en stor del af deres månedsløn tilbage til chefen.

Brancheforeningen Horesta bakker op om, at der skal slås hårdt ned på snyd. Men det giver ingen mening at formode, at der bliver snydt alene på baggrund af for eksempel en restaurants prisniveau, mener de.

- Lige nu bliver en hel branche skåret over én kam, fordi nogle få har snydt. Det her kalder på politisk handling, siger Kristian Nørgaard.

Skriger på arbejdskraft
At restaurationsbranchen er under pres, når det drejer sig om at skaffe arbejdskraft, bliver blandt andet bakket op af en nyere undersøgelse.

Den viser, at hele 56 procent af danske hotel- og restaurantvirksomheder oplever, at det er en 'meget stor' eller 'stor' udfordring at finde personale.

Kun tre procent oplever, at det ikke er en udfordring at finde kokke og tjenere.

Tesfaye og SIRI: Vi overvejer at ændre praksis

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) afviser at stille op til et interview om beløbsordningen.

I et skriftligt svar erkender ministeren, at Udlændingenævnet har omgjort flere af SIRI's afgørelser, og at det har givet anledning til at 'overveje, om praksis skal justeres' på området.

'Der verserer fortsat en række klagesager ved det uafhængige Udlændingenævn om netop denne nye regel om afslag på baggrund af formodning om, at ansættelsesforholdet ikke er reelt. Her sidder der en dommer for bordenden, og det bliver i sidste ende dem, der skal vurdere, hvordan loven skal fortolkes i praksis. Jeg ved, at de første par sager i Udlændingenævnet allerede er afgjort, og at nævnets afgørelser har givet SIRI anledning til at overveje, om praksis skal justeres,' skriver Mattias Tesfaye.

Ministeren foreslår desuden, at restauranterne i stedet for beløbsordningen forsøger sig med positivlisten, hvor der er mulighed for at rekruttere arbejdskraft udenfor Danmarks grænser inden for brancher med mangel på arbejdskraft.

Men tal fra SIRI, som Ekstra Bladet har fået aktindsigt i, viser, at der på denne ordning heller ikke er mange kokke, der slipper igennem nåleøjet.

Således har kun fem kokke fået tilladelse på denne ordning i 2021. Det har ikke været muligt at få oplyst, hvor mange, der har fået afslag.

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) foreslår, at restauranterne i stedet for beløbsordningen forsøger sig med positivlisten. Men også her bliver få godkendt. Foto: Jens Dresling
Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) foreslår, at restauranterne i stedet for beløbsordningen forsøger sig med positivlisten. Men også her bliver få godkendt. Foto: Jens Dresling
 

Mangel på arbejdskraft indgår ikke i vurdering
Også SIRI oplyser, at de overvejer at justere praksis på området. Det sker i et mailsvar til Ekstra Bladet, som du kan læse uddrag af her:

'I forhold til dit spørgsmål vedrørende lønkrav kan det hertil oplyses, at hvis lønnen ligger 'over beløbsgrænsen i beløbsordningen, med mere end 20 pct. over medianlønnen for den pågældende stillingskategori, vil formodningen som udgangspunktet være, at ansættelsesforholdet ikke anses for reelt, medmindre eksempelvis udlændingens individuelle kvalifikationer åbenbart kan begrunde lønniveauet…' jf. bemærkningerne til lov nr. 2195 af 29. december 2020.

Der er ikke i lovbemærkningerne lagt op til, at mangel på arbejdskraft eller vanskeligheder ved her i landet at skaffe den netop efterspurgte arbejdskraft kan indgå som et kriterium i vurderingen af, om ansættelsen er reel.

(...)

Vi har siden loven trådte i kraft etableret en praksis på baggrund af vores fortolkning af lovens ordlyd, samt forarbejderne til bestemmelsen. Styrelsen har for nylig offentliggjort et praksisnotat på styrelsens hjemmeside, der kan findes her.

Såfremt en ansøger er uenig i en afgørelse truffet af os, er det altid en mulighed, at vores afgørelse kan påklages til Udlændingenævnet, som er et uafhængigt domstolslignende organ.

Dette har nogle ansøgere, der har fået afslag på opholdstilladelse efter beløbsordningen, allerede gjort, og vi har for nylig modtaget nogle afgørelser fra Udlændingenævnet, der giver anledning til, at SIRI er ved at vurdere, om praksis på området skal justeres.'

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Elpris LIGE NU
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Populært i Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Omkvædet klinger hult fra den socialdemokratiske regering

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: