Sletter billede: Kaldte Østergaard lækker mand

Katrine Robsøe blev udsat for en seksuel krænkelse af Morten Østergaard i efteråret 2015. Nu har hun slettet et billede på Facebook af de to fra samme efterår, hvor hun kalder ham lækre mand

Det radikale kaos tog fart med Morten Østergaards exit og udviklede sig hurtigt til direkte åben krig partimedlemmer imellem - få overblikket her. Video: Peter Breitenstein

Der er flere billeder af det radikale folketingsmedlem Katrine Robsøe og Morten Østergaard på Facebook. Men et særligt billede er blevet slettet.

Det drejer sig om et billede, som blev lagt op på Robsøes Facebook-profil tirsdag 3. november 2015 med teksten 'Lækre mænd' efterfulgt af et hjerte.

Katrine Robsøe har selv fortalt, at hun blev krænket af Morten Østergaard i 2015, da hun var studentermedhjælper i Radikale Venstre. Partiet oplyser, at krænkelsen fandt sted i efteråret 2015.

Katrine Robsøe i baggrunden har slettet et billede med Morten Østergaard. Foto: Philip Davali
Katrine Robsøe i baggrunden har slettet et billede med Morten Østergaard. Foto: Philip Davali

Det blev til en personalesag i 2016, og ifølge partiets redegørelse for krænkelses-klager over Morten Østergaard er det den eneste officielle klage over partilederen i 2015.

'Den første henvendelse vedrører en episode i efteråret 2015, hvor den pågældende ifbm. en festlig lejlighed oplever uønsket seksuel opmærksomhed fra den politiske leder', står der i redegørelsen.

Det slettede billede viser to mænd, Morten Østergaard og Emil Dyred, som er tidligere formand for Radikal Ungdom og nuværende medlem af de radikales hovedbestyrelse. I midten står Katrine Robsøe og hiver dem i slipset.

RU-landsmøde weekenden før
Billedet er sandsynligvis taget på Radikal Ungdoms landsmøde. Det blev afholdt weekenden, før billedet om tirsdagen blev lagt på Facebook med den medfølgende tekst.

Om aftenen var der middag og fest på landsmødet. Og flere fotos fra de unge radikale viser balloner i loftet i samme stil, som det ses på Katrine Robsøes billede.

Radikale Venstre oplyser til Ekstra Bladet, at billedet godt kan være fra Radikal Ungdoms landsmøde.

Hverken Katrine Robsøe eller Radikale Venstre har oplyst, hvad krænkelsen fra Morten Østergaard indebar.

Beskrev #metoo i kronik
Tilbage i 2018 skrev Katrine Robsøe, som daværende folketingskandidat, en kronik i Politiken om en #metoo-sag med en chef.

'Der fløj så mange tanker gennem hovedet på mig, da han forsøgte at kysse mig,' skriver hun i kronikken fra 18. november 2018.

'Det var ikke første gang, at han ikke havde forstået et nej, og jeg vidste allerede, at det også denne her gang ville blive akavet, næste gang jeg skulle se ham på arbejdet,' står der.

Morten Østergaard så ingen anden udvej end at gå af som formand for partiet efter krisemødet i Den Sorte Diamant 8. oktober. Video: Kenneth Meyer.

Han var en 'autoritetsfigur'
Katrine Robsøe var, da krænkelsen fandt sted, studentermedhjælper. I april 2016 blev hun folketingskandidat i samme kreds, som Morten Østergaard. Og der var et magtforhold involveret, da Robsøe blev krænket, skriver hun.

'Problemet var dog ikke bare, at en mand, jeg ikke var interesseret i, forsøgte at kysse mig. Han var nemlig også en klar autoritetsfigur i mit liv, der havde mulighed for at gøre livet meget surt for mig, hvis han ville', skrev Katrine Robsøe i en kronik.

Opslag skaber debat
Et andet billede af Morten Østergaard og Katrine Robsøe er ikke blevet slettet fra sidstnævntes profil på Facebook.

I teksten til billedet kalder hun den tidligere formand 'dejlige mand' og giver udtryk for, at de har haft en hyggelig køretur sammen til et partimøde i Østjylland.

Artiklen fortsætter efter billedet ...

Et godt samarbejde
Og det mener mange brugere på Facebook og Twitter ikke hænger sammen med den klage, hun indgav mod selv samme mand blot et par måneder efter opslaget i sommeren 2016.

Men i hendes opslag fra mandag aften, hvor hun trådte frem og fortalte, at hun var en af de kvinder, der var blevet krænket af Morten Østergaard, skriver hun netop om deres efterfølgende samarbejde.

'Morten og jeg kom videre. Vi har haft et godt samarbejde, og han har også for mig været en god politisk sparringspartner,' skriver hun blandet andet.

Ekstra Bladet har forsøgt at få en kommentar fra Katrine Robsøe - via Radikale Venstres pressetjeneste - for at få svar på, hvorfor hun slettede billedet, og hvornår Morten Østergaard krænkede hende.

Den radikale pressetjeneste henviser til Katrine Robsøes Facebook-opslag, hvor hun skriver, at hun beder om respekt om, at hun i øjeblikket ikke har yderligere kommentarer til medierne.

Sådan hænger det sammen

  • I efteråret 2015 blev Katrine Robsøe krænket af Morten Østergaard, da hun var studentermedhjælper i Radikale Venstre.
  • I maj 2016 deler hun et opslag på Facebook, hvor hun kalder Morten Østergaard 'dejlige mand'. Det opslag vækker nu debat på de sociale medier.
  • I sommeren 2016 indgiver Katrine Robsøe en klage mod Morten Østergaard. Hun skriver senere i et andet opslag på Facebook, at de to har haft et godt samarbejde efter krænkelsen.
  • 17. september 2020 fortæller Katrine Robsøe om krænkelsen til Sofie Carsten Nielsen.
  • 12. oktober 2020 offentliggør hun på Facebook, at hun er en af de kvinder, der er blevet krænket af den tidligere politiske leder Morten Østergaard.

Radikale Venstre oplyser også, at de ikke kan udlevere yderligere detaljer om den konkrete personalesag.

Ekstra Bladet har uden held rettet henvendelse til Morten Østergaard, som er sygemeldt, og Emil Dyred.

Sådan skjulte hun sandheden

Juni 2017

Folketingsmedlem Ida Auken (R) fortæller Sofie Carsten Nielsen om 'en særdeles alvorlig sag' - som blev en personalesag - hvor Morten Østergaard 'befamlede en ung kvinde mod hendes vilje' og med 'stærkt grænseoverskridende adfærd' havde forsøgt at få hende med i seng, skriver Ida Auken på Facebook. 'Dengang bad jeg udtrykkeligt Sofie Carsten Nielsen om at gribe ind over for Morten Østergaard. Svaret til mig fra ledelsen dengang var, at man var begyndt at mandsopdække Morten og lægge ham i seng, når han blev for beruset.'

Efterår 2018

Sofie Carsten Nielsen og Ida Auken har ifølge sidstnævnte en samtale på tomandshånd på Sofie Carstens Nielsens kontor. 'Der måtte jeg gøre klart, at jeg havde mistet tilliden til ham som leder for det Radikale Venstre blandet andet på grund af hans opførsel over for kvinder,' skriver Ida Auken på Facebook. 'Så jeg er ikke i tvivl om, at Sofie Carsten Nielsen vidste, hvordan Morten Østergaard opførte sig, og valgte at dække over ham, i stedet for at tage det nødvendige opgør.'

16. september 2020

Folketingsmedlem Lotte Rod (R) skriver i et Facebook-opslag, at hun er blevet taget på i Radikal Ungdom og i Radikale Venstre. Hun har fjernet hænder fra sit lår i 2011. Omkring samme tidspunkt får Sofie Carsten Nielsen en fortrolig orientering, hvor Lotte Rod siger, at Morten Østergaard er krænkeren.

17. september 2020

Folketingsmedlem Katrine Robsøe (R) henvender sig til Sofie Carsten Nielsen og fortæller om en krænkelse tilbage i 2015, hvor Robsøe var studentermedhjælper i partiet. Der var tale om 'uønsket seksuel opmærksomhed' ved berøringer. Krænkeren var Morten Østergaard.

19. september 2020

Morten Østergaard varsler på et landsmøde en undersøgelse, der skal afdække omfanget af sexisme i partiet. Sofie Carsten Nielsen står for undersøgelsen.

26. september 2020

Sofie Carsten Nielsen skriver på Facebook om sexisme: 'Jeg vil ikke igen høre at jeg skal skamme mig over at kalde kulturen i dansk politik for rådden når det gælder sexisme. For det er den,' skriver hun. 'Og så skal vi handle. Vi holder ikke kæft.'

2. oktober 2020

Morten Østergaard og Sofie Carsten Nielsen deltager i de radikales 24-timers kampagne mod sexisme. Sofie Carsten skriver i en optakt: 'Virkeligheden kalder - og den skal ikke gøres tavs.'

7. oktober 2020

Den radikale folketingsgruppe holder møde i Den Sorte Diamant, hvor oplægget fra ledelsen - Morten Østergaard og Sofie Carsten Nielsen - ville tale om ny adfærdspolitik, men intet om den radikale leder, skriver Jens Rohde på Facebook. 'Der HAR været fortielser og forsøgt udlagt røgslør, som da vi mødte op til gruppemødet i Den Sorte Diamant og der lå et oplæg til en ny adfærdspolitik i RV, som det tydeligvis var, hvad ledelsen ønskede, vi skulle tage stilling til, og ikke det, som udspandt sig senere og i dag er historie', skriver han.

7. oktober 2020

I Den Sorte Diamant fortæller Sofie Carsten Nielsen ikke, at Morten Østergaard har krænket Lotte Rod. Folketingsmedlemmer vil ellers gerne vide, om Morten Østergaard er inhabil i håndtering af sagen. Sofie Carsten Nielsen taler til gengæld med flere om en sag mod hendes udfordrer, Martin Lidegaard, hvor han angiveligt har 'danset for tæt på' en kvinde.

8. oktober 2020

Dagen efter Morten Østergaard går af, vil pressen vide, om der er andre sager på vej i den radikale folketingsgruppe. - Jeg kender ikke til nogen, svarer Sofie Carsten Nielsen. - Er det her den fulde fortælling om Morten Østergaard, spørger en journalist. - Det er den, jeg har. Jeg kender ikke flere, fortæller Sofie Carsten Nielsen, som kender til Robsøe-sagen.

9. oktober 2020

Sofie Carsten Nielsen holder pressemøde, efter Morten Østergaard samme dag har tilstået tre sager om krænkelser ud over Lotte Rod. Sofie Carsten Nielsen siger, at hun har spurgt Østergaard, om der var andre sager. - Det er jeg nødt til at sige, at det har jeg, og jeg har ikke hørt om de her sager før, siger hun. - Du har end ikke antydningsvis hørt, at der var andre sager om Morten Østergaard end den med Lotte Rod, spørger en journalist. - Som jeg siger: Jeg er lige blevet bekendt med det her opslag, og jeg blev så i eftermiddag bekendt med, at der er en personalesag, som også er Morten Østergaard, der er krænkeren, siger Sofie Carsten Nielsen.

10. oktober 2020

Sofie Carsten Nielsen får ifølge Katrine Robsøe at vide, at den ene af Morten Østergaards tre nye sager er den samme, som Robsøe fortalte Sofie Carsten Nielsen om 17. september. Ifølge forklaringen har Sofie Carsten Nielsen altså ikke vidst, at krænkelsen i 2015 - som hun fik fortalt 17. september - var blevet til en personalesag.

11. oktober 2020

Sofie Carsten Nielsen sender en privat sms til Ida Auken søndag kl. 16.19 om Morten Østergaards krænkelse på Folkemødet, skriver BT. R-lederen afviser at kende til krænkelsen af en ung kvinde, som senere blev en af tre personalesager, men hun kendte til en anden episode, hvor Østergaard angiveligt tog Auken på røven. 'Jeg kan af et ærligt hjerte sige, at det har du aldrig fortalt mig om. Vi har talt om mange gange, at Morten var klam, at han har taget dig på røven fx', skrev Sofie Carsten Nielsen til Ida Auken.

12. oktober 2020

Sofie Carsten Nielsen skriver på Facebook, at hun talte med Katrine Robsøe om krænkelsen 17. september. 'Jeg har ikke talt om sagen offentligt af hensyn til Katrine, som var meget berørt af det hele, og ikke ønskede at skulle være en del af nogen som helst debat om dette,' skriver hun på Facebook.

13. oktober 2020

Sofie Carsten Nielsen afviser at have løjet om kendskab til Morten Østergaard krænkelse af blandt andre Katrine Robsøe. - Nej, det har jeg ikke. Jeg har ikke dækket over noget, men jeg har varetaget en fortrolighed, som Katrine meget eftertrykkeligt bad mig holde, siger Sofie Carsten Nielsen til DR.