Annonce:
Annonce:

Slagsmål om Papes badeferie-diplomati

Venstre og de konservative kræver et juridisk notat fra Folketinget, før badeferie-diplomati kan ende i beretning

Det var på denne ferie i 2018, at Søren Pape mødtes med politikere fra Den Dominikanske Republik. Det skete sammen med Inger Støjberg og Mai Mercado samt eks-manden Josue Medina Vasquez. Foto: Ekstra Bladet
Det var på denne ferie i 2018, at Søren Pape mødtes med politikere fra Den Dominikanske Republik. Det skete sammen med Inger Støjberg og Mai Mercado samt eks-manden Josue Medina Vasquez. Foto: Ekstra Bladet
Annonce:
Følg Politik

Der er gået politiker-slagsmål i sagen om Søren Pape Poulsens (K) feriediplomati i Den Dominikanske Republik i 2018.

På et møde i Folketingets Udenrigsudvalg tirsdag stillede både de konservative og Venstre sig på bagbenene over kravet om en beretning om K-lederens besøg hos bl.a. udenrigsministeren i det caribiske land.

Ekstra Bladet kunne allerede for en uge siden fortælle, at Socialdemokratiet gik igennem Folketinget for at afkræve Søren Pape Poulsen - der fortsat er meget tavs om mødernes egentlige indhold - svar.

Men det kommer ikke til at ske. I hvert fald ikke lige med det samme. Både de konservatives Mette Abildgaard og Marcus Knuth kræver nemlig nu en mere grundig forundersøgelse.

Annonce:

Brud på traditionen
- Der er nogle socialdemokrater, der vil have et punkt på dagsordenen om, at der skal afgives en beretning. Det vil være et grundlæggende brud med vores tradition her i Folketinget. Nu skal vi starte med at få afklaret, om det overhovedet kan lade sig gøre, siger de konservatives politiske ordfører, Mette Abildgaard, til Ekstra Bladet.

Udenrigsudvalget har nu bedt dets sekretær om at indhente et juridisk notat, som skal afklare, om det er i strid med Folketingets forretningsorden at afkræve tidligere ministre forklaringer i sager fra deres ministertid.

- Det er et principielt spørgsmål, hvis vi begynder at bede tidligere ministre om at redegøre over for et folketingsudvalg. Den måde har vi ikke tidligere arbejdet på. Så det skal afklares med et juridisk notat, siger Abildgaard.

- Og så må vi se, om udenrigsministeren (Jeppe Kofod red.) i mellemtiden tager imod den udstrakte hånd, som Søren Pape har givet om at komme forbi hans kontor og svare på de spørgsmål, han måtte have. Men vi synes, der er gået valgkamp i udvalget, siger Mette Abildgaard.

Mange ubesvarede spørgsmål

Disse spørgsmål ønsker Socialdemokratiet besvaret:

a. Hvilke repræsentanter fra Den Dominikanske Republik mødtes ministrene med og hvad var temaerne for de forskellige møder?

b. Hvem har arrangeret og forberedt møderne?

c. Mener de daværende ministre, at dansk diplomati bør foregår udenom Udenrigstjenesten?

d. Var Den Dominikanske Republiks regering orienteret om, at det ikke var et officielt besøg og at ministrene ikke talte på vegne af Danmark, men alene betragtede møderne som uformelle sammenkomster under deres ferie?

e. Hvorfor vil de daværende ministre ikke forklare, hvad der er foregået og aftalt på de forskellige møder? Har Søren Pape Poulsen som justitsminister udtrykt ønske om at styrke forbindelsen mellem Danmark og Den Dominikanske Republik, som der står i Jyllands-Posten d. 3.9.2022?

f. Den Dominikanske Republiks udenrigsminister Miguel Vargas, udtrykte at "han ønskede at styrke både diplomatiske og konsulære forbindelser med Danmark, ligesom han så et potentiale for kommercielle relationer, investeringer og samarbejde på øvrige områder" og at Pape åbenbart også udtrykte "ønske om at styrke forbindelsen." Er det korrekt at Pape Poulsen forpligtede Danmark hertil?

g. Hvad betyder det, når daværende justitsminister Jean Alain Rodríguez ifølge Jyllands-Posten skrev på Twitter efter mødet med Pape, at parterne var enige om at styrke "internationalt, juridisk samarbejde"?

h. Blev der i forbindelse med møderne betalt for dele af rejsen af andre end ministrene selv?

i. Modtog ministrene gaver eller lignende goder, der normalt bør omfattes af åbenhedsordningen?

j. Hvem var den person, der optræder med titlen ”Vicesportsminister”, og hvad mener de forhenværende ministre om at andre optræder med falske ministertitler på vegne af Danmark?

k. Hvem har oplyst til repræsentanter for Den Dominikanske Republik, at en af de besøgende var vicesportsminister? 

Kilde: Forslag til beretning på dagsordenen til Udenrigsudvalgets møde den 27. september fremsat af Socialdemokratiet

S: De forhaler
Hos Socialdemokratiet er politisk ordfører Rasmus Stoklund lodret uenig i Mette Abildgaards udlægning.

Annonce:

- Vi har at gøre med en opposition, som lige nu gør alt for at forhale denne sag. Det er helt ekstraordinært, at vi får afsløret en konservativ minister i at holde møder med fremmede regeringer på sin ferie. Det burde være simpelt for Søren Pape Poulsen at svare på de spørgsmål, der helt naturligt har rejst sig, siger Rasmus Stoklund til Ekstra Bladet.

 

Ekstra Bladet kan fortsat ikke få svar på, hvorfor Søren Pape mødtes med politikere i Den Dominikanske Republik i sin ferie

Socialdemokraten regner dog med, at der hurtigt kan ligge en juridisk afklaring, som kan føre til, at der stemmes i Udenrigsudvalget om en beretning på torsdag.

- De konservative får det jo til at lyde, som om der skal nedsættes en kommission. Men jeg regner med, at vi allerede i morgen (onsdag red.) kan have en afklaring på notatet, så vi kan have beretningen på dagsordenen torsdag, siger Rasmus Stoklund.

Papes eksmand: Hemmeligt bryllup, spritkørsel og vold

Søren Papes vilde fortid

Pape på glatis: Her er den falske onkel

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Hvordan besluttede Lars Løkke Rasmussen sig for, hvornår han ville udskrive valg, da han var i Mette Frederiksens sko? Det fortalte han, da han var med i 'Ingen kommentarer' fredag. Hør interviewet herunder eller i din podcast-app.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Når chefer falder opad
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: